• Moyo

    Någon i Umeå som har BF augusti 2010? =)

    LindaMattias:
    Vi döper Pysen på lördag.
    Det börjar kännas lite panikartat här nu med tårtor till 33 pers som ska bakas - tack och lov att vi köper smörgåstårtan från det lokala caféet. Stortösen har haft feber tisdag-onsdag och varit på uselt humör, idag verkar det bättre så kanske får jag något gjort? 
    Just nu är det så fullt upp att jag undrar hur allt ska gå - dop på lördag, barnkalas för stortösen med ett gäng kompisar på söndag, släkten på kalas på måndag afton och makens födelsedag på tisdag. Det lär inte bli någon brist på kalorier den här veckan!  
    Hoppas att vi får besök av mormorn så jag kan få åka och handla med bara Pysen - kanske borde jag börja skriva shoppinglistan redan nu medan Pysen fortfarande sover...

  • Moyo

    Andrenna:
    Varken stortösen eller Pysen har trivts med att ligga platt på rygg så de har alltid legat på sidan på nätterna. Det man ska komma ihåg då är att låta dem ligga lika mycket på båda sidor, annars kan de få lite snett huvud.

  • Moyo
    Grattis Sofia till grabben!!!

    Det känns som om jag har glömt att gratta flera stycken senaste veckorna... ber om ursäkt i så fall, läser men hinner sällan formulera inlägg.

    Lysa, du ska naturligtvis ha ett Grattis och LauraMaria också! 
  • Moyo

    Vad roligt, pencil!! Grattis!!

    ...och naturligtvis menade jag HannaMaria i mitt förra inlägg...

  • Moyo

    Vi har gått på ÖF sedan Pysen var en dryg månad, men vi går i syskongrupp för barn som har småsyskon vilket gör att just min bebis inte är lika intressant för de andra barnen. Det känns onekligen som om storasyster behöver få sällskapa med andra barn eftersom hon inte går på förskola utan är hemma heltid. Riskerna med smitta försöker vi undvika med handtvätt och att ha Pysen i egna babyskyddet när han inte är i famnen (vilket är nästan jämt).
    Däremot när storasyster var liten så var vi så gott som aldrig på ÖF, mest för att jag träffade andra mammor på andra ställen men även för att lillan inte skulle ha någon behållning av det.

  • Moyo

    ...kanske ska tillägga att hade jag haft Knyttets erfarenheter skulle jag aldrig ha utsatt Pysen för ÖF. Gudars, så otäckt!

  • Moyo

    God morgon... eller god och god... morgon är det i alla fall.
    Här tycks Pysen ha gått in i en ökningsperiod och vill äta ofta på nätterna, dagarna däremot är lugnare än förut (dålig timing). Han har också börjat få in ett lite längre sovpass på dagen och det är himla skönt med någon timmes paus ibland.
    Nästa fika hoppas jag att Pysen och jag kan dyka upp på eftersom vi har tillgång till barnvakt åt storasyster på dagtid några veckor framöver.

    Jag tycker att det är svårt med alla rön om tillsatser och bekämpningsmedel som man ska akta sig för. Vi tvättar alla kläder och kokar flaskor/nappar innan användning men det är ungefär allt. När det gäller mat köper vi helst svenskt men i övrigt låter vi (eller kommer vi låta) barnen äta ungefär samma hemlagade mat som oss vuxna minus de ämnen som BVC rekommenderar att man undviker.

    Idag är det fredag - någon som har något kul planerat?

  • Moyo

    God måndag alla mammalediga!
    Ny vecka, nya möjligheter. Helgen försvann i en rasande fart utan att vi presterat just någonting - som vanligt.

  • Moyo

    Klaveret:
    06.45 börjar jag i stort sett fundera på vad vi ska äta till lunch.
    Storasyster är en morgonpigg liten en så hon är oftast uppe före tuppen - mellan fem och sex så hon jagar upp pappan i god tid till jobbet. Tio över sex åker pappan så då är det hög tid för mig att inse att det är morgon. Iofs så är jag hyfsat morgonpigg, men har man ammat en gång i timmen hela natten så som det varit i helgen så känns det kanske lite väl tidigt!
    Det händer ibland att båda barnen tar sovmorgon (med det menar jag sover förbi klockan sju) - men då kan jag oftast inte sova efter 06.10 av pur förvåning.

