• vittra

    Anna Wahlgrens metod, vad tycker ni??

    morotsland skrev 2011-10-11 23:49:15 följande:
    Det är inte ett tidsschema utan en rytm. Man utgår ifrån hur länge barnet orkar vara vaket och ser till att bebisen inte småsnuttar/småsover utan äter ordentligt, är vaken och kelas med så mycket som orkas med och sen sover ordentligt. Efter ett tag skapas en tydlig rytm OM man aktivt ser till att hjälpa barnet på traven. Och när barnet visat att det inte längre har ett behov av att äta på natten skippar man nattmaten. För mina små har det varit ungefär vid de åldersangivelser som anges i barnaboken.
    Jaha du kallar det rytm, jag kallar det tidsschema eftersom det anger tidsintervaller. Som inte fungerade på mina barn. De har småsnuttat och småsovit och behövt äta på natten många, många månader efter åldersangivelserna i barnaboken! Men ovan skrev du ju att man anpassar sig till sin bebis, stämde inte det då? Alla som anpassar sig till sin bebis kan alltså sägas ha gjort standardmodellen, vare sig de slutade nattäta vid 2 månader eller 10 månader?
  • vittra
    Mad as snow skrev 2011-10-11 23:45:25 följande:
    vittra skrev 2011-10-11 23:42:57 följande:
    Ja det är just vad som är meningen. Precis som hon menar att amningen också ska fungera. Ja för hon verkar liksom inte riktigt ha förstått hur liten en bebis magsäck egentligen är...
    Jag vet inte vad jag ska säga. Varje gång jag är dum i huvudet nog att klicka mig in i en AW-tråd så slutar det med att jag sitter och mår illa. Man kan väl för fan inte tvinga en bebis att äta! Den måste ju få pausa, om inte annat för att räta sig upp och kräkas eller rapa. Eller bara känna efter, för guds skull. Och detta köper människor, detta gör människor med sina bebisar: trycker i dem mat medan de håller fast dem. Helt makalöst. 
    Nej det är gräsligt
  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-11 23:56:14 följande:
    Om du och dina barn trivs med att småsnutta och småsova och äta länge på nätterna så är det väl fint för er?
    Och nej, givetvis menar jag inte så. Däremot anpassar man ju standardmodellen utifrån sitt barn, den är väldigt flexibel. Mina ter barn har inte sovit och ätit inom exakt samma tidsintervaller etc bara för att vi använt oss av standardmodellen som utgångspunkt, jag har följt deras rytm med modellen som bas.
    Jag kanske är ovanligt korkad, men jag förstår faktiskt inte skillnaden. Det känns som att du bara försöker snurra bort att det är ett tidsschema det i grund och botten handlar om. Varför är det inte standardmodellen när jag valde att anpassa mig till min bebis behov, om du påstår att det inte har med tidsschemat att göra?
  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-12 09:12:06 följande:
    Alla föräldrar styr sina bebisars mat och sömn på något sätt, frågan är bara om du gör det medvetet eller omedvetet. Att använda standardmodellen är att göra det medvetet, Målet med standardmodellen är ju att barnet ska hinna få alla sina behov tillfredsställda och inte hamna i situationer där barnet tex är för hungrig för att sova eller för trött för att äta vilket skapar missnöje. Därför skapar man en rytm med ordentliga vakenpass, ser till att barnet blir mätt och får sova ordentligt. Istället för att småsova och småsnutta fram och tillbaka. Exakt hur den rytmen ser ut, hur länge en bebis orkar vara vaken, när den är som tröttast eller hungrigast etc varierar ju naturligtvis. Likaså det ungefärliga schema man sätter efter några månader.

