Inlägg från: tjötas |Visa alla inlägg
  • tjötas

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Lägger till i favoriter och återkommer och läser lite mer senare...

    Gravid för 2a gången och odling i v 18 (pga sammandragningar och blödningar) visade aktiv gbs även denna gång så jag fick penicillin då och ska få dropp under förlossningen. Hann inte få dropp förra gången (förlossningen gick så snabbt) men allt gick bra ändå.

  • tjötas

    Är det någon här som läckt fostervatten? Jag har haft väldigt rikliga flytningar hela graviditeten men senaste dagarna har det varit nästan löjligt mycket och tankarna går till fostervattensläckage, även om det väl (?) är ovanligt. Har ju GBS och är framförallt orolig för infektionsrisken ifall det skulle vara så men känner mig samtidigt övernojig... Är i v 25+2 så jag vill ju gärna inte sätta igång nåt nu!

  • tjötas

    Tack för era svar! Har undersökt lite själv och tror nog att det är vanliga flytningar, behöver inte gå in på detaljerna . Är uppmärksam dock, ifall det skulle ändras!

  • tjötas
    Är det någon här som blivit igångsatt pga GBS?

    Min första förlossning gick väldigt fort och jag hann aldrig få antibiotika-dropp. De höll dottern under uppsikt första dygnet men allt gick bra. Nu räknar jag med att det kommer gå fort denna gången med (det brukar ju vara så) och i så fall kommer jag inte hinna ha droppet tillräckligt länge nu heller. vill inte gärna chansa, läste nånstans att risken att barnet smittas på vägen ut (om man inte har dropp) är 75%!
  • tjötas

    Väntar på svar på ytterligare en GBS-odling. Var på rutinkontroll av tappen i måndags och blev sjukskriven på heltid i några veckor direkt då tappen förkortats en del och var väldigt mjuk. Jag har haft mer sammandragningar på sistone men inte fäst så stor vikt vid det, visste ju att jag hade en läkartid inbokad... Är väl inte helt otroligt att det är GBS-en som blossat upp igen, får se om det blir en penicillin-kur till. Är hemma och vilar, behövde inte bli inlagd eller så, tappen är fortfarande rätt lång, bara kortare än vanligt (har gått från 48 mm vid förra kontrollen till 32mm nu, och från fast och fin till väldigt mjuk).

  • tjötas
    Ova skrev 2010-10-22 19:27:41 följande:
    I tisdags på bf föddes vår lilla dotter. På morgonen var jag osäker på om jag hade börjat läcka lite fostervatten så vi var inne för kontroll, men det var nog bara en vattnig flytning. Gav barnvakten permission för att åka till Ullared då jag inte hade några känningar. Kl 13 började jag att få värkar som gjorde ganska ont (har inte haft några innan det). De fortsatte och från kl 14 kom de med ca 5 minuters mellanrum, men jag trodde att det bara var förvärkar och skulle avta. 16:30 kom vi in till förlossningen och då hade jag ordentligt ont och ville att de skulle kolla hur öppen jag var, men då skulle det tas CTG först. När de sedan kollade så var jag 9 cm öppen och då blev det bråttom att blanda antibiotika, 25 minuter senare så föddes hon efter 2 krystvärkar (till skillnad från 1,5 timma med förra barnet). Eftersom vi fick antibiotikan så sent så fick vi stanna i två dygn för att kolla andning, men allt har gått bra.
    Så mitt tips är att inte vänta för länge med att åka in, även om jag trodde att jag var i relativt god tid.
    Grattis till lilla tjejen!! Skönt att allt gått bra trots att ni inte hann få antibiotikan i tid!
  • tjötas

    Har precis fått en penicillin-kur till. Var på kontroll i måndags och då var tappen förkortad och väldigt mjuk. De gjorde en odling och såklart visade den på infektion. Så dels är jag sjukskriven på heltid i några veckor och får inte anstränga mig (men får vara hemma), och så en penicillin-kur på det. Känns skönt att jag fått gå på så regelbundna kontroller i alla fall! Är i v 28+3 nu så vill såklart inte föda än på ett bra tag!

  • tjötas

    Appropå olika behandling i olika landsting så måste jag säga att jag blev lite imponerad på mitt senaste besök hos BM. Hon visade deras (jönköpings län) behandlingsplan för GBS-patienter, allt var utförligt beskrivet vilka kriterier som gällde, hur en sådan mamma skulle behandlas, vilka olika situationer som kunde uppstå, vilken "mall" man ska följa osv. Känns väldigt tryggt och bra och det blir aldrig nåt snack, i alla fall inte för mig hittills. De har gjort odling när jag bett om det, jag har gått på regelbundna kontroller av tappen eftersom jag har mycket sammandragningar osv. Jag har fått penicillin när odlingarna påvisat GBS och får självklart antibiotika under förlossningen.

  • tjötas
    L E A skrev 2010-10-28 21:32:30 följande:
    Det kanske vi ska tacka en mamma i tråden för att just Jönköpingskommun bättrat på sig! Hon har inte sitt barn vid livet på grund av deras slarv men det glädjer mig att rutinerna har ändrats!!
    Usch och fy, det är ju förfärligt men säkert anledningen till att de styrt upp allt så noggrannt! Hemskt bara att det ska behövas en tragedi för att saker ska ändras...
  • tjötas

    Anna65:

    Åh det gör mig så ledsen att läsa att brist i rutiner och slarv ledde till att ni förlorade er lille son! Det är väldigt intressant att läsa det du skriver och att förstå att er erfarenhet har gjort att bemötandet jag fått är helt annorlunda. Jag hade GBS förra graviditeten också men bodde då i Gbg och hade inget koll alls på vad det innebar. Fick penicillin vid ett tillfälle under graviditeten men hann aldrig få antibiotika under förlossningen och det är först i efterhand jag förstått vilken stor risk det är att smitta barnet då.

    Överhuvudtaget känns det som att man som patient bör vara så påläst som möjligt på "sin" grej. Det är inte alltid helt enkelt att få den vård man behöver och allt för ofta verkar sjukvårdspersonal vara sämre pålästa än en själv. Jag har också Hyperemesis gravidarum (extremt illamående) och får vara min egen expert för att få rätt bemötande, mediciner och vård.

    Så, jag håller med om det du säger: Kunskap är makt!

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*