  • Moyo

    Lisabettan:
    Vi ses gärna på hemma-hos-fika eftersom tvååringen inte riktigt pallar en långfika på stan. Här skulle funka fint för oss, men det krävs ju bil för att ta sig hit.

    Det är verkligen sällan jag skriver här, men Pysen avskyr att ligga själv och sover i stort sett ingenting på dan. Jag blir bara frustrerad av att skriva inlägg med enhands-pekfingervalsen och honom ylande för att han inte har 100% uppmärksamhet. Jag älskar närhetsbehovet, men ibland skulle det vara trevligt att få en sekund för sig själv utan skrik och panik. Varför jag skriver nu? Jo, storasyster ville ha mamman och lillebror som lekkamrater mellan två och fyra inatt så jag lyckades kräla ur sängen utan att han vaknade.

    Vi har inte riktigt spikat julen ännu, men det lutar åt att följa traditionen att fira hemma hos mina föräldrar. Svägerska med barn kommer inte förrän under mellandagarna och då blir det garanterat mycket tid hos svärisarna istället.

    Är det fler än jag som fortfarande liggammar med bebis i sängen hela natten? Jag vet inte hur jag ska kunna ändra på trenden - inte för att jag sover dåligt, men det skulle vara bra om Pysen kunde sova själv något pass på natten.

  • Moyo

    Klaveret:
    Vi skulle kanske byta ihop lite...  Pysen sover knappt någonting på dagen och då mestadels i famnen, på nätterna blir det kanske 8-9 timmar med 3-10 uppvaknanden. Dagtid ska han helst alltid bäras, han är inte ens nöjd i sjalen längre för han vill vara med! Tur han inteä r så tung ännu, men det kommer ju att förändras.

  • Moyo

    Hej tråden och god fortsättning på det nya året!
    Här började vi med smakisar strax före jul, när Pysen var fem månader och hade gjort en, enligt BVC, klassisk utplaning på viktkurvan. Smakis blev det väl två dagar, sedan insåg jag att han ville ha mer - mycket mer - så nu äter han hela portioner gröt till lunch och potatis/morot till middag. I veckan blir det att introducera något nytt, men tänkte vänta till efter vaccinationen i morgon. *gruvar*

  • Moyo

    LindaMattias:
    Vaccinationerna igår gick utmärkt, han är inte långsint den här grabben! Han skrek medan de stack men direkt jag vände honom mot mig så var allt frid och fröjd. Han har sovit lite mer än vanligt, annars har jag inte märkt någon skillnad på honom. Så skönt! Han hade gått upp dryga halvkilot på tre veckor också och det behövdes på lillgrabben.
    Pysen bara älskar mat, vissa gånger hade man klarat sig utan haklapp till och med för han spiller absolut ingenting. Vilken skillnad mellan barnen, med storasyster fick vi skaffa ett förkläde för hon hade mat överallt!  
    Jag har väl aldrig riktigt vägt Pysens mat, men i mängd två mosade potatisar med smör eller en portion gröt (enligt förpackningen) med två iskuber fruktmos ser jag som ett helt mål. Jag försöker ge honom vatten på flaska till maten, men han gillar det inge vidare så ofta ammas han ändå lite efteråt, men han tappar direkt intresset när han druckit det "blaskiga" så det går oftast fort.

    Jag ammar också och hade nog väntat med smakisar om inte Pysen hade planat ut så drastiskt på viktkurvan från fyra och fem månader. Jag hade gärna helammat längre, men nu när han är så intresserad av maten blev det ju rätt ändå. Förresten så var det nog bäst ändå, eftersom han måste klara sig på morgon- och kvälls-amning i mars när jag börjar plugga. Det är ju snart ju!

    Andrenna:
    Jag hade nog gjort som er och försökt få in ett fjärde mål mat på dygnet, kanske väcka en aning tidigare på morgonen och se om det går att tidigarelägga hela dagen? Men det kanske löser sig när det blir sommartid...
    Pysen följer ofta min dag, förutom att han kan ta sovmorgon ibland trots att jag stiger upp. Han går alltså upp vid sex och i säng vid tiotiden. Ibland önskar man ju att han kunde göra som storasyster och somna en eller ett par timmar innan man själv ska lägga sig, men han vill verkligen inte sova själv. Dagtid kan han ibland sova någon halvtimme i vagn/vagga, men sällan mer om man inte är ute och rör på sig. Nu kan han i alla fall roa sig själv en stund på golvet, förut bar jag honom nästan non stop för att han skulle vara nöjd.

