• Kavat

    Allergitråden

    t0va skrev 2011-11-16 18:11:52 följande:
    Ska göra det, Theo älskar bovete så vi får testa oss fram. :) 

    Bestämde mig för att köra köttfärslimpa ikväll istället för köttfärssås, och när jag fixat till en liten åt Theo och skulle ställa in i ugnen tror ni inte ungen somnar. Här anstränger man sig för att göra mat så han får samma som vi så somnar han. Ingen ordning alls, så han får ta sin limpa imorgon.

    Funderade på det här med kontamination, om vi gör köttfärsslimpa och har i veteströbröd och mjölk kan det spridas i ugnen över till hans om vi har inne de bägge samtidigt? Tänkte provsmaka hans och se om det går bra med rismjölk i våran med. Skulle underlätta endel.  
    Köttfärslimpa! Åh, vad gott, det har jag inte ätit på flera år tror jag. Det måste vi göra någon dag. Tack för tipset. Jag tror inte jag har mjölk eller ströbröd i. Jag brukar ta fiber husk och po-fiber för att den ska hålla ihop och lite olja och lite vatten. Ibland harde jag inlagd gurka i och syltlök och lingon mmm, nu vattnas det i munnen!

    Jag skulle eg. säga att det funkar om han inte reagerar luftburet. Men då borde han ju reagera på när du häller i det i formen när det dammar (ströbrödet alltså) mer!?
  • Kavat
    Plutteli skrev 2011-11-16 17:38:39 följande:
    Woho, nu är jag glad för min egen skull, ska äntligen få försöka utröna vad jag är allergisk emot. Etapp ett: Blodprov är avklarat, om två veckor ska vi utvärdera hur kortisonkräm funkar för att hålla utslagen i shack samt ordna med pricktest! Det tar sig :D
    Härligt!
    Angående kortison, protopic är outstanding! Svindyr, men går bara att köpa på recept och är inget kortison i men funkar lika bra som klass3 kortison. Dock får man inte vara i sol (men det ska man väl inte med kortison heller) pga ökad cancerrisk.
  • Kavat
    Miralicia skrev 2011-11-16 19:03:26 följande:
    I lagom mängd funkar det med bovete också, men får jag välja mellan bröd på enbart bovetemjöl eller en blandning av tex teff och lite annat så väljer jag nog lite hellre blandningen.
    Men det gör jag med.
  • Kavat

    Fortsättning Dunmedic d-droppar. Solig

    Mailsvar 2 med fråga om vad d-vitaminet kom ifrån:


    Kolekalciferol är framställt ur ullfett och är godkänt av Livsmedelsverket att användas i kosttillskott. Kolekalciferol är det D-vitaminet som används i kosttillskott och läkemedel generellt sätt i alla D-vitaminprodukter.

  • Kavat
    AAEV skrev 2011-11-16 22:17:08 följande:
    Hej tjejer! Vet inte om ni minns mig, jag hette FrökenLindström innan. Har inte varit här inne på evigheter - men nu när det är dags att ta bort ännu mer ur eleonoras kost så vänder jag mig såklart till er (mina experter) för råd. Eleonora har ju aldrig varit riktigt bra i magen. Hon har alltid diarré eller är stenhård, färgen och lukten är inte heller helt frisk. det luktar apa och är antingen gult, grönt eller väääldigt ljust. Hon har stora problem med gaser och har ofta väldigt väldigt ont i magen. Vi har tom varit inne på akuten nån gång då de trodde att hon hade blindtarmsinflammation.
    Vi har inte analyserat så värst över vad hon ätit när hon får så här ont i magen... Vad tror ni att vi ska börja med att ta bort? Glutentester visar ingenting, så vi tänker antingen vete eller havre... Vad tror ni?
    Just det, hon har inte så mkt utslag, bara ibland runt munnen och då kan det vara riktigt otäcka blåsor som sätter sig... 
    Jag undrar också det som älsklingen undrar.

