Frajda 80 skrev 2013-11-06 10:38:28 följande:
Har du något enkelt recept där brödet blir så där fluffigt gott?
Jag brukar gå efter det här receptet:
Vörtbröd (1 stor limpa eller 2 mindre)
25 g smör el margarin
1 dl sirap
1 st 33 cl lättöl eller 3,5 dl vatten (blir godast med öl tycker jag. Julmust kan också användas)
50 g jäst
1 påse vörtmix ( vörtkryddor)
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev russin
Man kan också tillsätta c;a 0,5 dl kesella om man vill. Det gör brödet saftigare,tycker jag.
Sedan smälter man margarinet i en kastrull och tillsätter sirapen och ölen så det blir ljummet och blandar det sen med jästen och vörtkryddorna.
Sedan blandar man i mjölet och ev russin tills det blir en riktig deg.
Låt sedan degen jäsa i c:a 30 min innan den arbetas ihop och bakas ut och låt sedan jäsa i c:a 30-40 min till innan de slutligen gädas i ugnen på 175-200 c i c:a 30-40 min.
Sedan brukar jag pensla brödet med varmt vatten några gånger under gräddningen. Det brukar bli bra.
Jösses,nu blev jag ju sugen!