• dawkins

    Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?

    Intressant tråd. Att man kan få så mycket fysiksa bevär orsakat av psykisk obalans är ju helsjukt.

    Jag började bli lite deprimerad när jag närmade mig 40 för några år sedan, så jag vill hävda att en 40-årskris satt fart på mina besvär. Innan hade jag inte ens varit hos en läkare och hade inga besvär, men så fort detta började så utökas bara symptomen och oron ökade i samma grad.

    Darrighet
    Muskelryckningar (man ser hur vissa muskler rycker under huden) detta poppar upp lite över allt i kroppen.
    Stelhet, värk i leder och allmän molande värk lite här och var i perioder.
    Yrsel (inte så ofta)
    Hjärtklappning
    Domningar/ stickningar
    Myrkrypningar
    Ont i magen (IBS)
    Öronsus
    Säker något mer som jag glömt..

    Just nu är det mest stelhet, värk i leder och darrighet som är på tapeten, för allt går bara runt..
    Som andra skrivit så blir man ju orolig över alla sympton och det blir en ond cirkel. Nu är man överdrivet uppmärksam på sin kropp och gör stor sak av allt, som man tidigare förmodligen inte ens skulle ha reagerat på. Nu slår det till när man minst förväntar sig det. Man kan må bra och ha flera roliga saker att se fram emot, men pang så blir man darrig eller får hjärtklappning etc. Hur frustrande som helst, inget synbar logik.

    Man har utvecklat hypokondri, så varje symptom kan ju vara tecken på någon allvarlig sjukdom.
    Neurologiska sjukdommar, reumatism / artros, hjärtproblem m.m.

    Jag har förståss varit hos läkare fler gånger, men ingen har hittat något fel. Jag har även gått hos en psykolog (kognitiv terapi), men jag vill inte påstå att det hjälpte så mycket.

    Hur fan ska man komma över det här så man kan börja leva lite mer normalt, utan alla dessa jävla syptom och besvär som förstör tillvaron?

  • dawkins

    "enaver", du behöver inte ursäkta långa inlägg. Det gäller "bara" att få hjärnan att förstå att du faktiskt inte har någon neurologisk sjukdom och det är inte lätt. Du är ju ett levande bevis för att dessa syptom oftast är psykosomatiskt betingade, då du gjort en vad jag förstår grundlig kotroll hos läkare och nevurolog. Vår hjärna kan spela oss många spratt, jag vet..

    Har du inte varit hos någon psykolog, det kan hjälpa en till att börja tänka i lite nya banor?
    Jag har också provat magnesium, men jag är osäker på om det hjälpte mig så mycket. "Vanadiz", hur stor dos tar du och hur länge höll du på innan du märkte någon skillnad?

  • dawkins
    Anonym (Rädd) skrev 2011-08-04 11:06:43 följande:
    Vanadiz: Ja, jag har blivit utredd till viss del och de säger att jag inte har ms. Men jag själv kan inte förstå att det inte är det. Mina symptom är så väldigt många.. Denna svaghet i musklerna och att det verkligen gör ont efter att jag försöker fungera som vanligt, mina muskler 7 armar och ben klarar inte av det.. Har inte hört någon annan med psykiska besvär som haft det så riktigt.. Och jag har besvär med mitt ena öga. Det suddigt och det gör ont?! Men jag hoppas ju naturligtvis att det bara är psykiskt... Men jag tycker det är lite för konstiga saker för det. Myrkrypningarna, surrandet lite överallt och vibrationerna i armar och ben kanske skulle kunna vara det??.. Oavsett vad så är jag helt i obalans fysiskt.. Psykiskt tycker jag att jag inte är så påverkad längre men det är jag kanske.. Jag har varit hos en paykolog men efter en gång gick hon på semester så min terapi fick liksom vänta.... Pratade med henne om eventuell medicinering men hon sa att kbt fungerar så bra.. Och visst, men kanske inte är så bra att jag bara får vänta nu i fyra veckor. Tyckte dock om henne och kände att det nog kan hjälpa mig oavsett vad detta nu är... Det är så otäckt med alla konstiga saker som händer i kroppen.. Det känns som jag måste ta bort ett hårstrå typ lite då och då.. Som att ett har lossnat och liksom hänger och snirklar på armen tex.. Men när jag ska ta bort det så är det inget där.. Någon som känner igen det?
    Jag känner igen dina symptom. Jag har också  myrkrypningar och det pirrar och "surrar" under huden i bland som nerverna fått fnatt. Jag känner även igen känslan av att ett hårstå eller liknade irriterar fast inget finns där, m.m.  Då blir man förstås orolig och man oroar sig för neuvrologiska sjukdomar, typ MS. Ju mer man oroar sig ju mer besvär upplever man. Om jag jobbar fysiskt och har annat i tankarna för en stund, så klingar besvären av, sedan så känner man något igen och vipps drar oron igång, ett jävla ekorrhjul. Jag har förstås varit hos läkare med mina besvär, men de är tämligen säkra på att det beror på oro och inre spänningar (stress) vilket förmodligen är sant, då jag även har andra typiska ångest sympom, darrig/skakig, yrsel, hjärtklappning, etc. som kommer och går.
  • dawkins

    Konstigt om alla UTOM psykologen säger att det är "psykiskt", då du beskriver många typiska besvär som man kan få vid ångest, stress, oro eller vad man vill kalla det. Det verkar som att när man väl fått en ångestproblematik (stress, oro, etc.) som satt sig i kroppen, så kan man få vilka konstiga symptom som helst. Jag har minst 10 st olika symptom som jävlas i omgångar, och ibland tillkommer det nya. Man undrar ju vad som är fel, just nu har jag värk i kroppen, mest i ryggen (vilket jag hört är ganska typiskt vid ångest/ stress) fast märkligt är det.

