-
Specialistsjuksköterskor ordinerar för övrigt vissa läkemedel.Anonym (Ssk11) skrev 2014-07-18 14:48:41 följande:Fast det du talar om existerar inte inom sjuksköterskeutbildningen så det är ju bara påhitt från din sida. Vi ordinerar inte läkemedel över huvud taget och har därför ingen valmöjlighet i vad vi skulle vilja ge våra patienter. Därför finns inte heller någon som helst anledning till att försöka påverka oss att gilla vissa läkemedel bättre än andra, vi administrerar och iordningställer bara men ordinerar inte. Grunden till vår utbildning baseras således INTE på "vinklad forskning" även om den gör det i din vinklade fantasi. Men jag inser samtidigt att jag försöker diskutera med en extremistisk fanatiker som inte kan se fakta annan än sin egna påhittade så jag ger upp och hoppas att lite mässling och kikhosta får äran att skaka om din värld i framtiden..
-
Du menar att du inte läst något som helst material från vare sig socialstyrelsen, sbu, folkhälsomyndigheten etc i din utbildning?Anonym (Ssk11) skrev 2014-07-18 14:48:41 följande:Fast det du talar om existerar inte inom sjuksköterskeutbildningen så det är ju bara påhitt från din sida. Vi ordinerar inte läkemedel över huvud taget och har därför ingen valmöjlighet i vad vi skulle vilja ge våra patienter. Därför finns inte heller någon som helst anledning till att försöka påverka oss att gilla vissa läkemedel bättre än andra, vi administrerar och iordningställer bara men ordinerar inte. Grunden till vår utbildning baseras således INTE på "vinklad forskning" även om den gör det i din vinklade fantasi. Men jag inser samtidigt att jag försöker diskutera med en extremistisk fanatiker som inte kan se fakta annan än sin egna påhittade så jag ger upp och hoppas att lite mässling och kikhosta får äran att skaka om din värld i framtiden..
Låter som att ni inte heller läste någon etik och moral, med tanke på dina anklagelser. -
Jag hoppas att du är väldigt ung och inte har speciellt mycket livserfarenhet ännu, annars vet jag inte vad som kan förklara ditt beteende. Men du verkar inte förstå något av det jag har skrivit, alternativt har du bara gjort ett axplock i tråden och "gått igång" på det.Anonym (Ssk11) skrev 2014-07-18 14:48:41 följande:Fast det du talar om existerar inte inom sjuksköterskeutbildningen så det är ju bara påhitt från din sida. Vi ordinerar inte läkemedel över huvud taget och har därför ingen valmöjlighet i vad vi skulle vilja ge våra patienter. Därför finns inte heller någon som helst anledning till att försöka påverka oss att gilla vissa läkemedel bättre än andra, vi administrerar och iordningställer bara men ordinerar inte. Grunden till vår utbildning baseras således INTE på "vinklad forskning" även om den gör det i din vinklade fantasi. Men jag inser samtidigt att jag försöker diskutera med en extremistisk fanatiker som inte kan se fakta annan än sin egna påhittade så jag ger upp och hoppas att lite mässling och kikhosta får äran att skaka om din värld i framtiden..
Jag har aldrig sagt att ALL forskning och utbildning inom sjukvården är köpt/vinklad eller vad man nu vill kalla det.
Ta dig tid till att läsa på, lyssna och fundera över vad människor faktiskt säger istället för att dra egna förhastade slutsatser. -
www.janusinfo.se/Templates/Core/pages/pdfprint.aspxIarwain skrev 2014-07-17 21:43:40 följande:Får dom delar av sin utbildning från vinklade forskningsresultat, då är det givetvis fel.
Dock är jag mycket tveksam till att så är fallet.
Du måste lära dig göra skillnad på forskningsresultat, som är svåra att vinkla, och det som står under diskussionsdelarna i rapporter.
Visa mig gärna vilka vinklade forskningsresultat som ligger till grund för vårdpersonals utbildning.