    Låter ju helt klart som att det är något mer. Jag undrar också om ni har kollat gluten nyss (alltså inom ett par månader), annars gör det igen så att ni kan ta bort sädesslag utan att vara oroliga att sabba ett glutenprov. Bra också att ha den kontakten med läkaren så att ni sedan kan få hjälp med mat på livsmedelshänvisning.
    Sen när du har kommit fram till om du vill ta bort sädesslag, om du tror det är det som felar så säg det till läkaren. Vi har kollat gluten det visar inget, kan vi ta bort sädesslag för att sen provocera?

    Sen för att vara helt säker på gluten så ska en gastro göras och jag funderar på om det egentligen inte borde göras eftersom hon varit så dålig....

    Men jag vet också hur svårt det är att få dem att lyssna. Vi fick inte ens glutenprov taget på sonen för de trodde ju nte på oss. Men dottern sa läkarna ett halvår efter att vi hade tagit bort gluten att vi borde gjort gastro.. Men det är lätt att vara efterklok... Nu blir hon superdålig av det så nu har jag inte lust att testa att ge henne i tre månader när hon mår så dålig av det.
  • Kavat
    2små2stora skrev 2011-11-17 09:22:54 följande:
    William tål inte Althera när han sondades med den bajsade han grönt det luktade skunk och han var ledsen varje gång. Nu får han nutra och magen är mycket bättre.
    Usch då. Men tog han nutran? Alltså i sonden fattar jag att han inte har något val men att dricka själv.

    Tycker ändå det är lite underligt att de chansar på ersättning med mjölk i när man är inlagd och så dålig i övrigt som han var... Alltså att de inte väljer Neocate för att vara hundra.

    Men ni kan ju det där, så funkar  det bra så är det ju toppen. Börjar du tvivla så byt till Neocate säger jag.. Hjärta
  • Kavat
    Allrona skrev 2011-11-17 19:50:08 följande:
    Mithrandil - enligt dietisten har hon flera barn som klarar oatleys produkter och vi ska därför ha kvar dem i alla fall ett tag för att övergången ska bli enklare för oss alla
    mithrandil skrev 2011-11-17 19:21:55 följande:
    Är det klokt att använda havregurt och havregrädden?
    Inte för att jag kan bättre än er dietist, men vad jag förstått på kavat är inte havreprodukterna gjorda på ren havre och kan alltså således innehålla vete.

    Riskakor är en favorit här hemma och barnen äter det till mellanmål varje dag på dagis. Med arbogas mjölk och glutenfria leverpastej. Oldas risbröd är också en favorit de båda barnen har till mellanmålsmat.
    Ja, alltså alla de där produkterna är gjorde på havre och mätta på enligt glutensynpunkt. Enligt mätningarna så är de under 20 ppm eller vad det nu är för att få kallas glutenfritt. Jag är ju glutenintolerant, men superkänslig i och med att jag har DH och jag kan inte äta t.ex imat.

    Men ni kommer väl märka framöver hur det går. Det är ju helt klart lättare att kunna äta havre, men beroende på hur känslig hon är så finns en risk att hon blir ännu känsligare när ni tar bort. Men som sagt, ha det i bakhuvdet.

    Havre får innehålla upp till 2 % andra sädesslag utan att behöva märkas. Bra att känna till.

    Men vad skönt att det är bättre!

    Kolla utanallt-bloggen, där står superbra om sädesslag! Tror även jag har lite i mina här.
  • Kavat
    Kavat skrev 2011-11-17 20:36:04 följande:
    mithrandil skrev 2011-11-17 19:21:55 följande:
    Är det klokt att använda havregurt och havregrädden?
    Inte för att jag kan bättre än er dietist, men vad jag förstått på kavat är inte havreprodukterna gjorda på ren havre och kan alltså således innehålla vete.

    Riskakor är en favorit här hemma och barnen äter det till mellanmål varje dag på dagis. Med arbogas mjölk och glutenfria leverpastej. Oldas risbröd är också en favorit de båda barnen har till mellanmålsmat.
    Ja, alltså alla de där produkterna är gjorde på havre och mätta på enligt glutensynpunkt. Enligt mätningarna så är de under 20 ppm eller vad det nu är för att få kallas glutenfritt. Jag är ju glutenintolerant, men superkänslig i och med att jag har DH och jag kan inte äta t.ex imat.

