Inlägg från: Miralicia |Visa alla inlägg
  • Miralicia

    Allergitråden

    Avena skrev 2012-02-01 10:53:09 följande:
    Någon som vet vad dessa värden innebär?

    Han visade 6 på ägg och 4,7 på mjölk. (Han är ett år om det spelar roll för siffrorna.)

    Läkaren sa bara att det innebar en rejäl sensibilitet, men hon var inte den som gjort testet och inte heller kunnig inom detta utan förde bara fram resultatet till mig, så hon kunde inte säga mer. 

    Någon som kan säga något mer om siffrorna...?   
    Det nedre värdet för när det räknas som ett positivt utslag (dvs förekomst av IgE-antikroppar) går vid att det ska vara över 0,35. Sen kan det nästan gå hur högt som helst, finns de som ligger på över 100 om de har en riktigt, riktigt kraftig allergi.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    billybiceps skrev 2012-01-30 19:21:43 följande:
    Är det bara nedanstående baljväxter som kan benämnas med ett e-nummer? Hur är det med exempelvis ärtfiber och ärtprotein? Skrivs dom ut med namn eller är det fler e-nummer man bör lära sig?
    - Lecitin, E 322 (sojalectin)
    - Fruktkärnmjöl eller johannesbrödmjöl, E 410
    - Guarkärnmjöl, E 412
    - Dragant, E 413
    - Gummi arabicum, E 414
    - Tarakärnmjöl, E 417

    Tillkommer: 
    Sojabönshemicellulosa E 426 
    Tamarind E 411 
    det är de som är med E-nummer, övrigt skrivs ut med namn
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    billybiceps skrev 2012-01-30 19:30:16 följande:
    Och så undrar jag vad ni vet om "Majsmalt"? Jag har inte hittat så mycket fakta om det. Malt är ju något som man normalt sätt undviker, men här är jag osäker! Görs det av majs och är ofarligt eller är det en kombination av korn och majs?
    majsmalt är malt framställd av majs.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    mithrandil skrev 2012-02-01 14:18:50 följande:
    Inte för att vara sån, men proverna är numera ändrade så gränsen på nya tester går vid 0.10.
    Enligt Winnergård som sa att Alexander var positiv på rast med sina 0.19 på ägg .

    Visserligen sa hon också att de nya proverna gör att det blivit fler som får felaktiga positiva resultat. 
    Det kan vara lite olika referensvärden beroende på vilket labb det är som analyserar, och vad det är för "testkit" man använder för det., i synnerhet de nyaste provsorterna kan det vara annorlunda.
    Men med de tester som fortfarande utgör "standardtesterna" så används 0,35 i regel som referensvärde neråt
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    t0va skrev 2012-02-01 15:34:17 följande:
    Nu har förskolan börjat prata om allergiförskola igen, är helt knäckt för vi vill inte byta. Sonen trivs bra, den ligger nära så vi kan gå dit, hans kompisar på förskolan bor här i närheten, på allergiförskolan får man inte ha djur hemma så då måste vi göra oss av med kaninerna, sambon måste sluta röka han håller på men är inte där än och så måste vi åka spårvagn och gå för att komma dit.

    Jag känner spontant att jag inte tror att de kan göra så mycket för honom så länge det är som det är nu. Men personalen har sett att han reagerat med röda kinder men sånt får han av att någon rör honom eller pussar på honom, och de har ätit sånt han inte tål. Det är ju svårt att ta bort.

    Så nu ska vi vänta på lapptestet och prata med personalen sen, jag som trodde det var färdigtjatat om att han ska gå på annat ställe. Ok om han blivit jättedålig men det har han inte mer än 2-3gånger på en termin men där är det sånt vi inte vet om det är hemma eller på förskolan som något hänt, han har så sena reaktioner.

    Någon som har sitt barn på allergiförskola?
    Jag skrev på FB, orkar inte upprepa mig här, varit i liknande situation där de försökte få oss att byta till allergiförskola. Men det är inget att diskutera, de ska se till att det funkar där han är. Och med nya skollagen så är det ännu tydligare att alla barns ev särskilda behov ska tillgodoses.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Avena skrev 2012-02-01 20:57:37 följande:
    Men, nu fattar jag inte! Vissa skrev att gränsen går vid 0,nånting och sen kan det vara upp över 100... Men du skriver att 6 är högsta? Är det olika saker, eller? Jag har ingen koll...

