Lågfettkost och lågkolhydratskost fungerar på samma princip men ändå helt olika.
Lågfettkost fungerar på så sätt att kroppen använder upp de kolhydraterna som behövs, och resten lagras som fett. Konverteringen kostar dock lite energi, så man lägger inte på sig lika mycket fett som man har överskott av energi.
Lågkolhydratskost fungerar tvärt om. Man ställer om kroppen i svältläge (kroppen måste ha kolisar eller en biprodukt av fett, ketoner, för att hjärnan ska fungera), och det kostar kroppen igen att konvertera från ett till det andra.
Alltså är en kalori inte en kalori. När du äter vanlig kost så läggs fettet i fettdepoerna, kolhydraterna används upp och om det behövs mer energi så använder kroppen extrafettet som har lagrats. Har man ätit för mycket konverteras kolisarna om till fett. Kroppen lägger dock ALLTID undan fettet i fettvävnaderna innan fett används. Vid LCHF är det alltså inte fettet du just åt, som används till energi just då, men de kolisar du äter används direkt om de behövs. Men om du äter båda så lägger du på mer fett, i princip, eftersom du inte behöver konvertera om något.
Vilket man trivs med bäst är invdividuellt. Jag mår bäst på lågfettkost, andra mår bättre på högfettkost. Det är dock mer naturligt för människan att äta lågfettkost än lågkolhydratskost (även om undantag finns, iniuterna är ett bra exempel), och alltså mindre slitsamt för kroppen. Observera att du behöver LITE fett, av typen omega-3, för att må bra. Detta finns i höga halter i fet fisk, linfön, chia frön och valnötter, så det är bra att inkludera en liten del av dessa livsmedel i kosten varje dag, trotts lågfettkost.