    HannaMaria:
    Det där eksemet lät inte alls roligt.
    Pysen tycks ha väldigt tålig hud så vi har aldrig behövt tänka extra på något förutom någon gång när man missat blöjbytet lite. Hoppas att ni får ordning på det.

    Längsta inlägget av mig på länge, men nu står en och rycker i mig och säger "mama, mama, mama" och den andra tuggar på mina strumpor och gnäller. Dags att styra upp det hela!

  • Moyo

    pencil:
    Oj vilken jobbig start det blev för er. Vi hade det likadant första månaderna även om det för Pysens del verkade vara mer närhetsbehov än ont i magen. Att lämna sonen till pappan den där stunden det tog för mig att springa genom duschen var tortyr för oss allihop, men att ha barnet som ett plåster 23,5 timme per dygn räckte. Nu har det blivit total förändring (vid 5,5 mån) och han är ett riktigt litet charmtroll.

    Delta1:
    Vi har bokat in Pysen på babysim (Haga på söndagar) eftersom vi tycker att det är så roligt och dessutom nyttigt. Storasyster har älskat att bada och ska få gå minisim också. Halvdag på badhuset blir det.
    Man kan välja att antingen köpa badbyxor (de jag gillat bäst har vi köpt på Haga, men det finns på tex Barnens hus också) eller engångs badblöja (finns ofta att köpa på badhuset en i taget eller också köper man ett helt paket på vanliga affären). På Haga värmer de bara upp terapibadet när de har lektioner och i "vanlig" temp brukar barnen bli lite kalla men att sitta och plaska i barnpoolen går ju bra. Vi har ingen koll på hur det är på IKSU.

    Är det någon som vill göra ett hemma-hos-fika i Vännäs kan vi vara hos oss, måndagar, tisdagar och torsdagar funkar för oss. Om några är intresserade så bestämmer vi en dag bara.

  • Moyo

    Lindamattias:
    Man behöver definitivt var en vuxen per barn i badet när de är så små, ibland är det tom bäst att vara två på bara ett barn...

  • Moyo

    Håller med dig, HannaMaria, undrar vad alla har för sig nuförtiden. Jag hinner tamejtusan aldrig formulera ett helt inlägg innan det är kaos härhemma...
    Vi har varit sjuka i parti och minut sedan årsskiftet, är det inte magsjuka så är det ont i halsen och hosta och slem och jag vet inte allt. Sonen tycks klara sig bäst, men man är ju helt död själv när man mår dåligt och stora tösen också är sjuk. Värst helt klart var när både jag och tösen fick magsjuka och maken var i fjällen - det fanns ju inte en kotte som ville komma hit och hjälpa till (och hämta baciller).
    På måndag är det skiftbyte härhemma - jag ska ut i "verkligheten" och maken ska vara hemma några månader så om det ens är möjligt så blir jag ännu mer osynlig.
    Sonen växer som ett ogräs, fyller 8 månader nu och är den perfekta bebisen på dagtid. Nätterna är sämre, jag får vara nöjd när jag hinner få mer än tre timmars sömn i sträck vid ett enda tillfälle på natten, sedan är det ett himla snuttande. :-/

  • Moyo

    Men herregud, oxytocin! Så himla skittrist! Vet inte vad mer jag ska säga...  

  • Moyo

    Jag jobbar på onsdag - precis som alla andra dagar, annars hade jag gärna följt med.

  • Moyo

    Hej tråden!


    Hoppas ni fick trevligt ni som sågs häromdagen, själv satt jag på UmU och försvarade mitt exjobb. Äntligen färdig med studierna - ja nästan i alla fall. Ska få eventuella kommentarer på mitt senast insända i helgen och sedan ska slutversionen in på måndag. Gaaaah!


    Nästa vecka börjar maken jobba igen och jag blir mammaledig igen - ska bli härligt!

Svar på tråden Någon i Umeå som har BF augusti 2010? =)