• Gina43

    Lämna infertil sambo?

    Anonym (--) skrev 2014-07-27 17:27:57 följande:

    Det kändes procentuellt svårt att få barn med konstbefruktning. Är rädd att det ska sluta med att det inte blir något och bara en massa utgifter. Men samtidigt är jag också rädd att det blir svårt för honom att hitta en partner som infertil. 


    Men hur tror du att gayparen gör? Inga konstigheter med "konstbefruktning".

    Är han fullt utredd? Ibland kan man gå in i testikeln och hitta spermier även om inga spermier finns i utlösningen. Då kan ni göra IVF med ICSI. Jag har läst om sådana fall - paret lyckades! Så ge inte upp innan alla lösningar är utredda.

    Självklart kommer ni båda att älska barnet du burit oavsett om sperman var donerad!

    Att vara infertil som man är otroligt hårt (för manligheten). Han behöver troligen ditt stöd nu. Ge honom din tröst och håll ut. Det kanske löser sig riktigt bra!
  • Gina43
    Anonym (insatt) skrev 2014-07-27 23:12:52 följande:

    Jag har, i mitt arbete, träffat många infertila par och de flesta har sett det som ett gemensamt problem, inte som den enes fel ....

    Om man ser det som ett gemensamt problem kan man också söka lösningar tillsammans. Om man vill ha gemensamma barn finns donation av ägg/sperma, adoption, gemensamma strategier för att leva utan barn eller med andras barn att fundera kring! Vill mannen inte alls ha barn på alternativt sätt, DÅ kanske man skall fundera över sitt val att ev  gå vidare ......


    Jag instämmer. Infertilitet är ett gemensamt problem. Vi/jag har aldrig sett det på något annat vis i alla fall. Vi har också "manlig faktor" som grund för vår infertilitet.
  • Gina43
    Anonym (Förstår) skrev 2014-07-27 21:11:14 följande:

    IVF är ingen särskilt rolig behandling och det är trots allt kvinnan som går igenom den, dvs det är du som måste utsätta dig för behandling trots att det inte är dig det är "fel på". Dessutom är det ju naturligtvis så att med två fullt friska parter som har regelbundet samlag så är ju självklart chanserna betydligt större eller kanske snarare fler (och betydligt trevligare ;) ) än vid enstaka IVF-behandlingar. Vid ev behov av ICSI som ngn lite lättvindigt slängde sig med så är chanserna ännu lite mindre, dvs det finns en riskfaktor till i o m att man då måste sticka hål på ägget och det är inte alla ägg som klarar det. Anyway, tråden handlar inte om sannolikheter vid IVF, den informationen är ju ytterst individuell för er som par och den kommer du få av läkare, men det jag reagerar på är att många tror att det "är bara att göra IVF". Det är inte så bara! Utan kan vara rätt tufft både fysiskt och psykiskt och relationen kan ta stryk.

    I den första chocken över att något är fel och att det inte kommer gå så lätt tror jag heller inte det är särskilt märkligt att man inte är så sugen på spermadonation. Alla hoppar inte högt av glädje av tanken på att få ett barn med sperma från en främling som man inte har en aning om vem det är.


    Jag håller inte med. Vi har också gjort IVF och det gick bra. Det är högst individuellt förstås och beror på hur länge man måste kämpa. Personligen har jag valt inställningen att vi gör det som krävs för att få barn. En behandling har ju också en början och ett slut, så du bestämmer själv om du ska kämpa eller inte. Att bara ge upp och byta partner vid infertilitetsbesked är ju att välja att inte kämpa alls.

    Jag hade utan problem valt spermadonation om det inte hade funkat med IVF, men förstår tveksamheten.
  • Gina43
    Jeaninne skrev 2014-07-28 14:16:56 följande:

    Folk lämnar sin partner för mycket mindre saker... få äktenskap blir livslånga idag, och ännu färre samboförhållanden. Och detta är en GRAV sak att offra, känner jag - att inte få bilda en vanlig, normal familj med gemensamma barn. Utan skämmiga hemligheter och förbjudna tankar, som kan sticka upp sitt fula tryne när som helst... folk som frågar... Att ständigt behöva förklara och försvara hur barnet kom till.


    Skämmiga hemligheter? Folk som frågar? Det är absolut inte någon skämmig sak! Han har ju inte direkt gjort något för att ha det här tillståndet och det är givetvis en privatsak. Och varför skulle folk ha anledning att fråga (såvida man inte ger dem det)? Det är ju inte så att man nämner spermastatus till grannen eller till bekanta..

    Du vet lite om spermadonation, eller? Man får ju veta vissa grundläggande fakta om donatorn. Man kan välja någon som har en liknande profil som sambon/maken. Ingen behöver ana något.
  • Gina43

    e=73693288][quote-nick]Anonym (...) skrev 2014-07-28 17:10:41 följande:[/quote-nick]Ja jo, fast det är ju risken man får ta om man väljer den här vägen. Barnet har rätt att veta, punkt slut. De som inte berättar är själviska och tänker på sig själva när det är barnet som ska vara i fokus.

    Enligt reproduktionscenter så ska man berätta för barnet så tidigt som möjligt. Redan vid ca 3-årsålder.[/quote]

    Källa på att man bör prata om donerad sperma med en treåring, tack!