    Jo, vi har varit hos dietist en gång men det gav inte så mycket tyvärr och vi har fått remiss till allergimottagningen och en tid hos allergologen på barnmottagningen så vi kommer få hjälp. Vi har nån allergimedicin med. 

    Men vi har ju ägg hemma och äter ofta ägg. Han har aldrig fått dock. Även när jag ammade slog det upp exem i ansiktet på honom om jag åt ägg så han är nog rätt känslig. Han har också reagerat på mjölk via amning och när han fick det spillt på sig... Sen har han ju alltid exem, som sagt, så det är svårt att avgöra vad det beror på vissa gånger. Massor av Mildison går det åt. :)    
    Det är skillnad på indelning i "klasser" (dvs 1-6) och på själva siffrorna på hur mkt antikroppar som finns i blodet när man tar ett blodprov och räkanr antikropparna. Klasserna går mellan olika intervall på mängden antikroppar. Klass 1 innebär ett värde på över 0,35 och en liten bit upp (har inte siffrorna i huvudet och sen är det olika intervall. Klass 5 går från 50-100 i antalet antikroppar på blodprovet och klass 6 som är den högsta innebär att man har mer än 100 i mängd antikroppar.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Minifer skrev 2012-02-01 23:54:16 följande:
    MEn den skalan jag klistrat in här, används inte den längre? Läkaren använde den idag nämligen, eller jag tror det, blir ju osäker
    "Egentligen" används klassindelningen inte längre, då den hörde ihop med en tidigare variant på tester än de tester som nu används (även om det är samma referensvärden neråt etc, bara lite andra sätt att analysera typ), men den används en hel del fortfarande, och kanske då i synnerhet av läkare som inte är superspecialicerade på just allergologi. De riktigt specialiserade och uppdaterade verkar i en del fall vara lite nedlåtande och anse att det är föråldrad kunskap att använda sig av klassindelningen eftersom den inte utgår från de tester som används idag (testerna heter olika, även om värdena typ är de samma) utan använder då i första hand de egentliga provsiffrorna (dvs antalet IgE-antikroppar) enbart.

    Så den används inte längre samtidigt som den ändå används - är väl kortversionen av en del av den "benämningssoppa" som kan förekomma inom allergidefinitionsterminologin.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    billybiceps skrev 2012-02-02 20:02:34 följande:
    Vad har ni här inne för erfarenheter från mat där "Kryddor" står med bland ingredienser? Jag har läst på livsmedelsverkets hemsida och där står det att kryddblandningar kan innehålla gluten (det gäller kanske bara kryddor på burk?). Kan det även innehålla spår av mjölk? Är tillvekarna skyldiga att nämna sånt här på förpackningarna?

    Sen blir jag lite smått förbannad på att man faktiskt kan nöja sig med att skriva bara "Kryddor". Hur gör ni när det gäller sånt här?
    Är det kryddor som sammanlagt uppgår till mindre än 2% av det totala innehållet i den färdiga produkten så behöver inte kryddorna specifieras var för sig utan får anges under samlingsbetekningen "kryddor".

    Men om det ingår några av de allergener som är obligatoriska att märka ut (dvs spannmål som innehåller gluten + havre, mjölk, laktos, ägg, soja, jordnötter, trädnötter & mandel, fisk, kräftdjur, blötdjur (typ bläckfisk), selleri, senap, svaveldioxid över en viss halt, sesamfrö, lupin) i den kryddblandningen så får de inte skriva bara kryddor. Det måste på något sätt anges att allergent ingår. tex att de skriver "kryddor (innehåller laktos)" elelr "kryddor (selleri, senap)".

    Så ja, innehåller beteckningen "kryddor" något av de ovanstående allergenerna så är tillverkaren skyldig att ange det. Mina erfarenheter är att när det bara står "kryddor" i en innehållsförteckning så brukar det vanligtvis kunna vara selleri och senap som brukar kunna förekomma under samlingsbeteckningar, medna t.ex mjölk/laktos och vetestärkelse/gluten mer i kryddblandningar på burk.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Molina skrev 2012-02-05 20:10:39 följande:
    Kan en mjölkallergiker äta kokosmjölk?
    Allrona skrev 2012-02-05 20:11:23 följande:
    Mollna - ja det går bra
    Se bara upp lite med kokosmjölk som är i pulverform som man tex kan hitta i asiatiska butiker, i den är ofta den torra kokosmjölken lite utdrygad med skummjölkspulver.

