• Fiffa5

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    ak74 skrev 2010-07-01 08:16:53 följande:
    Obs Väldigt OT!!!!

    Det blir inga filtar för mig. Inget annat sytt heller för den delen. Kreativiteten är borta. Mitt liv är i spillror. Jag plockar gråtande upp skärvorna och försöker laga det som går. Hela mitt inre gör ont. Magen skriker av hunger men allt bara växer i munnen.
    Min livskamrat sedan 15 år är på väg bort från mig, huset och barnen. Jag tror han har fått någon slags kris och vet inte vad han vill med sitt liv. Vi har haft det slitsamt med äldste sonen de sista åren men sista tiden har det känts som att saker och ting börjat gå åt rätt håll och vi blivit stärkta av alla motgångar.  Ack så fel jag hade...

    Nu måste jag hålla en stark fasad för barnens skull fastän hela jag gråterGråter 
    Måste hitta mina superkrafter.... 
    Åh NEJ!!!  Kan inte föreställa mig hur jobbigt det måste vara för dig. TÄNKER så på dig!!! 
    MÅNGA KRAMAR!!! 
  • Fiffa5
    gewjyn skrev 2010-07-02 21:25:55 följande:
    Jag fortsätter spamma på om mina umbäranden med nya maskinenDrömmer Nu har jag på egen hand lyckats trä och sy både trippelcovern och den vanliga tvillingsömmen. Gav mig på att trä för tretrådig OL också och trodde att jag hade gjort rätt, men inte vill det bli någon kedja där inte. Får ta nya tag imorgon.
    Har nu också fattat hur man bär sig åt för att slippa montera bort stygnplåten när man trär gripartrådarna
    Vad duktig du är!

    Jag har min nya OL ståendes här och jag har inte ens provkört den! Är ensam hemma med våra två barn en månad nu när mannen jobbar till  sjöss och det är svårt att få ork att sitta och sy. Men jag längtar efter att komma igång! 
  • Fiffa5

    Går det att få tag i en svensk manual till en Janome 644D?  

    Jag har ju visserligen en engelsk manual men tänkte att det nog är lättare med en svensk; är ju inte så haj på det här med overlock ens på svenska så då kan det ju vara ännu värre om allt står på engelska.


  • Fiffa5
    melizza skrev 2010-07-03 22:23:09 följande:
    ååå det skulle jag med vilja ha till min 644......säg till om du hittar en för jag har inte hittat......man kan säkert beställa utav dem som säljer dem maskinerna men jag har inte gjort det men klarat mig rätt bra iaf på eng. jag tittar mest på bilderna
    Tyckte du att det var lätt att komma igång med din OL?? Jag känner mig helt lost på allt som har med overlocken att göra...kan inte ens namnet på olika sömmar.   Måste snart ta tag i det och börja få igång min maskin, har inte testat den än!
  • Fiffa5

    Här kommer en larvig fråga, men hur vet jag hur mycket jag måste lägga till i sömsmån när jag ska sy med OL??

    Jag brukar ofta skippa sömsmån när jag syr med min vanliga masikn men eftersom OL även klipper kanten kanske det går bort lite för mycket. 

    Ska klippa till en tunika till dottern och det vore ju kanske bra att komma igpång och sy med min nya OL då.... 


  • Fiffa5
    Brooks skrev 2010-07-04 20:09:47 följande:
    Det beror ju på hur mycket du vill klippa bort av tyget
    Oftast klipper jag bara bort ytterst lite med OL:en, och då har jag lagt till 7-10mm i sömsmån.
    Det beror på hur man justerat med klippbredd och så.
    Lättast är ju att du provsyr och mäter hur bred sömmen blir så att säga, då vet du ju exakt hur mycket som går åt där. Sedan får du lägga på för det du vill klippa bort med maskinen också.
    Kaja skrev 2010-07-04 20:26:13 följande:
    Jag klipper bara av "fnaset" med overlocken för att få en ren kant. Så det rör sig kanske om en millimeter. Om ens något.
    Tack! Ska försöka mig på att provsy så att jag ser hur det funkar. Allt med overlocken är fortfarande helt okänt för mig. 
  • Fiffa5

    Nu har jag provsytt min OL!!! Inte direkt ngt "WOW" än, men det kanske kommer senare (?)....  

    OK, det gick fort, men det hade jag ingen större nytta av än då jag kände att jag inte hade kontroll över hur jag skulle hålla tyget för att kniven skulle skära jämt längs kanten. Kändes som att jag mest vinglade fram.... 

    Sen vet jag inte vilken söm jag använde. Den är trädd med 4 trådar, men när använder man 4 trådar och när använder man bara tre??  Haha, fattar verkligen ingenting om min overlock än.

    Var kan man läsa mer om hur man använder overlocken? Kanske bara att lusläsa manualen...men då vore det nog bra ändå att få en på svenska.  Hoppas jag blir bättre kompis med min maskin snart! 


  • Fiffa5

    Ni som beställer resår från bibbis för att ha till barnbyxor, vilken beställer ni då? Jag har haft 20 mm, men ser att det finns en extra mjuk. Är den bra??


  • Fiffa5
    Ullerull skrev 2010-07-05 09:18:04 följande:
    Frida: Du får snart klämm på vingligheten, det är busenkelt.

    Man använder alltid 4 trådar skulle jag säga. Så vida dy syr i trikå och "har plats" med den breda sömmen. Den 3-trådiga blir smalare tror jag i alla fall på min. Men den där extrasömmen som blir med 4 trådar låser sömmen i skarvar och så, det är toppenbra annars måste man förstärka där med en vanlig maskin. Även om jag inte syr i trikå så använder jag 4 trådar.

    Jo, 3 trådar eller 2 om du ska göra rullfåll om man ska göra fuskcover är det nog 2 el 3 trådar också, det borde din kunna göra.
    Tack, hoppas det snart går lättare att sy! Man känner sig så dum när man är van att sy med den vanliga maskine och kan det mesta med den, men med overlocken kan man inget och syr som värsta nybörjaren
  • Fiffa5

    Om an vill så tag i riktigt korta dragkedjor (till små börsar och dylikt), var hittar man det? Eller måste man beställa metervara och själv kapa??


Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd