Inlägg från: Miralicia |Visa alla inlägg
  • Miralicia

    Allergitråden

    Gott nytt år allihop!

    Hoppas att allt strul som varit för många med läkare, förskolor, allergiska reaktioner osv blir som bortblåst under det kommande året!

    Skål


    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia

    Jag har tydligen vunnit en kokbok - med mjölk- och äggfria bak-/kakrecept som inte ens har kommit ut än, ska få den skickad till mig så snart den kommit från tryckeriet.
    Förmodar att det är boken som är på bild till höger i den här artikeln:
    www.matnyttig.se/artiklar/21-oevrigt/194-god-mat-och-lyxig-fika-utan-aegg-och-mjoelk

    Ska bli spännande att se hur mycket som kan tänkas gå att använda som de är, nog inte så mycket även om jag bara utgår från dottern så att man kan använda vanligt mjöl - men jag kanske blir positivt överraskad. Får återkomma i frågan när den landat i brevlådan.


    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    t0va skrev 2011-01-04 22:29:37 följande:
    Han har fått sinlac nu och det har fungerat bra, havren var ren men den gillade han inte så vi fortsatte inte heller. Nu skrek han massor igen och kräks, precis som dagen innan vi gick till apoteket och köpte profylac så tvingades vi åka ut på en biltur för att han skulle somna. Fy fan villken dag. Ren tur att mina föräldrar och bror alla sover på hotell inatt, så vi inte stör de. 

    Jag frågade min mamma och hon sa att hon inte gett något annat, vet inte vad jag ska göra. Om vi ska köra enbart på profylac och tro att det är det lilla brödet han fick eller gröten eller något annat, eller inte ge profylac på något dygn och se om det blir skillnad.

    Sist har han ändå visat lite förbättring på ett dygn när vi gjort alla byten med maten.

    Blir det en helvetesnatt så ska jag ringa bvc imorgon och se om de har några råd. Just nu känner jag för att sätta mig i bilen och åka hem, fast jag är inte i skick för att köra någon längre sträcka och här kan vi ändå få avlastning.  
    Sinlac innehåller rätt stora mängder med johannesbrödsmjöl som är en släkting till soja och det finns ett relativt starkt samband mellan mjölk- och sojaallergi, mellan 30-50% av mjölkallergiska bebisar och småbarn utvecklar även sojaallergi (nämns lite olika siffror på olika håll) och risken för att utveckla sojaallergi/reagera på intag av soja och baljväxter ska tydligen vara större om man har mer diffusa/sena reaktioner från i första hand mag-/tarmkanalen och som inte ger utslag på pricktest eller lapptest för mjölk.

    Så har han blivit värre och skrikigare senaste dagarna eller dagarna i anslutning till att han fått Sinlac så skulle jag starkt misstänka den.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia

    Appropå livsmedelsanvisning lite allmänt, kan kanske vara bra att ha på fötterna:

    I SFS 2002:687, Förordning om läkemedelsförmåner mm. så finns en bilaga som specificerar vid vilka medicinska tillstånd som man har rätt att få utskrivet på livsmedelsanvisning til barn:

    Bilaga


    Förteckning över sådana sjukdomar som berättigar till prisnedsättning av livsmedel enligt 20 § lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.


    Chron's sjukdom


    Fenylketonuri Galaktosemi Glutenintolerans Komjölksproteinintolerans Kort tunntarm

    Laktosintolerans (medfödd och sekundär)


    Kronisk njurinsufficiens Sojaproteinintolerans

    Ulcerös colit


    ---

    Det är lite intressant att det faktiskt står komjölksproteinintolerans/sojaproteinintolerans, det innebär ju att det lagstiftningsmässigt knappast behöver vara en IgE-förmedlad allergi som bevisats genom pricktest/blodprov, för födoämnesintolerans fanses ju åtminstone vara en rätt allmängiltig och godtagbar paraplydefinition på alla oönskade reaktioner på födoämnen oavsett vad det är som orsakat den!

