För oss som bakar
Gjorde Fettisdagstårta igår å jäklar i havet så god den blev. Detta receptet hittade jag på matklubben.se
Fettisdagstårta
Mer som en karlsbadersemla, lätt och luftig. Bakas på kall mjölk och rumsvarmt smör. Tar längre tid att jäsa men är absolut värt besväret. Blir två tårtor som räcker till åtminstone 12 personer.
Ingredienser
50 g jäst
3 dl kall mjölk
1 ägg
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 ½ tsk kardemumma, gärna grovmalen
Ca 9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
Fyllning:
400 g riven mandelmassa
2 dl mjölk
5-6 dl vispad grädde
1 uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker
Beskrivning
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma och det mesta av mjölet blandat med bakpulver. Klicka ner smöret och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i assistent.
Jäs övertäckt ca 1 ½ timme.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lite. Dela den i två lika stora delar som formas till runda, släta bullar. Platta till dem lite.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och jäs i ytterligare ca 45 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen, 200º, i 20-25 minuter. Låt kallna övertäckt med bakduk, gärna på galler.
Skär ett lock av varje bulle och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en gaffel. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk till en slät smet.
Fördela fyllningen i bullarna och klicka vispad grädde över. Lägg på locket utan att trycka till för mycket.