Anonym skrev 2012-03-18 17:51:35 följande:
Jag kan gärna ställa upp och hjälpa de fattiga som själva gör någonting för att förändra sin situation.
Tyvärr så träffar jag inte så många sådana, utan mest de som skyller sin olycka på någon annan och frånsäger sig allt eget ansvar för sin situation.
Nyckeln till ett bättre liv är att resa sig upp och ta sitt ansvar för att livet blivit som det blivit, för i de allra flesta fall hamnar du där du hamnar på grund av dina egna val.
Men nej, det är alltid " någon annans fel" att X inte har jobb, osv...
De som inte kan resa sig då? Alla de som tvingas leva på försörjningsstöd efter att ha blivit utförsäkrade, påstått för friska för Fk men för sjuka för Af efter diverse tester och arbetsprövningar. Vad ska vi göra med dem?
Vad ska vi göra med de som kommer från andra länder och som verkligen inte får en chans att komma in på arbetsmarknaden, trots en stark vilja att göra rätt för sig?
I Röda Korsets rapport används begrepp som ekonomisk utsatthet, knappa ekonomiska omständigheter, ekonomisk fattigdom etc. som synonymer till barnfattigdom. Här följer huvudresultaten i årets rapport i sammandrag:
Skillnaderna mellan barn med svensk respektive utländsk bakgrund är markant. Barnfattigdomen är mer än fem gånger så hög bland barn med utländsk bakgrund (29 ,5 procent) som bland barn med svensk bakgrund ( 5 , 4 procent). Bland barn till ensamstående föräldrar är barnfattigdomen mer än tre gånger så hög ( 24 ,7 procent) som bland barn till sammanboende föräldrar ( 8 ,1 procent). Nästan vartannat barn (49 procent) till ensamstående föräldrar med invandrarbakgrund lever i ekonomisk fattigdom, men endast 2,3 procent av alla barn till svenskfödda par med barn. Barnfattigdomen varierar starkt mellan Sveriges kommuner, från 3 procent (Täby) till 31 procent (Malmö). Genomgående är barnfattigdomen högst i landets storstadsregioner och lägst i välmående kranskommuner till storstäderna. Mellan stadsdelarna är variationen ännu större, från Torslanda i Göteborg ( 2, 0 procent) till Rosengård i Malmö ( 61 , 4 procent).