    (Allt för ofta så tycker jag att man hör om vårdpersonal som hävdar att det inte går att få utskrivet om man inte har bevisad IgE-förmedlad allergi som bekräftats med pricktest/blodprov)

    Hela den förordningen finns att läsa via länken nedan under rubriken andra varor än läkemedel:
    riksdagen.se/webbnav/index.aspx&bet=2002:687

    I länken nedan finns även lite uppdaterad info om vem som får skriva ut livsmedelsanvisningar, bla alla specialister inom barn- och ungdomsmedicin samt även alla specialister i allmänmedicin om de har tjänst som innefattar att de är BVC-läkare, men även uppdaterad bilaga med en komplett sammanställning på alla de produkter som över huvud taget är godkända av läkemedelsverket för att få skrivas ut på livsmedelsanvisning:
    www.lakemedelsverket.se/upload/lvfs/konsoliderade/LVFS_1997_13_konsoliderad_tom_2010_27.pdf

    (Sen finns det ju möjligheter för de enskilda landstingen att själva sammanställa upprätta "rekomendationslistor" (eller vad man ska kalla det för) för vilka av produkterna som ska skrivas ut just i det landstinget.).
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    ViFrånLandet skrev 2011-01-07 18:50:30 följande:
    Googlade precis på galaktos, fattar det som att det är något som bildas i däggdjurs mjölkkötlar, oftast från kor... Innebär det att vi omedvetet provocerat med komjölk?! H-vete! Rynkar på näsan
    Duphalac har samma verksamma substans som Lactulos, (dvs substansen Laktulos) så det är samma sak som Lactulos men med annat namn eftersom det är annan tillverkare. Proportionerna mellan de olika ingående komponenterna skiljer en aning men inte mycket - aningens mer laktulossubstans och aningens mindre laktos och galaktos i Dupholacen än i preparatet Lactulos.

    Galaktos är en av de två sockerarter som ingår i laktos (glukos + galaktos=laktos).Och den laktos och galaktos som ingår i Lactulos ska vara ok för mjölkallergiker. Däremot om man skulle ha den medfödda sjukdomen glaktosemi som är en av de  22 sjukdomar som de testar för vid PKU-provet på bb och som innebär att man inte kan bryta ner galaktos som det är kontraindicerat med lactulos eller om man skulle vara väldigt känslig för laktos, men den laktos som ingår ska vara mjölkfri.

    Vad gäller laktos och galaktos så finns det mer av det i mänsklig bröstmjölk än vad som finns i komjölk så det är inget som har med några proteiner att göra, därav att det inte är några problem att amma ett mjölkproteinallergiskt barn (om man då som mamma äter mjölkfri kost), men om barnet hade haft galaktosemi eller laktosintolerans går det inte att amma det.

    Sen om ni fick Dupholac utskrivet på recept så är jag ändå lite frågande till att de inte bytte ut det på Apoteket eftersom Laktulosen är ngn krona billigare än Dupholacen och de ska byta ut till billigaste preparatet - (möjligtvis kan det förklaras av att Lactulos har styrkan 660 mg/ml och dupholac 670 mg/ml)

    Sen att han bajsade löst först och att det sen kom "harpluttar" är lite typiskt förstoppningsdiarré, att det lösa som kom bakifrån pressade sig på sidorna om den "plugg" av "harpluttar" som sitter i tarmen, så det är inte alls konstigt att det först kom löst och sedan "harpluttar". Så småningom så kommer alla harpluttar att komma ut och det inte bildas några nya harpluttar så att det bara är mjuk avföring. Så inget konstigt med det utan ge det några dagar.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Allrona skrev 2011-01-08 09:49:57 följande:
    Vill också tipsa om ett recept läste tidningen mama och fick se ett recept på chicken nuggets där man har panerat med polenta. Kanske ett tips till er med barn som är allergiska mot sädesslag.
    Jag brukar panera med krossad cornflakes (änglamarks som bara innehåller majs) som blandats med lite majsstärkelse, penslar dem med lite kryddad rapsolja först och sen vänder i paneringen. Blir riktigt krispiga och jättegoda.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Miralicia skrev 2011-01-08 13:30:22 följande:
    Jag brukar panera med krossad cornflakes (änglamarks som bara innehåller majs) som blandats med lite majsstärkelse, penslar dem med lite kryddad rapsolja först och sen vänder i paneringen. Blir riktigt krispiga och jättegoda.
    panerar fisk enligt liknande princip - bara att vända den fuktiga fisken i blandning av krossade cornflakes + maizena + lite salt och sen direkt ner i pannan
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia

