• Ova

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Jag får tyvärr ansluta mig till denna tråden. Jag har aldrig haft urinvägsinfektion vad jag vet. Hade ett ma och ett mf innan vi fick vår dotter som föddes med lunginflammation. De visste inte vad som orskade det och utredde det inte vidare. Eftersom jag denna graviditet är orolig för förlossningen så gjorde de en odling från livmoderhalsen i förra veckan och jag var då postiv för GBS. Inte roligt alls och gör mig inte lugnare inför förlossningen. Jag som hade lyckats intala mig själv att denna gång går det bra och sannolikheten att det ska hända igen är så liten.

  • Ova

    Jag har bf 19 oktober så det är inte så långt kvar. Är det inte så att de måste fråga efter gbs specifikt på urinodlingen? Jag har gjort 2 odlingar nu som varit negativ, men undrar om de har haft specifik frågeställning.

  • Ova

    Varifrån får man gbs från början och varför blir man inte av med det?

  • Ova

    Även om jag hör till en av dem som inte haft symtom på gbs, så kan jag förstå att man har valt att inte screena alla gravida, men man bör bli bättre på att testa dem som har symtom eller är hör till riskgrupperna.
    Jag har aldrig haft uvi, inga sammandragningar innan dagarna innan förlossning,  men dottern föddes med lunginflammation som troligtvis orsakades av gbs, som jag testade postivt för i denna graviditet. Denna gång testades jag bara för att jag skulle slippa vara orolig och jag hade inte förväntat mig att vara positvi, men det var jag så denna gång blir det antibiotika profylaktiskt.

  • Ova

    Jag säger inte att jag är emot att testa alla, men jag kan förstå att man har valt att inte göra det.
    Om jag hade testats när jag väntade dottern så hade jag ju ändå inte fått antibiotika profylaktiskt då jag inte uppfyllde kriterierna och antibiotika behandling sattes in på dottern inom några timmar efter förlossningen då hennes prover visade på infektion.
    Om man inte uppfyller kriterierna på att få antibiotikaprofylax så riskerar man att folk blir oroliga i onödan, å andra sidan kanske man är extra observant på om komplikationer uppstår efter förlossningen.
    Sedan är ju frågan om när och hur ofta man ska testa då det inte är säkert att man har gbs under hela graviditeten.

  • Ova

    Menar ni rutinmässiga tester både på urin och livmodertapp eller bara urin?

  • Ova

    I tisdags på bf föddes vår lilla dotter. På morgonen var jag osäker på om jag hade börjat läcka lite fostervatten så vi var inne för kontroll, men det var nog bara en vattnig flytning. Gav barnvakten permission för att åka till Ullared då jag inte hade några känningar. Kl 13 började jag att få värkar som gjorde ganska ont (har inte haft några innan det). De fortsatte och från kl 14 kom de med ca 5 minuters mellanrum, men jag trodde att det bara var förvärkar och skulle avta. 16:30 kom vi in till förlossningen och då hade jag ordentligt ont och ville att de skulle kolla hur öppen jag var, men då skulle det tas CTG först. När de sedan kollade så var jag 9 cm öppen och då blev det bråttom att blanda antibiotika, 25 minuter senare så föddes hon efter 2 krystvärkar (till skillnad från 1,5 timma med förra barnet). Eftersom vi fick antibiotikan så sent så fick vi stanna i två dygn för att kolla andning, men allt har gått bra.
    Så mitt tips är att inte vänta för länge med att åka in, även om jag trodde att jag var i relativt god tid.

  • Ova

    Var på återkontroll med lillan idag och barnläkaren sa att antibiotikan hinner fördelar sig i kroppen och passera till barnet på ca 20 minuter, så det är inte hela världen att det inte hann gå 2 timmar. Hon verkar i vilket fall som vara frisk, men jag är förkyld och hoppas att jag inte smittar henne.

  • Ova

    Socialstyrelsen har ju gett ut nationella riktningslinjer för hur gbs ska behandlas och det borde alla landsting följa.

  • Ova

    Jag hör till Jönköpings landsting (Värnamo) och här har min bm och läkare följt rutinerna.

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*