    Om du och dina barn trivs bäst med småsnuttning och småätande och utan rutiner så är det ok för mig, mina barn mår inte bra av det utan trivs med standardmodellen
    Fast du missförstår. Vi har rutiner. Bara inte samma sorts rutiner som du har. Inte exakta tidsscheman utan rutiner i form av göromål. Ja alla människor har rutiner, vare sig vi vill det eller inte. Så du kan liksom inte tala om rutiner vs icke rutiner och dra det som skiljelinje. Och vi har naturligtvis styrt våra barn till socialisering, dvs leva på ett sådant sätt som passar sig i vårt samhälle i vår familj. Exempelvis att man är vaken på dagen och sover på natten. Men vi har inte tvingat in denna rytm i den utan den har kommit automatiskt, utan aktiv styrning och eftersom vi har varit lyhörda inför barnens behov så har vi varit "steget före" och enda gången de varit för trötta för att äta eller tvärtom har varit när vi försökt införa tidsrutiner, inte annars. Så vad är skillnaden mellan det jag gör, och SM? Är det svårt för dig att erkänna att hela poängen med SM är just schemat?
  • vittra

    Ladyline, fast du har ju inte ens lyckats tillgodose alla behov hos dina eftersom de tex inte fått blöjan bytt när de har behövt det. Så det är bara på vissa plan det behövs tillgodoses behov då? Själv tycker jag det är viktigt att tillgodose alla behov.

  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-12 09:31:40 följande:
    Jag har inte heller exakta tidsscheman. Som sagt. Ni har ingen medveten styrning utan styr mer omedvetet, det är ok för mig oavsett vad ni kallar det. Standardmodellen innebär en medveten styrning. Det är en skillnad. Däremot innebär den verkligen inget tvång utan bara att man skapar en rytm med ordentliga vakenpass och ordentliga sömnpass och längre nattsömn. För att man uppfattar att barnet mår bäst av det. Vilket mina har gjort. Exakt hur det sedan yttrar sig och vid vilka åldrar varierar ju beroende på barn, standardmodellen har fungerat olika med mina tre eftersom de har varit olika.
    Inget tvång? Så om bebisen inte klarar av "ordentliga sömnpass" och längre nattsömn då? Vad kallar du det då?
  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-12 09:34:55 följande:
    Ha ha, kom vi dit igen nu. Jo, jag byter blöja när de behöver det.
    Nej det är ju det du inte gör. Och det blir extremt fel i mitt huvud när du talar om att vara steget före eller tillgodose behoven när du inte ens gör det mest grundläggande. Om man byter blöja mitt i natten för att bebisen bajsat, då har man inte följt modellen eller varför är du så rädd för det?
  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-12 09:41:54 följande:
    Alla mina har gjort det av sig själva eftersom standardmodellen gör att de kommer in i en bra rytm och blir mätta på dagen och trötta på natten. Jag kan ta ett exempel på vad jag menar med aktiv styrning. Om en liten bebis som ännu inte kommit i rytm vaknar redan efter säg 40 minuter kanske en förälder som inte använder sig av standardmodellen tar upp barnet och börjar ge massa mat, byter blöja, går runt och sjunger etc och börjar ett nytt vakenpass. Jag som utgår ifrån att mitt barn behöver sova lite längre för att må bra tar upp och ger bara lite mat precis så att bebis somnar om och låter sedan sova vidare så att sömnpasset blir 2 timmar eller mer. Inget av dessa två beteenden är mer "tvång" eller styrning än det andra, mitt sätt är bara lite mer aktivt, jag tror att barnet mår bra av att få till en rytm med längre sömnpass och försöker underlätta för det. Efter ett tag behövs ingen extraslatt utan barnet sover vidare, kanske behöver man möjligtvis vagga lite på vagnen.
    Nej, standardmodellen gör inte det. Eftersom det bara är en bråkdel av alla barn som beter sig som dina har gjort. Övriga barn svarar inte alls bra på modellen. Det är inte modellens förtjänst att de kommer in i en enligt dig bra rytm. Det är deras egen

