telgebo skrev 2012-08-02 16:53:28 följande:
Så alltså om jag förstått dig så beror det alltså på hur många celler de delat sig i. Om de delar sig fört testar man positivt före BIM och delar de sig långsamt så testar man positivt vid BIM?
Jag har aldrig trott på att man är låghormonare utan har tolkat det som att testar man inte pos 1 vecka efter BIM så är man helt sonika inte gravid om man vet när ÄL var för lutealfasen är ju alltid lika lång oavsett när ÄL sker medan tiden mellan mens och ÄL kan variera.
Det beror/kan bero på många olika saker. Men det är en tänkbar orsak enligt Lars till att en del testar positivt tidigare än andra...delningen påbörjas ju genast vid befruktningen och sen ska embryot transporteras ner till livmodern och fästa sig och fortsätta delas därefter.
Det handlar ju främst om hur fort embryot har tagit sig till livmodern, därav var någonstans det befruktas (hur långt det är kvar) och så hur fort det delas, men ÄVEN hur stort hormonpåslag det blir. Det vet man inte vad det beror på, det finns lite "vandringssägner" som säger att om man väntar tvillingar får man dubbelt hormonpåslag vilket tydligen inte är sant, sen finns det dem som säger att man testar positivt tidigare om man väntar en flicka...det är ju redan vid befruktningen förutbestämt vilket kön det blir- men det finns inga som helst bevis på detta och Lars på SU skrattade gott när jag frågade för isf skulle ALLA ivf i stort sett vara flickor (han hävdade att vi alla ivf-pinglor testar "för tidigt") hehe
Men det är flera saker som orsakar att man kan testa positivt olika tidigt/sent.
Det finns dem som inte får plus förrän 8-10 dagar efter utebliven mens...TROTS att de vet exakt när de har ägglossat, detta kan tex bero på att man lossat två ägg (ovanligt men det sker) med någon veckas mellanrum, eller att man har haft en långsam resa ned till livmodern och en längsam celldelning samt en långsam hormonstegring, slås alla de tre i hop kan det ju bli en väldigt sen positiv sticka.
Lutealfasen är inte alltid lika lång, det kan variera ganska mycket men VANLIGTVIS är den lika lång om man är regelbunden. Men jag kan säga att jag hade både 10 och 16 dagars lutealfas senaste året... men hade ändå ständigt 26 dagars cykel (+/- 1 dag vid enstaka tillfälle) Allt är satt utefter "Normer" och utefter hur det vanligtvis är. Det man inte har med i beräkningen är att alla inte ägglossar varje månad även om man har tydliga symtom på det tex.
Men några personer som per def är låg- eller höghormonare finns inte. Däremot kan man vara olika känslig för hormoner men det visar sig ju inte på ett gravtest utan det visar sig i att man känner symtom av hormonerna starkare och ibland även tidigare