    Falsk krupp är det ju rätt vanligt att barn får vid åtminstone något tillfälle oavsett allergi/astma eller inte. Sen är det av förklarliga skäl vanligare hos astmatiker genom att de har hyperreaktiva luftrör. och att olika barn är olika benägna till upprepade kruppanfall, typ vid början av varje förkylning.

    (Men vid de två tillfällen som lilla dottern har kruppat här hemma så har det ändå varit trevligt att hon är allergiker så att man redan har lite mediciner (Betapred) hemma så man har kunnat ge henne det hemma istället för att behöva åka in med henne mitt i natten - det är ju ändå Betapred som de skulle ge henne om man åkte in.)


    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Karolin86 skrev 2011-01-10 22:07:02 följande:
    Hej.

    Vi ska söka vårdbidrag för våra pojkar som har astma och mjölkallergi. Något som har något tips? Blir yr i bollen av allt och ska försöka reda ut de, vad räknar man på extra kostad för mjölkfritt ex? Gör visst är de dyrt! Sen är vår pojke liten och har svårt att hå upp i vikt så de går mkt grädde och flytande magarin, men svårt att veta hur mkt extra de går, vi vet ju inget annat.

    Hade varit tacksam för lite hjälp!

    Karoli
    Ta en genomsnittlig vecka eller två och skriv ner hur mycket som går åt då av allt och sen räkna de mängderna * antal veckor och sen lägg på lite extra för speciella tillfällen som jul, kalas etc när det går åt extra utöver "normalt"
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    ViFrånLandet skrev 2011-01-11 10:23:12 följande:
    En liten fundering: Äter ni samma mat som era allergiska barn eller lagar ni flera rätter? Hittills har jag gjort storkok och fryst in portionsvis till lilleman, så han har aldrig fått samma mat som oss. Det har gått jättebra och han har varit nöjd men nu börjar han sträcka sig efter vår mat och visar många gånger tydligt att han vill smaka... Han är ju snart 1,5 år och börjar väl förstå mer och mer antar jag..? Visst skulle vi kunna äta hans mat, kanske krydda lite extra vid bordet eller så, men det skulle bli vansinnigt dyrt! Hur har ni andra löst det?
    Jag lagar i princip samma till alla, jag är för bekväm av mig för att göra något annat. i vårt fall är det ju dottern som behöver mjölk, ägg, soja-fritt + utan ett gäng annat också och jag alla sädesslag så skulle jag laga allt separat skulle jag behöva göra tre olika varianter till varje måltid och det gör jag helt enkelt inte. Nån gång ibland händer det väl att jag gör special till dottern, men då ser jag till att anpassa det vi övriga äter till mig (men då är skillnaden oftast att det är  + ost, smör, ägg)

    Eller huvudrätten är samma och sen kan det variera med tillbehören, tex två kastruller med pasta, eller olika tillbehör som creme fraicheaktig dressing, ost, tomater etc serveras i en skål bredvid så får var och en som tål ta för sig själv på sin egen tallrik.
    Gör tex en skål med blandad sallad som alla tål allt i och sen an det bli en skål med pasta och en med (majs)couscous/quinoa, en med ost och en med tomater i så får var och en blanda på egan tallriken istället för att göra hela salladen med allt i samma skål (eller så gör jag majscouscoussalald till alla).