I sista stycket finns ett exempel om läkemedlet gabapentin (neurontin). -
"I en kommentar till reportaget om så kallad spökhantering via publiceringsföretag säger professor Måns Rosén, direktör förSBU, att han känt till verksamheten men inte dess omfattning. Han kan heller inte utesluta att SBU fattat beslut utifrån felaktiga underlag från förvrängda studier".
-
Utdrag ur en artikel i läkartidningen:
? Det är ett verkligt problem när företaget manipulerar data innan huvudförfattarna får se manus. Då vet jag inte vad man ska göra åt det. Det är ju snudd på bedrägeri, säger Måns Rosén på SBU.
Hur ska en enskild kliniker kunna få någon rätsida i denna djungel av manipulation, utbytta effektparametrar och undangömda studier? Hur ska en läkare kunna bedöma nyttan och riskerna med ett läkemedel utifrån de studier som publiceras i de vetenskapliga tidskrifterna eller presenteras av läkemedelsföretagens konsulenter?
? Det är väldigt svårt för en enskild läkare att se hur effekt- och biverkningsprofilen verkligen ser ut för ett läkemedel, säger Björn Beermann.
Hans råd är att alltid läsa det europeiska läkemedelsverket EMEAs dokument European Public Assessment Report, EPAR, som görs för alla centralt godkända läkemedel och som går att ladda ned från deras webbplats. På samma sätt bör de monografier som Läkemedelsverket själva ger ut om de medel de godkänner användas i värderingen.
? Dessa dokument ger en objektiv och bra information om de studier som finns, både publicerade och opublicerade, säger han.
? Att bara titta på Fass-text och publicerade artiklar kan ge en bild som är snedvriden. Man kan få en överdriven tro på effektstorleken och man kan få en uppfattning att läkemedlen har färre risker än de i själva verket har, säger han.
Här kan man läsa mer.
www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx -
AVSLÖJANDEN I KORTHET
Januari 2008. Publication bias. Var tredje av ett 70-tal studier inlämnade till FDA för 12 antidepressiva läkemedel hade inte publicerats. Av 37 positiva studier var en opublicerad. Av 36 negativa eller neutrala var tre korrekt publicerade. NEJM
April 2008. Spökskriveri. Belägg för att 16 av 20 Vioxx-studier skrevs av personer anställda av Merck, men publicerades med utomstående akademiska forskare som förstaförfattare. JAMA
April 2008. Manipulering av data. Interna dokument från Merck visar att företaget redan i april 2001 såg en överdödlighet i Vioxx-gruppen. Uppgifterna rapporterades inte direkt till FDA. Studieresultaten publicerades först 2004 och 2005 (efter att Vioxx dragits in) och då med helt andra mortalitetsdata och slutsatsen att Vioxx »tolererades väl«. JAMA
Augusti 2008. Marknadsföringsstudie. Interna dokument från Merck visar att en Vioxx-studie var en ren marknadsföringsstudie. Den var designad av marknadsavdelningen, syftet var att förbereda allmänläkare på lanseringen av Vioxx och resultatet som följdes upp och analyserades, var hur medverkan i studien påverkade förskrivningen av Vioxx efter lansering. Ann Intern Med
September 2008. Byte av effektmått. Studie av Risperdal på beteendestörning vid demens visade ingen signifikant skillnad mot placebo. I den publicerade artikeln, skriven av flera anställda på Janssen-Cilag, var det primära effektmåttet utbytt mot ett annat som visade en signifikant effekt. Dagens Nyheter
September 2008. Publication bias. Genomgång av över 900 studier av läkemedel godkända av FDA mellan 1998 och 2000 visar att inte ens hälften av studierna var publicerade fem år senare. Sannolikheten för att en positiv studie skulle vara publicerad var tre gånger högre än för negativa eller neutrala studier. PLoS Med
Oktober 2008. Manipulering av data. Läkare som granskat Pfizers hantering av data om epilepsimedlet Neurontin vid andra indikationer konstaterar att företaget försenade publiceringen av vissa negativa studier och slog samman andra med positiva studier för att neutralisera dem. New York Times -
Detta är alltså samma företag som tillhandahåller befolkningens vacciner. Och nej, det bevisar ingenting. Men känns det tryggt?
