Inlägg från: Manchester |Visa alla inlägg
  • Manchester

    Hur stora är klasserna nu?

    Min dotters klass var 21 elever förra läsåret, vilket var förskoleklass. När nya läsåret börjar nu kommer en elev att ha försvunnit och en eller möjligen två nya kommer att ha tillkommit. Skolan hon går på har bara lågstadium och jag tror inte att någon klass har mer än 25 elever. Alla har en klasslärare och en fritidspedagog, så det finns stora möjligheter att dela barnen i halvklass eller ta ut kanske fem barn för en egen aktivitet.

    På skolan där jag själv jobbar - mellan- och högstadium - består klasserna av alltifrån 17 till 29 elever. De flesta är nog ca 23-25. Mest beror det på hur stor "kull" barn som föddes ett visst år. När klasserna först görs, till år fyra, och när de sedan görs om inför år sju försöker vi få en jämn fördelning. Sedan kan någon klass ha minskat för att elever har flyttat.

  • Manchester
    Trollet Ludenben skrev 2010-08-09 15:11:40 följande:
    Det finns ju redan!! Min son går i en, 6 elever men på en vanlig skola. Inför fler kanske man borde resonera.
    Jo det finns både specialklasser och särskilda skolor för barn med en viss diagnos, t ex asperger. Men de finns inte i lika stor utsträckning som tidigare. Dessutom förväntas inte barnen med särskilda behov gå till speciallärare längre. Speciallärare i den gamla betydelsen utbildas väl knappt. Istället utbildas nu specialpedagoger, vars huvudfunktion ska vara att handleda de vanliga lärarna så att dessa kan ta hand om elever med särskilda behov inom ramen för den vanliga klassen. Jag kan se vissa poänger. Det blir inte alls lika utpekande. Många barn får det bättre socialt när de nästan alltid är med sin klass. Forskning har visat att de barn som tidigare fick mycket av sin undervisning hos speciallärare inte utvecklades så mycket kunskapsmässigt.

    Samtidigt kan jag undra om de tittat något på elever med lika stora behov, men som bara fått klassundervisning. Har de utvecklats mer? Jag vet inte. Och hur går det för resten av klassen? Det händer att jag har elever som kräver uppemot halva min tid under lektionerna. Det betyder förstås mindre tid för övriga elever. Vad som blir resultatet av det har nog ingen mätt. Inte heller tror jag att någon har tittat på hur arbetssituationen blir för en lärare som ska försöka hinna med både de elever som behöver mycket individuell handledning för att förstå något alls, de som ligger ett par läsår före sina kamrater och behöver mer stimulans och den stora gruppen som helt enkelt behöver vanlig undervisning på sin åldersnivå.
Svar på tråden Hur stora är klasserna nu?