    Jag håller inte med er om att man måste eller borde berätta att sperman kom från någon annan än den som barnet ser som sin pappa. Det finns ju många barn som kommit till på naturlig väg men där mamman inte varit ärlig om vem den biologiska pappan är. Ni anser att de "kommer undan" då eller förespråkar ni i konsekvensens anda isf faderskapstester för alla barn?

  • Gina43
    Jeaninne skrev 2014-07-28 19:43:23 följande:

    Jo jag vet allt det där, men ska man hålla det hemligt så kan man inte berätta för barnet heller. Barn anförtror saker till sina kompisar.

    Det är rätt vanligt att karlar får höra tråkningar av andra män, om de är infertila. Kompisar som erbjuder sig att följa med hem och hjälpa till, och sådant... Och att kunna befrukta en ung kvinna sent i livet ses som ett mandomsprov. Som Sten Andersson sa när han fick barn med en ny, ung fru i 60-årsåldern: då behövde han inte åka Vasaloppet!


    Just därför ska man - om man alls säger något - berätta först när barnet är moget att hantera informationen. Allt annat är ju helt befängt. Hör ni inte det själva?
  • Gina43
    Anonym (...) skrev 2014-07-29 10:13:13 följande:

    Den källa jag har är informationen vi fick hos kuratorn på RPC. Man bör börja prata om det så tidigt som möjligt, gärna redan vid 3-årsålder.

    Du har en skyldighet att berätta för barnet, så enkelt är det. Är man inte beredd att göra det så bör man vänta med att skaffa barn genom donatorinsemination till man är mogen för att ta konsekvenserna som det kan innebära.

    Så det spelar ingen roll om du håller med mig eller inte utan det är din skyldighet att göra det.

    Det handlar om barnets rättigheter, inget annat.

    Ja jag anser att de "kommer undan" och jag anser mkt mer om såna mammor som jag inte tänker skriva här! De tänker på sig själva istället för vilka konsekvenser det kan få för barnet.

    Obligatoriskt faderskapstest låter då inte fy skam.

    Ett barn har rätt att veta vilka ens biologiska föräldrar är.


    Skyldighet enligt vem? Det är er uppfattning. Jag tycker att det låter helt sjukt att prata med ett så litet barn om sådana saker. Kuratorskälla, tja, har ni inget bättre att komma med, någon forskning eller studie? Åter igen, högst subjektiva uppfattningar...
  • Gina43
    Jeaninne skrev 2014-07-29 11:30:48 följande:

    Ja, fast å andra sidan kan det bli en chock att plötsligt få den informationen också. Vid 11, 14 eller 18... Måste ju kännas som att hela världen rämnar: "min pappa är inte min pappa, min farmor är inte min farmor, min faster är inte min faster, mina kusiner är inte mina kusiner... och vem är JAG då..?"

    Jag tror mer på att inte använda donerade könsceller alls, så uppstår inte problemet. Jag anser att det aldrig borde ha blivit tillåtet i Sverige. Om rätt parti går framåt kan vi kanske få bort den möjligheten igen.


    Jag råkar känna en person som det hände (en vän i Tyskland). Han fick som vuxen reda på det genom att myndigheterna skickade honom en upplysning om att hans (biologiske) far var död. Tydligen hade föräldrarna förstått var problemet satt och kvinnan låg med en annan man (typ jetset/playboy) och hon blev med barn. Den biologiske pappan var aldrig med i bilden under hans uppväxt och jag tror att det var överenskommet. Föräldrarna hade tydligen tänkt berätta en dag, men händelserna föregrep dem. Det är klart att sonen blev paff, men någon kris blev det inte. Han ser de föräldrar som han växte upp med som sin familj och han hade en trygg uppväxt.

    Jag tror inte på att spekulera i någon sorts "normtänkande". Alla får inte identitetskriser av att inte vara 100% biologiska barn till sina föräldrar.
  • Gina43
    Anonym (svårt) skrev 2014-07-30 04:45:48 följande:

    Min "mamma" inbillade sig att jag skulle se henne som min mamma med.

    Men jag är smartare än så för jag vet - riktig förälder =  gemensamt DNA.

    Allt sådant som donation, surrogat o. adoption borde för barnens skull förbjudas. Alla dessa grundar sig enbart i vuxnas egoism, utan en tanke på de som blir drabbade. // Själv adopterad.

     


    Din förälder är den mor som fostrade dig, såg dig växa upp och tog dig under sina vingar. Din biologiska mor är inte mer än just din biologiska mor och enbart detta gör inte henne till "riktig förälder". Semantik kan man tycka, men det är ju någorlunda viktigt i sammanhanget att man inte sammanblandar koncepten (särskilt om man ska vara "smart").

    Jag har lite svårt att tro ditt inlägg. Det är lite för onyanserat och hätskt. Det låter för mig som en trollkommentar.
  • Gina43
    Jeaninne skrev 2014-07-30 17:44:29 följande:

    "Sometimes when I look in the mirror I feel like it's a reflection of a stranger," she says, "because there are just pieces of me I can't identify."


    Jaha? Jag är inte särskilt lik mina föräldrar heller. Jag kan inte se från vem jag fått min näsa, mun eller kind.

    Personligen tror jag att denna form av identitetsproblem är inducerade, dvs. skapade genom att man tillfört ett frö som individen sedan odlat vidare (i mån av utrymme/behov). Sedan kan jag förstås förstå att tankarna uppstår om man är hemskt olik resten av familjen, men skillnader kan också ske naturligt genom nedärvning från mors och fars föräldrar.
Svar på tråden Lämna infertil sambo?