• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • Yosa
    Yeees skrev 2011-04-18 19:50:59 följande:
    Jag specialbeställde en äggfri tårta idag till sonens kalas i helgen på vårt lokala bageri, det blir liknande napoleonbakelsen i degen o sen grädde, hallon o blåbär. Hoppas det blir gott, då vet man att man kan slippa baka ibland. Orkar inte baka nu, höggravid o allt Glad
    Meddela gärna sedan om den blev gott! Låter ju jättebra om man kan /vågar beställa så någongång.
  • Yosa
    SanTan skrev 2011-04-18 12:10:47 följande:
    Jag håller med, visst är det sjukt att köpta maränger är äggfria!! Men så är det! (Jag bakade själv egna maränger igår och dom är verkligen inte äggfria!!! Bara ägg-vita och socker i dom!!!)

    Men köpta marängbottnar med glass, skivad banan och chokladsås (se till så att den är nötfri) brukar funka som en utmärkt födelsedagstårta här hemma hos oss!!!! (min ägg-allergiska dotter gillar inte grädde, så vanlig gräddtårta går bort, även om sockerkakan är äggfri!!)
    Ja helt knäppt att maränger är äggfria Tog mig 5 år med allergi i huset innan en vän berätta de för mig. Men du, är även marängbottnar äggfria? Eller kan de vara olika märken?
  • Yosa
    Twixie skrev 2011-04-18 06:27:08 följande:
    Jepp Visst är det sjukt. Det är socker, mjölksyra och stabiliseringsmedel istället. De i brun kartong är de bottnar jag brukar köpa. Samma med vanliga maränger att det finns äggfria! Sjukt men sant! Bra att ha något son är köpebotten om man vill göra enkel tårta. Klassiker är ju marängbotten och daimgrädde
    Vad är dajmgrädde fär något? Lät mums!
  • Yeees
    Yosa skrev 2011-04-18 19:56:08 följande:
    Meddela gärna sedan om den blev gott! Låter ju jättebra om man kan /vågar beställa så någongång.
    Absolut! Pratade med bagaren själv o hon hade äggallergiska syskonbarn tydligen, då kändes det ännu bättre Glad
  • SanTan
    Yosa skrev 2011-04-18 19:58:04 följande:
    Ja helt knäppt att maränger är äggfria Tog mig 5 år med allergi i huset innan en vän berätta de för mig. Men du, är även marängbottnar äggfria? Eller kan de vara olika märken?
    Vet inte hur det är med olika märken, men dom vi har köpt är i alla fall äggfria. Dom innehåller nått som heter "Maräng-vita" och i denna maräng-vita var det inga ägg!! Men kolla noga på innehållet!

    Jag trodde precis som du att det är klart det är maräng i, men i mitt fall var det fatiskt dagisfröknarna som hade koll på att det var ägg-fritt! Dom hade läst på innehållsförteckningen och kollat om det innehöll ägg! Tanken hade aldrig slagit mig om att kolla detta!!!
  • Twixie

    Yosa - De marängbottnar i brun kartong (Nobellbagaren) är äggfria!

    Daimgrädde är krossad daim (eller daimkulor) blandat i grädde. Vill man ha mer vuxensmak går det kanon att blanda i en god likör eller liknande


    (¯`°?.¸ ღ Mammas älsklingar M & M ღ¸.?°´¯)
  • Mamma till H o F

    Hej på er!
    Jag undrar vilket tårtbottenrecept ni använder? Jag brukar baka den med äppelmos och vicyvatten, den blir hög och fin, men "svampig" och "tung" har ni några tips?

  • Yosa
    Twixie skrev 2011-04-19 06:11:27 följande:
    Yosa - De marängbottnar i brun kartong (Nobellbagaren) är äggfria!

    Daimgrädde är krossad daim (eller daimkulor) blandat i grädde. Vill man ha mer vuxensmak går det kanon att blanda i en god likör eller liknande
    Oh låter gott! Har du då marängbotten och sen dajmgrädde på och inget mer? Eller hur gör du?
  • Gladhannapanna
    Mamma till H o F skrev 2011-04-19 18:43:05 följande:
    Hej på er!
    Jag undrar vilket tårtbottenrecept ni använder? Jag brukar baka den med äppelmos och vicyvatten, den blir hög och fin, men "svampig" och "tung" har ni några tips?
    Jag har ett recept på kardemummakaka som är utan ägg som jag använder men utan kardemumma.
  • Twixie
    Yosa skrev 2011-04-19 19:24:09 följande:
    Oh låter gott! Har du då marängbotten och sen dajmgrädde på och inget mer? Eller hur gör du?
    Jag brukar ha marängbottnar och krossar daim, vispad grädde med liiite vaniljsocker. Blandar tillsammans och brer ut både som mellanlager och på översta laget. Ibland har jag haft lite Bailys i (vuxenvarianten) . Har sedan daimgrädden både som mellanlager och högst upp. Man kan säkert ha lite sylt eller banan först på mellanlagret men har hoppat över det
    Mamma till H o F skrev 2011-04-19 18:43:05 följande:
    Hej på er!
    Jag undrar vilket tårtbottenrecept ni använder? Jag brukar baka den med äppelmos och vicyvatten, den blir hög och fin, men "svampig" och "tung" har ni några tips?
    Finns en banankaka i någon av baktrådarna som jag har använt ibland som också funkar kanon
    (¯`°?.¸ ღ Mammas älsklingar M & M ღ¸.?°´¯)
Svar på tråden Äggallergitråden