    Och det kan vara idé att för säkerheets skull kolla så att det bara är kokosmjölk i maten om man äter ute på nån restaurang eftersom det förekommer att kokosmjölken drygas ut lite genom att ha i en skvätt vanlig komjölk eftersom komjölken är billigare. Inte så väldigt vanligt, men det kan förekomma så det kan vara bra att kontrollera "för säkerhets skull"
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    billybiceps skrev 2012-02-07 18:35:51 följande:
    Tack för svaret. Jag tycker det är en intressant idé faktiskt. Finns bara två risker med det. Vilka få saker ska man äta. Eftersom man inte vet vad man tål. Vet inte om det finns saker med stor sannolikhet som man bör tåla? Och att jag inte vet om man riskerar nya intoleranser mot just dom sakerna om man "föräter" sig på dom. Har du/eller någon annan ätit på det här sättet? 

    Sen undrar jag. Hur stor roll spelar yttre faktorer på tarmslemhinnan. Jag har exempelvis haft en långdragen infektion. Kan det spela roll? Jag var ju som sagt helt bra i nästan tre veckor, hade verkligen inte ont alls nästan och jag har inte börjat äta något särskilt sedan dess! 
    Infektioner kan helt klart påverka

    Kolla på min blogg under baskost - att man går ner till ett fåtal lågallergena produkter under någon vecka och sen börjar man att lägga till en ny sak i taget med några dagars mellanrum. Och sen skadar det inte att man försöker att rotera på de födoämnen som man använder så gott det går.

    De vanligaste som man brukar räkna som "lågallergena" brukar vara rent kött (enbart viltkött i extrema fall, men vilt, lamm & nöt i första hand - fläskkött är lite vanligare att reagera på då det dessutom kan verka histaminfrisättande så det kan vara bra att vänta med), potatis, ris, majs, skalad gurka, rena oljor, salt, ev lite isbergssallad/salladskål, ev peppar brukar ofta vara den första basen som man sen successivt bygger på. Majs är ju en rätt så vanlig allergi om man ser till nordamerika, men har ansetts lågallergent här. Dock upplever jag att det verkar ha blivit vanligare även här, främst då bland de som inte tål de vanliga sädesslagen (vete, råg, korn, havre), så man kan ju ta det lite försiktigt med majs eller att inledningsvis börja utan majs, men att testa det bland det första och sen inte ösa på med majs utan försöka variera sig.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    t0va skrev 2012-02-07 22:46:30 följande:
    VARNING!
    Har ni sett att sempers nya mjölkfria välling inte är baserad på ris utan havre nu och dessutom innehåller sojaprotein, är samma med 1års vällingen den är havrebaserad och innehåller sojaprotein. Förpackningen är väldigt lik den med risvälling så se upp i butiken.

    www.semperbarnmat.se/produkter/valling/fran-6..
    Tillägger - ALLA Sempers mjöllkfria grötar och vällingar innehåller sojaprotein - även den gröten som är avsedd från 4 månader
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Trasan0606 skrev 2012-02-10 21:37:43 följande:
    Pringles röda burk, de lättsaltade är också mjölkfria!
    tes 75 skrev 2012-02-10 22:24:10 följande:
    men fullproppade med massa annat skräp :)
    ... som tex vete
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Allrona skrev 2012-02-13 13:06:10 följande:
    Någon som har testat rismjölkchoklad?
    www.chokladshopen.com/product_info.php?produc... 
    Den är rätt god tycker jag och dottern med. Inte som Marabous mjölkchoklad direkt men som ett mellanting mellan vanlig mjölkchoklad av annat märke än Marabou och ljus blockchoklad kanske man skulle kunna beskriva den som

    De med smak (blåbär, apelsin är de som jag har testat) är det hela frukt/bärbitar i, vilket kanske kan vara bra att veta när det handlar om barn (tror inte att dottern hade gillat de kanderade apelsinskalsbitarna som är i).

    Gjorde ischoklad på både vanliga rismjölkschokladen och på blåbärsrismjölkschokladen i julas - helt ok.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Allrona skrev 2012-02-13 19:19:20 följande:
    Vad bra. Om jag inte hittar plamils här i stan så blir det nog en beställning.
    Den vita chokladen är också helt ok.