    Ja, lasagne och pannkakor gör jag väl vanligtvis olika av, men inte så värst mycket mer saker vad jag kan komma på så här på rak arm. Annars är det väl kanske att jag passar på att gör maträtter med tex ost i om dottern inte ska äta hemma.

    Vad gäller kryddor så behöver man inte vara rädd för att använda det även till barnens mat (även om man kanske kan vara lite sparsam med de allra starkaste och stora mängderna av starka kryddor), det är i princip bara salt man bör vara lite återhållsam med (men det skadar inte att man är som vuxen också) - den speciella barnmaten på burk är rätt extremt smaklös. Här har dottern ätit i princip samma mat som övriga familjen sen hon började äta vanlig mat.

    Vansinnigt dyrt vet jag väl inte direkt att det blir? Tror att det skulle bli betydligt dyrare att laga separat, dels med att köpa olika råvaror och sen extra el som går åt för den extra matlagningen. Det bli billigare att enbart köpa kokosmjölk än att köpa både grädde och kokosmjöl om det dessutom inte går åt allting utan att man får hälla ut och slänga delar av förpackningarna för att det hinner bli dåligt innan man gjort av med det etc.
    I varje fall för oss skulle det snarare bli vansinnigt dyrt att köpa och laga separat snarare än att laga samma och bara variera småsaker, och det skulle vi verkligen inte ha vare sig tid för eller råd att göra pga väldigt begränsad ekonomi (har levt 6 pers i princip på en lön alt ett studiemedel + lite högre bostadsbidrag vid studier än vid heltidsjobb, men totalsumman ungefär samma och sen 1/4 VB + 2 barnbidrag i sådär 3 år nu).

    Men det jag gör är att bunkra "dyrare" matvaror när de är billiga och väljer lite billigare alternativ ibland (billigare är inte alltid sämre innehållsmässigt - ibland handlar det mest om utesende men om man ändå ska dela i mindre bitar spelar det inte så stor roll) - erbjudanden med billig kycklingfilé så köper jag på mig ett rejält lager så att man har tills nästa gång det kommer erbjudande på det, billig köttfärs i storpack bunkras också när det är billigt och delas i småförpackningar och fryses in, lax köper jag oftast som ojämna laxbitar i frysdisken på Willys (400 g för ca 30:- istället för att betala mer än det dubbla för laxfilé - ibland är det helt felfria filébitar i och ibland mer småbitar men det spelar knappast nån roll om man ska mixa till färs - ofta väntar jag med att bestämma hur jag ska laga till det tills jag ser hur bitarna i förpackningen ser ut), köper frysta Pangaisusfiléer istället för torsk, sej eller annan dyrare fisk och att det får bli fryst fisk istället för färsk. Även utnyttja och köpa färskt kött, chark etc när det är nedsatt 30-50% pga kort datum - antingen att man lagar till det direkt eller så klarar det att man stoppar in det i frysen några dagar för att förlänga hållbarheten även om bäst före/siste förbrukningsdag är 1-2 dagar senare (klarar ju ingen långtidsförvaring i frysen när det fryses så sent i hållbarheten - men jag har inte upplevt några problem av att frysa dagen innan sista förbrukning och sen lagat till inom 1-2 veckor). Så kött, fågel och fisk är det extremt sällan jag köper till "ordinarie pris", utan det bunkras vid extrapris så att det räcker till nästa gång det dyker upp extrapris på den typen av produkter. Och kött, chark och lite påläggsmat händer det även att sambon köper via jobbet (tex 3 800g-falukorvsringar för 20 lite emellanåt beroende på utbud i jobbutiken och hur vår ekonomi ser ut just den månaden.

    Jag gör väldigt sällan en matlisteplanering för veckan och sen går och handlar utifrån den, utan jag handlar snarast först och planerar sen utifrån vad för kött/fisk/fågel som finns i frysen så att det vid handling mer blir att komplettera med frukt, grönsaker, färskvaror etc utifrån vad man ska ha till de planerade rätterna utöver själva huvudingrediensen.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
Svar på tråden Allergitråden