Inlägg från: Anonym (fyrtioblankt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (fyrtioblankt)

    Vilken socialgrupp hör en till?

    tänkertill skrev 2011-05-11 14:48:38 följande:
    Fsat överklaasen är inte bling utan "överklassen-wannabe". Kallas "Eurotrash" här.
    Ja och i den här Eurotrash-gruppen INGÅR faktiskt också till stor del överklass-kids. Så visst finns där wannabees, men där finns också "riktig" överklass och aristokrati.
  • Anonym (fyrtioblankt)
    tänkertill skrev 2011-05-11 15:00:36 följande:
    Jag menade att det som KANSKE definieras som svensk överklass nog är upper middle class. Och jag definierar egentligen svenska och engelska klasser på samma sätt. Jag tycker att överklassen är mycket svårare att "nå" än vad en del andra här verkar tycka
    Möjligen pratar vi olika saker.
    På "min tid" (känner mig oerhört gammal när jag skriver så), så kallades de inte brats och Eurotrash - men liknade dem på i princip alla punkter.

    De jag var bekant med hade alla antingen adliga namn, eller var representanter för gamla pengar, och de flesta hade gått på Lundsberg. Det var verkligen inte något gäng jag ville vara med i, utan snarare försökte hålla mig undan (det var något i människosynen där, som inte funkar med min livssyn). Det var som att bli uppraggad av någon man bara vill bli av med.

    Från olika håll kom frågor om vem jag var, vem jag var släkt med, vem jag kände, på vilken utländsk skola jag gått (eftersom jag obviously inte gått på Lundsbergs) - för, som det hette, "det är som om vi känner dig men inte kan sätta fingret på hur".

    Det man menade var förstås inte var jag kom ifrån, utan om jag var adlig eller umgicks med några adliga, eller åtminstone kom ifrån en respekterad gammalrik familj..

    Jag HAR träffat på trevliga normala överklassmänniskor också, men hela den här grejen med att välja polare och flickvänner odyl efter adelskalendern fick mig illamående.

    Och ja, runt det här gänget hängde också ett antal wannabees, framförallt tjejer.
  • Anonym (fyrtioblankt)
    Anonym (hmm) skrev 2011-05-13 10:06:23 följande:
    Du har rätt men det låter nästan som om ni nedvärderar en högre utbildning, det är det jag reagerar på. Självklart kan man vara oerhört drifting och smart utan skolning. men det är lite förmätet att säga att de allra flesta saknar denna oväderliga kunskap som ni talar om utan att veta vad andra kan och är kapabla till. 
    Bara för att man har en högre utbildninge betyder tex inte att man inte kan vara street smart. 
    Vilka är "ni" i ditt inlägg härovan? Jag blir lite förvirrad av hur du blandar du och ni här..

    Jag tycker för övrigt också att ett examensbevis är ett något trubbigt instrument för att mäta bildningsnivå hos någon. Fast trots att det är trubbigt så säger det, trots allt, i de flesta fall någonting om en persons bildningsnivå.
    Däremot är jag helt emot den här fixeringen på diplom och utbildningsbevis, som finns på sina håll i samhället. Jag har sett tillräckligt med kompetent folk utan högre utbildning, som inte får högre lön eller gå vidare i karriären bara pga avsaknaden av ett papper - medan de varit kompetentare, smartare, kunnigare etc etc än kollegan med de fina utbildningspappren..
  • Anonym (fyrtioblankt)
    Indianica skrev 2011-05-13 10:08:26 följande:
    Men jag ser det snarare som något typiskt för arbetarklassen att engagera sig i föreningar, tänk bara på ABF, en typsikt arbetarklassgrej som hävdar att man kan lära sig saker utanför universitetet och föreningar har sedan länge fungerat som en viktig arena för att stärka arbetarklassen, särskilt kvinnor som fått ta plats och lärt sig mötesteknik osv.
    Vilka belägg har du för det?

    Jag tror bara att du kanske ser till en viss typ av föreningar, men att de rika, i minst lika hög grad, har varit engagerade i olika föreningar sedan innan ABF och liknande.
  • Anonym (fyrtioblankt)
    Anonym (hmm) skrev 2011-05-13 10:17:44 följande:
    DU får ursäkta mig, jag råkar ibland blanda in mitt talspråk, skrivspråk och glömmer av att de flesta använder du.

    Det beror helt på brancher, Jag kan garantera dig att i min branch kommer du ingenstans utan diplom och helst en doktorsgrad eller mer. Helt enkelt för att branchen kräver att man måste ha ett tänkande då det på högre nivå ej finns kursböcker.
     