    Bonvitas rismjölkchoklad kan man tex ibland hitta tex i hölsokost elerl om ni har någon coopbutik med stort vegansortiment så har jag hittat där med
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Allrona skrev 2012-02-13 22:58:09 följande:
    Hm, vi brukar ju undvika spår av soja. Men hon klarar risentas som nu har spår av soja så då kanske hon kan klara chokladen också Obestämd Kanske värt att testa men får nog fundera lite på det.... Hon verkar ju inte lika känslig längre. I somras klarade hon sojalecitin när hon fick det en gång men när det blev flera gånger på en dag  eller flera dagar i rad reagerade hon så det är ju i alla fall en liten förbättring mot tidigare när hon reagerade direkt på sojalecitin.
    Det är nog risk för mer spår av i chokladen än i risentas mjöler om man ser till vad Risenta skrivit om det och hur chokladtillverkning går till.

    Men en liten varning bara för Plamils choklad, just ur sojasynpunkt. Plamil tillverkar choklad för flera olika distributörer. Den som Kung Markatta säljer är med spår av soja, men Plamil tillverkar också nästan lika dan choklad för andra distributörer och där de har sojamjöl som ingrediens och förpackningarna är snudd på identiska, så kolla att det är Kung Markatta-Plamil och inte plamils för ngn annan distributör
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Kavat skrev 2012-02-19 15:03:11 följande:
    Eko kallpressad raps är ju absolut nyttigast. Men eko kokosfett är också nyttigt, kanske nyttigare?
    Nyttighetsasspekten beror nog snarast på vem man frågar 
    raps är fleromättad och kokos är mättad - dvs den vanliga  diskussionen livsmedelsverkets rekommendationer vs lchf-anhängare  etc
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia

    Det är också skillnad på kokosfett och kokosfett - det som finns i silvriga paket i kyldisken är härdat och alltså hårt även i rumstemperatur. Kokosfett i form av kokosolja är ohärdad och stelnar om det förvaras kallt men är nässt intill rinnande i rumsstemperatur (tror gränsen för när det är helt rinnande som olja går vid ca 24 grader)
    Och ska man använda kokosfett så är det den ohärdade varianten som är som olja man ska ta


    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Annen81 skrev 2012-04-12 23:23:33 följande:
    Hej!

    Jag läser den här tråden ibland och jag har för mig att det var någon som hade ett barn med allergi mot sorbitol. Jag misstänker att min dotter har det och reagerar med smärtor i magen och blod i avföringen. Jag tänkte fråga hur ni gör med tandkräm? De tandkrämer jag har sett i livsmedelsbutiker innehåller sorbitol och de jag har sett som varit utan sorbitol har inte fluor. Går det bra ändå?  
    Kavats ena barn reagerade på sorbitol. Om jag inte minns helt fel så har de använt sorbitolfri tandkräm utan fluor och sen har barnet fått skölja/gurgla med fluor. Tror att barnet var nån stans 3-4 år när de började fluorskölja och tränade väl just det här att gurgla utan att svälja med vatten först.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    längtan 80 skrev 2012-08-29 17:24:09 följande:

    Gruvar mig för natten. förra natten var nog natten som gud glömde, med skrik och gråt var 10e minut. sparkar och slängningar. Jag har en bula+blåning över ena ögonbrynet. Fruktansvärt. Vet inte vad det var denna gång. Hon har haft feber, likssom många på föris, men feberfri  i går. Gav henne hemmagjord glass i gårkväll på sojagrädde, ägg och frysta bär. Det enda som jag funderar på att det kan vara är vinbären i de frysta bären. Hon har tidigare fått problem med färska jordgubbar, vi har fått problem med röda äpplen.  Kan man reagera så här på överkänslighet på det röda? Kanske också för att hon har virus i kroppen. ??

    Tösen har inte sovit i dag, borde vara jättetrött, började bli trött nu och sprang till sitt rum med pappa för att bygga torn- rädd för att somna  


    Jag skulle nog med bra mkt större sannolikhet misstänka soja och/eller ägg långt, långt innan vinbär.
    Både soja och ägg hör till de 5 vanligaste allergierna hos småbarn (mjölkprotein, ägg, soja, vete och fisk), vilka står för närmre 90% av födoämnesallergierna.
    Ägg i glass blir dessutom extra allergent eftersom det är rått jämfört med om det är ägg i pannkaka, sockerkaka etc.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
Svar på tråden Allergitråden