    Men ni kommer väl märka framöver hur det går. Det är ju helt klart lättare att kunna äta havre, men beroende på hur känslig hon är så finns en risk att hon blir ännu känsligare när ni tar bort. Men som sagt, ha det i bakhuvdet.

    Havre får innehålla upp till 2 % andra sädesslag utan att behöva märkas. Bra att känna till.

    Men vad skönt att det är bättre!

    Kolla utanallt-bloggen, där står superbra om sädesslag! Tror även jag har lite i mina här.
    Tillägger det finns ren havre i vissa glutenfria produkter och det finns ren havre att köpa från Semper. Det är garanterat ren och särbehandlad från vete, går inte i samma kvarnar, skördetröskor mm.
  • Kavat
    t0va skrev 2011-11-20 08:29:58 följande:
    kolla om du hittar saltå kvarn, vi hittade på konsum och provade boveten och den fungerar för min son. Han reagerade på risentas nu. Jag mailade och frågade hur det är med tillverkningen och fick detta svar: 
    "Tack för ditt mejl.

    I kvarnen som maler bovetet till bovetemjöl hanteras endast bovete. I anläggningen som packar bovetemjölet hanteras soja och gluten, men maskinerna och utrustningen städas mycket noggrant så att inget spår av soja eller gluten ska finnas i de andra produkterna. 

    Vi håller just nu på att märka fler av våra produkter med symbolen för glutenfritt (särnär), så förhoppningsvis kommer bovetemjölet att vara märkt under nästa år. 

    Med vänliga hälsningar 

    Åsa Lindeblad
    SALTÅ KVARN"
    Vad bra att du har mailat.

    Jag lurar lite. Det känns som att det är säkrare att äta Risentas efter deras svar att de åker i samma lastbil med rengörning emellan. Då är det ju hela korn. Än att det är där de maler. Men jag vetekatten. Vi är ju känsligare för gluten än soja.... Om de har gluten i samma packaparater känns det som en stoooor risk för oss. Det dammar ju en hel del menar jag. Att de får rent helt. Hm.

    Vi testade risentas ris och bovetemjöl i pannkakorna nu så får vi väl se hur det går här hemma.
  • Kavat
    Bobbosmamma skrev 2011-11-20 12:44:36 följande:
    Jaa.. det är liksom. Jag vet inte. Det känns som mitt barn måste ha cancer för att dom ska bry sig. Så länge hon inte har det så skiter dom blankt i oss. Så känns det. Dom hänvisar till "gällande vårdprogram"??? Men det gjorde ju gastromott. oxå och nekade på det. Jag blir helt matt!! Sover så himla dåligt just nu också. Lilla snuttan ligger och gnyr flera timmar varje natt :(  Min man sover som en sten rakt igenom det, vaknar o säger; men oj vad hon sovit got i natt. Jag vill bara mörda honom dåå. Hon är skittrött.

    Antingen så är det att vi givit sojasås med vete i. Eller så har jag väl gjort henne allergisk mot soja nu. Vi har bara haft det som smaksättning. Men visst, varje dag. Jag fattar inte, hur kommer man ur det här, och uttökar kosten om man hela tiden skapar nya allergier??! 
    Vi fick rådet att undvika mjölk, ägg, soja och sädesslagen tills barnen är 3 år. Bekräftade allergier var bara ägg och sädesslag. Men sen märkte vi reaktioner på Sinlac (fruktkärnmjöl) och på Semper finmix (guar) så soja rök helt.

    Med liten åt jag inte ägg eller sädesslag då eftersom det inte alls äts här hemma pga mellansonens allergier vid kontakt. Tog även bort guar och soja/baljväxter rätt snart. Han är superkänslig för fisk och mjölk. Suck!

    Så jag har i princip gått rätt av efter den listan på vanligaste allergier: mjölk, ägg, soja, vete , fisk....
Svar på tråden Allergitråden