Här är receptet på chilin med klyftpotatis
Portioner: 6
Tid: marinering över natten + 2 ½ timme
850 g högrev eller bog
smör och olja till stekning
1 dl finhackad persilja
1 msk oregano
½–1 msk chipotlepasta eller finhackad chipotle
3 dl gräddfil att servera till
Marinad:
½ msk salt
1 msk spiskummin
½ msk chilipulver
svartpeppar
2 klyftor vitlök, finhackade
2 dl rödvinsvinäger
½ dl rött vin
1. Skär bort eventuella senor från köttet (men fett behöver inte tas bort). Skär köttet i tärningar om cirka 3 centimeter.
2. Blanda marinaden och häll ner i en plastpåse tillsammans med köttet. Låt ligga kallt över natten (eller åtminstone 2 timmar).
3. Låt marinaden rinna av i en skål (obs ska användas i koket). Bryn köttet i smör och olja i en gryta tills det får fin färg.
4. Häll på marinaden. Lägg i persilja, oregano och chipotle och sjud under lock på riktigt låg värme i 2 timmar tills köttet börjar falla sönder. Ta av från värmen.
5. Låt gärna svalna och stå i kylen över natten eller servera på en gång, med gräddfil och klyftpotatis eller tacostillbehör som riven ost, majsbröd, inlagda jalapeños, finhackad tomat och andra grönsaker
Klyftpotatisen
Portioner: 4
Tid: 45 minuter
1,2 kg potatis
3 dl vittvinsvinäger
3 dl vatten
1 tsk salt
½ dl olivolja
flingsalt
1. Skär potatisen (med skal och allt) i klyftor.
2. Koka upp vinäger, vatten och salt och lägg ner potatisen. Koka upp och dra av från värmen och låt potatisen svalna i vätskan i 10 minuter.
3. Låt klyftorna rinna av och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och smörj in klyftorna med den.
4. Värm ugnen till 200 grader och sätt in potatisen. Låt stå i ugnen i cirka en halvtimme eller tills potatisen är mjuk och har fått fin färg. Vänd på potatisen någon gång under tiden.
5. Ta ut och salta med flingsalt (men försiktigt, potatisen är ju redan lite salt). Servera på en gång.