Inlägg från: Klotlisa |Visa alla inlägg
  • Klotlisa

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Puffar lite!

    Har just fåt veta att jag har GBS via urinprovsvar och kollar runt på nätet efter info. Är i vecka 32. Jättebra tråd!

    Undrar om mitt testsvar innebär att jag har uvi eftersom de hittade gbs i urinen?

    Börjat med anitbiotikakuren nu - om gbs:en går tillbaka och inte återkommer inför förlossning - är det ändå smittorisk för barnet då jag har det latent i kroppen? Ska självklart kräva dropp vid förlossningen!

    Hur har det gått för er i tråden med allt?

  • Klotlisa
    Myran 08 skrev 2010-09-08 08:14:20 följande:
    Kan berätta att jag har fött en lite gosse för snart en månad sedan.

    Klotlisa: För mig har det gått jätte bra. Jag hann få en påse dropp under förlossningen (hade en snabb förlossning) och jag blev kvar en natt på BB. De tog CRP prover på sonen i var sjätte timme, tills vi gick hem. Men proverna var fina så vi fick gå hem efter ca 1,5 dygn på BB. Men annars har det gått jätte bra. 

    De övriga frågorna kan nog tjejerna i tråden svara på bättre. Dem är så mkt mer insatta än vad jag är.

    Vill bara önska dig lycka till! Det kommer gå kanon fint.  
    Gratis till lillen och att allt gick bra!! =)

    Tack för din beskrivning av rutinerna där du födde. Ska komma ihåg det!

    Ocean WoW - Tack för dina svar! Bm har noterat i journalen och det känns bra. Skönt att du sluppit GBS:en och hoppas du slipper den tills bebisen är säkert ute! Bebisbubbla låter trevligt - fast känner jag mig själv är man också lite rastlös och kontakttörstande emellanåt! =) Lycka till!
  • Klotlisa
    Belissima skrev 2010-09-30 18:45:27 följande:
    Skönt att de gått bra för dina barn och dig =)

     jag har läst lite om GBS men känner inte att jag riktigt förstår va de innebär.  jag vet att bebis kan smittas vid förlossning därav ska jag få dropp och nu äter jag pencillin i förebyggande syfte.
    Är det nåt annat jag borde tänka på?
    Detta skrev jag i en annan tråd så jag lägger in den här också!:

    Mina åtgärder inför förlossningen:
    - ringa vid första tecken på förlossning (mitt andra barn så kan gå lite snabbare än första) och meddela att jag har gbs
    - vid minsta misstanke om vattenavgång ringa in och begära undersökning om vattnet gått (barnet kan smittas redan i magen om vattnet går, eller större risk för smitta vid långvarig vattenavgång, så bäst att förlösa inom en viss tid)
    - åka in tidigt så att jag hinner få dropp tillräckligt länge (absolut minst 2 timmar tror jag de säger)
    - order till mannen om att meddela samtlig personal om att jag har haft gbs i urin (så de följer socialstyrelsens rekommendationer om att ge dropp)
    - känna till att jag ska stanna minst 1 dygn (el vad det nu var) på förlossningen för att se att barnet inte visar tecken på smitta och i så fall se till att den får behandling mot gbs direkt!

    Kommer kanske inte vara så nitisk som det låter ovan, men för egen del känns det bara bra att ha en PLAN. =) Personalen ska ju kunna detta bäst och kommer veta vad de ska göra - men då har jag i alla fall gjort allt jag kan själv.

    Kan även lägga till att min bm såklart lagt in varningsflagg om dropp  i min journal så att de ser det på förlossningen.

    Så nu när jag tänkt på "allt" så kommer jag väl föda i bilen och allt går jättebra ändå! =)
  • Klotlisa
    Ocean WoW skrev 2010-10-05 14:45:01 följande:
    Minns dig! Vi var aktiva samtidigt i GBS trådarna 2007.

    Jag tycker att överlag har det blivit bättre med kontroller, behandling och speciellt att de nu tar GBS mer seriöst överallt. Det skiljer lite på rutinerna från ställe till ställe men det som gäller är att det journalförs, 18-timmarsvattenavgång max, dropp vid förlossning, 3 dygns övervakning på BB. Kände mig mycket tryggare nu 2010 än 2007.
    Övervakning på BB på södersjukhuset sthlm är vad jag förstått endast 1 dygn, hoppas det räcker. Dit ska vi är det tänkt!
  • Klotlisa
    Mysmamma70 skrev 2010-10-05 21:08:25 följande:
    Vi hade ingen övervakning alls i Lund. Kanske för att jag fick pencillin under förlossningen? Eller?
    Med "övervakning" menade jag bara att man är kvar på bb utifall att barnet börjar visa symptom på smitta, inte att de övervakar barnet på något speciellt sätt. Egentligen handlar det om att man inte ska få en tidigt hemgång=efter 6 timmar.
  • Klotlisa
    Belliz skrev 2010-10-18 20:59:53 följande:

    Jag har börjat fundera på en sak inför förlossningen.
    Vid min förra graviditet sipprade jag tydligen fostervatten ett bra tag innan dottern föddes, det märkte dom på förlossningen när dom skulle ta hål på hinnorna. jag hade inte märkt av det själv. Vid den graviditeten hade jag inte GBS vad jag vet iaf.
    pratade med min BM om det idag eftersom det inte är bra med för lång vattenavgång. hon visste inte hur jag skulle göra så hon skickade remiss om UL i v 37 för att mäta fostervattenmängden. inte för att jag vet om det gör mig lugnare eftersom det kan ju hända efter det att jag börjar sippra
    Tänk om samma sak händer igen och att barnet blir dåligt.
    Någon som har erfarenhet av detta problem??


