Liberal skrev 2013-12-10 23:27:25 följande:
Ja jag tänker mig att jag vill bjuda hem någon trevlig karl på mat och vill imponera med låt oss säga en bit nötkött, och till det en god sås och något tillbehör. Vilka tips skulle du kunna ge mig på det? tack också för att du tar dig tid med mig nu :)))
=) Gör jag så gärna.
En Biff Bearnaise, kanske?
En rejäl bit biff, ungefär 2,5 cm tjock, per person (blir mycket, men hellre för mycket än för lite). Med kappa (rejäl fettkant). Gärna hängmörad. Stek i en stekpanna som tål ugn, rejält hett, nästan så det ryker i pannan, ca 45 sek per sida. Salta och peppra (gärna
5peppar, eller bara svartpeppar) på sidan som är stekt, du måste alltså vända 2 gånger, andra gången bara så du kommer åt att salta och peppra. (När du vänder första gången kan du stänga av plattan.) Ta stekpanna från plattan, skiva över smör (använd en osthyvel) och ställ in i ugnen 125 grader ca 20 min. Då bör de vara mid-rare, men du får nog känna efter, ugnar uppför sig lite olika.
Till biffen slår du naturligtvis en alldeles egen bearnaisesås:
2,2 hg smör
4 schalottenlökar, finhackade (du kan riva de på fina sidan på rivjärnet)
2 msk hackad färsk dragon
4 krossade vitpepparkorn
7 cl vitvinsvinäger
9,4 cl torrt, vitt vin
4 stora äggulor
1 krm salt
(lite cayennepeppar, en nypa, så där, om du vill)
Smält smöret försiktigt. Ställ åtsidan. Koka ner vinet, vinägern, pepparkornen, löken och dragonen så det blir ungefär 6 cl kvar. Häll genom en sil ner i en skål som klarar av ett vattenbad. Vispa i äggulorna. Ställ över en kastrull med sjudande vatten (inte kokande, det blir för varmt), vispa hela tiden. När det börjar tjockna, ta skålen från kastrullen, stäng av värmen på plattan och häll ett gäng isbitar i kastrullen. Ställ tillbaka skålen ovanpå kastrullen, vispa vispa vispa. Häll i smöret långsamt och vispa hela tiden. Om såsen håller på att skära sig så flytta den från kastrullen och vispa. När allt smör i i såsen, tillsätt salt och ev cayennepeppar.
Servera pommes (steakhouse eller Rustique) och grönsallad till. Eller bara en lite rejälare sallad med babyspenat, rucola, cocktailtomater, rödlök och avokado. Och ett trevligt vin.