-
Kopierar in en text här nedan för de som fortfarande har ett öppet sinne och kan tänka sig att läsa och reflektera över både det som inte ännu är "vetenskapligt bevisat" och det som är det.
Allergier och autoimmunitet tillhör de mest förvirrande och motsägelsefulla områdena för s k medicinsk information. Det beror bl a på att medicinens egen roll som sjukdomsframkallare till varje pris måste döljas. Sakförhållandena är dock ganska enkla att förstå, och förklaras bl a i SIEMs Allergibroschyr, där vi citerar nedan:
"Alla är överens om att kroppens immunförsvar står i centrum för förståelsen av allergier. Kroppens immunförsvar mot främmande ämnen är i sin oborstade form rätt brutalt, med frigörande av nedbrytande enzymer och cytokiner, feber, nedsatt funktionsförmåga och kraftiga påfrestningar på utsöndringsorganen. Dessa delar av immunförsvaret bör alltså inte utlösas mer än då det verkligen är påkallat, och bör inte ständigt vara verksamma, eftersom de frestar på och kan skada kroppens egna vävnader. Samtidigt utsätts vi ständigt för nya och främmande ämnen, i vår miljö och vår föda. Detta bäddar just för ständig immunförsvarsaktivitet och skapar grund för kroniska inflammationer, med allergier, autoimmuna sjukdomar mm som följd,
Av denna anledning är det väl så viktigt för kroppen att utveckla tolerans mot icke-skadliga ämnen, som att försvara sig mot skadliga. Denna toleransutveckling innebär att immunförsvarscellernas reaktioner moduleras och modifieras vid kontakt med de främmande ämnena. Både toleransbildnings - och försvars-funktionerna klassificeras emellertid vanligtvis med begreppet "immunförsvar", ett språkbruk som försvårar ett begripande av sakläget.
Immunförsvaret utgör ett komplext system för igenkänning, inlärning och differentierade reaktionsmönster mot kroppsfrämmande och i viss mån kroppsegna ämnen. Dess medfödda tendens att gå till angrepp mot allt främmande måste tämjas och modifieras, om inte akuta och kroniska inflammationer ständigt ska äga rum. Det sker naturligt genom att ofarliga ämnen presenteras i sådana doser och sådana omständigheter att de kan igenkännas och inpräglas just som ofarliga - immunologisk tolerans utvecklas. Samtidigt höjs beredskapen att snabbt ingripa mot ämnen som uppfattas som skadliga, tex genom antikroppsbildning. Nyare forskning har visat att toleransutveckling starkt gynnas av att de främmande ämnena presenteras tillsammans med laktobakterier, dvs i den miljö som normalt förekommer i den friska tarmen. Om samma främmande ämne däremot presenteras direkt genom insprutning i muskeln vidare in i blodet kan det utlösa allvarliga eller rent av livshotande immunreaktioner. Detta ger en grund för ny förståelse av hur många allergier, kroniska inflammationer och autoimmuna sjukdomar uppstår.
Immunförsvaret lär sig alltså att i princip betrakta ett ämne som första gången dyker upp i tarmen som ofarligt, medan det lär sig betrakta samma ämne som farligt om det första gången dyker upp i blodbanan. Denna "prägling" av immunförsvaret består sedan under kortare eller längre tid, och kan ta sig uttryck i såväl avvärjnings-och försvarsattacker som i irrationella överreaktioner mot i princip ofarliga ämnen."
Mycket naturvetenskaplig forskning stödjer detta synsätt på immunförsvaret, medan myndigheter och läkemedelsföretag gör sitt yttersta för att henlighålla och tysta ned sådana rön.
Ett par studier av speciellt intresse för autoimmunitet o allergier:
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0008382?
I denna studie visas genom experiment på möss att s k autoimmunitet - dvs autoimmuna sjukdomar - uppstår som en följd av överstimulering av det normala immunförsvaret genom vaccinering.
http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(07)02379-2/abstract
I denna studie visas att barn vars DTP-vaccinering försenats också uppvisar betydligt mindre risk att drabbas av barnastma.
Mycket mer information på:
http://peanutallergyepidemic.com
http://barbfeick.com/vaccinations
-