Inlägg från: Frankofilen |Visa alla inlägg
  • Frankofilen

    Graviddiabetes?

    Johanna 85 skrev 2011-03-03 10:32:03 följande:
    Vart går igentligen gränsen vid för högt? Min BM sa att gränsen går vid 9 och jag hade nästan 12... 2 tim efter frukost. Hur stor kan chansen vara att jag inte har graviddiabetes igentligen? för 12 känns lite högt...

    Ja det är rent omöjligt att jag inte får äta frukost innan blodprov, för då kan jag må illa och spy, i värsta fall svimma =( så på måndag blir ganska tufft, tur att man sitter ner. Får ta med mig en banan eller nått att vräka i mig efter glukosbelastningen.
    Jag undrar varför gränsvärden är så höga. Under 12.2 två timmar efter man har ätit, var det så? Min läkare vill inte att mitt blodsocker ska ligga under 8 EN timme efter jag har ätit.

    Det finns ju också teorier om att kvinnor med dold graviditetsdiabetes, föder väldigt stora barn. Jag menar att blodsockret kanske inte är extremt högt, men något förhöjt undet tillväxtperioden.

    Hur det än går på måndag skulle jag rekommendera dig att fortsätta äta mat med lågt GI.

    Lycka till på måndag! Hoppas allt är bra! 
  • Frankofilen
    mimsan01 skrev 2011-03-09 14:27:55 följande:
    Ja det låter som att dina tidigare erfarenheter inte heller var så roliga!! Hoppas att det går bättre denna gång!

    Jag fick hem massor av informationsmaterial hem. Har kollat lite grann, och vad jag hittade i materialet var:

    Åkommor som påverkar kvinnan:
    - Urinvägsinfektion - infektion orsakas av bakterier som växer lättare när blodglukosnivån är hög
    - Kejsarsnitt - används oftare på kvinnor som har grav.diab.
    - Preeklampsi-symptom - högt blodtryck, äggviteämnen i urinen, svullna kroppsdelar
    - För mycket fostervatten (Pohydramnios) - Kan leda till att barnet föds för tidigt

    Åkommor som påverkar barnet
    - Stort barn - barnet växer fortare än det ska vilket kan göra det svårt att föda fram
    - Hypoglykemi hos barnet - Barnets insulinproduktion är för hög vilket gör att barnets blodglukosnivå blir för hög efter födseln
    - Gulsot - förekommer oftare i de fall mamman har grav.diab. Huden kan bli gulaktig och barnets lever är outvecklad vid födseln

    Allt det ovan är alltså åkommor som KAN uppstå! Det innebär inte att man garanterat råkar ut för dem! Får du höra om några andra komplikationer i morgon så får du fylla på med dem! Som jag tolkar dem så är det väl inget som gör att det blir en extra riskabel förlossning (utom det stora barnet då), utan det är ju mer att förlossningen kan starta för tidigt.
    Du skriver felaktiga fakta här:

    Hypoglukemi betyder lågt blodsocker. Barn till diabetiker brukar ha lågt blodsocker när de kommer ut, framför allt om de har kompenserat med insulin för att mamman ligger för högt. Hög insulinproduktion leder till att barnet blir större än normalt.

    Jag har haft diabetes i 27 år, båda mina barn var normalstora, 3050 och 3340. Hoppas det tredje också håller sig inom normalkurvan. Men det du skriver om blodsockret känner jag inte till alls och dessutom är det fel.
     
Svar på tråden Graviddiabetes?