    Och uppenbarligen vet du ju inte hur "andra föräldrar" gör eftersom vi inte alls betedde oss som du beskriver om de vaknat upp, det första man gör är naturligtvis att försöka söva om, för vår del i bärsjalen/bärselen när de var nyfödda. Och det är AW inte ensam om att anse att det är en fördel om barnen sover längre pass. Men vad händer om de inte somnar om då? Det blir aldrig de där 2 timmarna eller mer. Vad ska man göra då enligt SM?
  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-12 09:46:09 följande:
    Varför är du så aggressiv? Kan du inte utgå ifrån att jag tillgodoser mina barns behov på det sätt jag tror är allra bäst? Om mitt barn vaknade av att ha bajsat skulle jag såklart byta blöja, likaså om mitt barn bajsade i sömnen och hade problem med röd rumpa. Men nu är det inte så. Jag har en liten småbajsare här hemma som bajsar ofta och väldigt lite åt gången. Det händer alltså ibland att han bajsat på natten utan att någon märkt det och han far inte illa av att jag inte ställt klockan på varje heltimme för att kolla hans blöja. Han har inget behov av att jag väcker honom mitt i natten för att tvätta och byta (däremot byter jag blöja innan jag går och lägger mig för att pyjamasen inte ska bli blöt av kiss, DET är ett behov han har).
    Eftersom du medvetet struntar i att byta bajsblöjor så nej, då utgår jag ifrån att du handlar mot bättre vetande.
  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-12 10:50:35 följande:
    Jo, standardmodellen gör det. För mina barn har den varit fantastisk. Hur det är för andra barn är inte min sak att avgöra. Det är ok att göra på olika sätt
    Du får gärna svara på sista frågan jag hade.

    "Men vad händer om de inte somnar om då? Det blir aldrig de där 2 timmarna eller mer. Vad ska man göra då enligt SM?"

    Är det då man ska ge "förutsättningarna" för att sova, och ignorera den pigga, vakna bebisen de där timmarna? Som troligtvis börjar skrika och gråta ganska omgående pga utebliven uppmärksamhet, utebliven mat eller något annat.
  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-12 12:24:24 följande:
    Ett hungrigt barn ska ju ha mat pronto, det är ju en av grundtankarna i barnaboken, en spädis ska aldrig skrika av hunger.
    Fast det skriver hon ju att de ska göra under "3-nätterskuren" som man alltså ska ta till om inte bebisen av sig själv sover över nattmålet vid 4 veckors ålder.
  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-12 12:08:31 följande:
    Jag skulle ta det som ett vakenpass och börja om såklart, vad annars? Jag har ingen erfarenhet av att det inte funkar, mina barn har stormtrivts med standardmodellen och hade inte trivts med småsnutt-småät-livet. Men både barn och föräldrar är ju olika.
    Med andra ord skulle du inte följa standardmodellen om det inte funkade
  • vittra
    morotsland skrev 2011-10-12 12:38:53 följande:
    Tre-nätterskuren har ju inte med standardmodellen att göra utan handlar som jag förstått det om att få bort nattmålet. Vi har inte behövt bekymra oss om det eftersom de i princip tagit bort nattmaten själva ungefär i de åldrar som anges i boken. Ibland har vi gungat på vagnen för att de ska sova över skarven men inte mer än så. Jag skulle inte följa nånting som inte funkar, jag är inte religiös utan gör bara det mina barn mår bra av. Precis som de flesta.
    Och att få bort nattmålet ingår ju i standardmodellen.

    Du låter ju dina barn sova med frätande bajs i blöjan, tror du de mår bra av det?
  • vittra
    MalinEddie skrev 2011-10-14 20:49:55 följande:
    Nej, det är svårt. Jag tror att diskussioner av det här slaget kan leda till mycket gott om man låter bli glåpord. Jag har varit i kontakt med Lars H Gustafsson idag som skulle läsa boken och sedan och sedan återkomma. Det är mycket tack vare honom som AW metoder uppmärksammades av BLF och anmäldes till BO.
    Kanonbra initiativ verkligen! Han har ju en stark maktposition och det skulle göra mycket tror jag om han tex går ut och varnar för boken.
Svar på tråden Anna Wahlgrens metod, vad tycker ni??