    Du använder ju du själv? *förstår inte*
    Trettioplus bad dig sluta nia henne redan häromdagen. Visst kan jag förstå att man kan få hjärnsläpp - men just du säger ju hela tiden att du fixar att byta nivåer och klass hela tiden, och ändå fixar du inte sluta skriva "ni" ?
    Tungan ute
  • Anonym (fyrtioblankt)
    Anonym (hmm) skrev 2011-05-13 10:20:41 följande:
    Världen ändras även när det gäller utbildning precis som du tycker att klasser ändras. Skaffa en validering eller läs vidare. Det är tufft men så är det.
    Javisst ändras världen. Men den ändras faktiskt i två riktningar. I vissa fall måste kompetensen valideras (t ex för lärare) och annars går man i allt större utsträckning (återigen) på referenser.
  • Anonym (fyrtioblankt)
    Anonym (hmm) skrev 2011-05-13 10:22:47 följande:
    Jag skulle gärna vilja att du talar om vad det är för kunskaper som vi belästa uppenbarligen kan sakna?
     

    Ursäkta - jag har tyckt bra om dig i den här tråden och tyckt du haft mycket intressant att säga - men det här? Det lät mer än lovligt drygt. "Vi belästa" ???


    Det finns massor av saker som "vi belästa" inte kanske är så belästa på - eller vad menar du at du har för superutbildning?


    Hur tänkte du här? Obestämd

  • Anonym (fyrtioblankt)
    Anonym (nja) skrev 2011-05-13 10:27:22 följande:

    Utbildning är inte samma sak som att vara gatusmart. Att vara gatusmart och kunna tala för sig går såklart jättebra för vissa… Men ett samhälle kan inte byggas enbart på att befolkningen är ”gatusmart”. Yrkesutbildning är jättebra!! För andra arbeten.


    Föreningsarbete har även jag gjort i mängd i samband med universitetssudierna… och så heter det tillskansa, utan K…


    Och utbildning är inte samma sak som bildning, och varken utbildning eller bildning är samma sak som att vara gatusmart.

    Utbildning är i bästa fall en formellt fastlagd bildning. Men, det vore ju rätt obildat att säga att man inte kan jobba på sin bildning även utanför utbildningssystemet.

    Utbildning ger faktiskt bara en indikation på bildning, inte mer.
  • Anonym (fyrtioblankt)
    Anonym (hmm) skrev 2011-05-13 10:29:33 följande:
    Det var inte  meningen att du skulle ta illa upp, men jag menade oss alla som har någon form av skola som ts uppenbarligen inte tycker är nödvändig då vi uppenbarligen saknar något som hon har och  jag vill veta vad det är.  Självklart har jag ingen superutbilding men jag vill inte nedvärderas för att jag har en och sedan få läsa att vi som har det saknar något.
    Men, jag tycker ju att det skulle tyda på självinsikt och viss bildningsnivå att kunna acceptera att man faktiskt har bildningsluckor. Det FINNS ju människor som läst sig till allt de kan på egen hand - det finns de som hittar vägar att nå hög bildningsnivå även utanför utbildningssystemet.

    Jag har en sjujäkla massa högskolepoäng och övriga kurser i bagaget och är rätt allmänbildad och har två examen. Och jag har sett massor av kursare, som förvisso lyckats ta examen, men som inte sett längre än sin egen utbildnings horisont och som faktiskt inte kan sägas vara (allmän)bildade.
    Själv tycker jag att jag är hyfsat allmänbildad, men att jag definitivt har en mängd luckor i mina kunskaper. Det jag HAR är en väl utvecklad förmåga att SJÄLV kunna fylla dessa luckor genom att söka information, läsa, kritiskt granska, fråga andra, diskutera osv. Den här förmågan är det inte självklart att man har bara för att man har klarat en längre högskoleutbildning.
  • Anonym (fyrtioblankt)
    Anonym (hmm) skrev 2011-05-13 10:36:57 följande:
     Men jag skulle ändå vilja ha några exmepel på vad du tycker att folk kan sakna. . 
     
    Här hoppar jag objudet in igen. Glad

    Kritiskt öga och förmåga att se saker från olika perspektiv är sådant som kan saknas. En känsla för historia (i ett mycket brett perspektiv) och för att kunna sätta in saker i sitt sammanhang - att öht kunna se breda sammanhang. Förmåga att analysera komplexa sammanhang och dra slutsatser.

    En högre utbildning ger ju kunskaper och färdigheter bara på ett rätt begränsat kunskapsområde, så "allt" utanför det kunskapsområdet kan ju faktiskt vara en vit fläck på kartan för den nyutexaminerade.
Svar på tråden Vilken socialgrupp hör en till?