    Har ingen erfarenhet av det själv (har gbs men hade inte lång vattenavgång sist) men att mäta vattenmängden låter ju rätt bra. Om jag var i din sits skulle jag kolla upp mig vid minsta flytning då det tydligen ska vara ett väldigt enkelt test hos bm om det är fostervatten eller ej. Kanske är det något man kan kolla hemmavid?! Ingen aning men gissningsvis inte.

    SItter själv i vecka 37+3 och misstänker att jag kanske fått tillbaka uvi pga gbs igen då jag fått sammandragningar ca 2 ggr/h vilket var det symptom jag hade sist när jag upptäckte gbs pga uvi. Men ringde min bm som inte tyckte jag behövde kolla upp det då det ändå inte gör ngt om det skulle dra igång nu när jag är fullgången (och jag ändå får dropp vid förlossning antar jag hon menade). Frågan är ändå om jag ska in och lämna urinprov för odling för att i så fall få antibiotika direkt?
  • Klotlisa
    Ova skrev 2010-10-22 19:27:41 följande:
    I tisdags på bf föddes vår lilla dotter. På morgonen var jag osäker på om jag hade börjat läcka lite fostervatten så vi var inne för kontroll, men det var nog bara en vattnig flytning. Gav barnvakten permission för att åka till Ullared då jag inte hade några känningar. Kl 13 började jag att få värkar som gjorde ganska ont (har inte haft några innan det). De fortsatte och från kl 14 kom de med ca 5 minuters mellanrum, men jag trodde att det bara var förvärkar och skulle avta. 16:30 kom vi in till förlossningen och då hade jag ordentligt ont och ville att de skulle kolla hur öppen jag var, men då skulle det tas CTG först. När de sedan kollade så var jag 9 cm öppen och då blev det bråttom att blanda antibiotika, 25 minuter senare så föddes hon efter 2 krystvärkar (till skillnad från 1,5 timma med förra barnet). Eftersom vi fick antibiotikan så sent så fick vi stanna i två dygn för att kolla andning, men allt har gått bra.
    Så mitt tips är att inte vänta för länge med att åka in, även om jag trodde att jag var i relativt god tid.
    Grattis!! Vad skönt att allt gick så bra trots att du inte hann få dropp! Bra att ni fick stanna lite extra måste varit skönt ändå! Längtar!! Spär också på min plan att åka in vid "första riktiga tecknet" då jag också fött förut och det som sagt kan gå fort! Skönt ändå att höra det där med antibiotikan, att det kan göra nytta fastän man inte hinner få i exakt två timmar!
  • Klotlisa

    Du SKA ha dropp under förlossningen (som du säger så säger socialstyrelsen att man ska ha det om man haft gbs som orsakat uvi under grav) så gör som du skrev - ring förlossningen och försäkra dig om deras rutiner! Vad gäller antibiotika innan dess så tycker jag du ska träffa en annan läkare, alt kontakta förlossningen/gynakuten där de kanske har bättre kunskap kring detta, verkar väldigt vanligt att kunskapen brister kring GBS.


     


    Jag födde nyligen på sös i sthlm och de hade stenkoll på detta - satte dropp och var noga med att det skulle hinna verka minst 2 och helst 4 timmar innan förlossningen - bm väntade till och med med att ta hinnorna tills de fyra timmarna hade gått så att jag skulle ha fullt skydd för bebisen. Även bb på sös hade stenkoll och kollade hela tiden lillans andning osv samt att jag fick stanna två dygn innan jag fick åka hem. Allt gick för övrigt bra. Tyvärr så har sköterskan på bvc som vi går till nu ingen koll på gbs så då känns det skönt att själv vara påläst samt att det gått en tid sedan förlossningen (födde 16/11) så risken för smittan minskar - men blir vi oroliga så ringer vi i alla fall inte vår bvc... Så kunskapen varierar men det bästa är att du själv vet om gbs:en och är påläst, så leta reda på vårdpersonal som också är det! Lycka till!

  • Klotlisa

    ps. hade en bekräftad uvi under grav och sedan had ejag en del sammandragningar (mitt enda symptom) i slutet av grav och då sa min läkare också att det inte behövde behandlas om jag inte fick besvär av det - och om sammandragningarna ledde till tidigare förlossning så var det ok då lillan var fullgången. Detta kändes helt ok för min del - att slippa antibiotikan tills jag själv behövde bli av med symptomen. Detta gäller ju inte för dig som har besvär av symptomen och absolut inte är fullgången! Stå på dig att få svar som du kan acceptera!

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*