  • dawkins
    Anonym (jag) skrev 2011-10-01 00:56:16 följande:
    du har möjligen inte funderat på "ehlers danlos syndrom" ?
    Man ska inte slänga ur sig en massa konstiga sjukdomar och syndrom till människor som mår dåligt. Om läkarna haft denna misstanke så skulle vederbörande fått veta det. Detta är först och främst en tråd för personer som mår dåligt och lider av diverse kroppsliga ångestsymptom, och då vill man inte ha "tips" på ovanlig medicinska sjukdomar.
  • dawkins
    Anonym (Hypokondriker?) skrev 2011-10-13 16:47:14 följande:
    Som sagt, man ska inte Googla på denna typ av symptom, då det kan finnas så många olika förklaringar till symptomen. På Google kommer bara de "farliga" sjukdomarna upp, fast det vanligaste är att andra orsaker ligger till grund för symptomen. Jag brottas också med denna oro, så hypokondrin kommer som ett brev på posten när man väl börjat uppmärksamma alla kroppssignaler. Har man väl börjat oroa sig för ett kroppsligt symptom (liknande dem vi diskuterar här) så kommer snart fler och vips så har man 10-20 symptom som vandrar runt i kroppen. Då tänker man direkt på MS eller den ännu ovanliga sjukdomen ALS, eller eventuellt någon annan neurologisk sjukdom. Jag har en kompis som fick diagnosen MS vid 38 års ålder (hans farsa fick också MS i 40-års åldern, vilket innebär en förhöjd risk för sina barn trots att sjukdomen inte är direkt ärftligt) han hade några av mina symptom, men inte alla som jag har, vilket nog talar för att mina är ångestrelaterade, snarare än medicinska. Detta till trots, så är jag också väldigt orolig för att ha drabbats av neurologisk sjukdom. Skit jobbigt, och terapi hjälpte mig inte mycket..
    Så rätt ..
  • dawkins
    Trolle123 skrev 2011-10-17 13:14:51 följande:
    Hej,

    Ville bara säga att jag idag har varit och gjort EMG samt EeNG tester. Jag var så sjukt nervös innan och de sa att jag skulle få svar inom en vecka. Jag bröt ihop och sa att jag mentalt inte skulle orka vänta så länge och då sa dem att de redan vid testet kunde se om allt såg bra ut eller om de var tvugna att mäta och räkna de olika resultaten av testerna och i sådant fall återkomma till mig.
    Det var en fantastisk läkare som fick mig till slut lugn och visade mig skärmen där man kunde se allt och var väldigt pedagogisk. Han sa efter varje nål att det såg jätte bra ut och allt var helt normalt - sååååååååå skönt! Nu väntar bara MR på hjärnan men det är om två veckor och allt känns bättre än en ALS diagnos.
    Allt kanske visar sig till slut att det är stress som ger alla dessa symtom.
    Med allra största sannolikhet så har du ingen neurologisk sjukdom, det är bara så jävligt att man får ALLA dessa kroppsliga symptom när man väl börjat uppmärksamma dem, sedan drar det i väg, och rätt som det är, är man ett hypokondriskt vrak som lider av allt möjligt skit.
  • dawkins
    Anonym (sköldpadda) skrev 2011-10-19 10:53:59 följande:
    alla här inte som inte kollat upp sköldskörteln! GÖR DET!
    Nu kanske det redan står omnämnt tidigare i tråden men det är viktigt. En del av er kanske har dessa problem pgr av sköldskörteln och då finns hjälp att få! Men jag har själv lidit av stress (nära utbränd) så jag vet verkligen hur det är. Jag kämpar fortfarande varje dag för att inte falla tillbaka till gamla mönster och ångest. Mycket genom mental träning och att prioritera!
    Vill bara säga att jag mår 1000000 ggr bättre nu än för 2 år sedan. Så om ni tar tag i detta finns det verkligen möjlighet att bli bra igen! kram 
    Sköldkörteln är väl ett standard prov när man söker för denna typ av besvär, så det var det första de kollade på mig, men det var normala värden. Man måste nog förutsätta att de flesta här har besökt en läkare vid något tillfälle för sina besvär, för annars är man ju rätt dum. Men om det är någon som inte besökt en läkare för sina besvär, så bör ju sköldkörteln förstås kollas.
  • dawkins
    Anonym (sköldpadda) skrev 2011-10-20 10:11:38 följande:
    dawkins skrev 2011-10-19 16:34:06 följande:
    Sköldkörteln är väl ett standard prov när man söker för denna typ av besvär, så det var det första de kollade på mig, men det var normala värden. Man måste nog förutsätta att de flesta här har besökt en läkare vid något tillfälle för sina besvär, för annars är man ju rätt dum. Men om det är någon som inte besökt en läkare för sina besvär, så bör ju sköldkörteln förstås kollas.
    Ja detta borde vara ett standardprov men när jag sökte för mina problem på vc (vitiligo, ångest, muskelryckningar, trötthet, glömska) osv så tog de inte alls några prover så jag gick med problemen i flera år innan jag kom på att det kunde vara sköldskörteln! 
    Ville bara påminna om detta och jag skulle verkligen inte säga att man är dum om man inte kollat upp detta. många som lider av under/överproduktion vet inte alls varför man mår som man gör. Många drar sig för att söka för att det är rädda för att inte tas på allvar.

    Självklart förstår jag att man kan må kasst utan att det behöver vara sköldskörteln! Jag hade ju inte dessa problem i början och mådde urkasst iaf! 

    Att jobba med självkänslan var något jag gjorde och rekommenderar, det kommer som ett brev på posten när man är nära utbrändhet. Iaf för mig. Sen kan jag även rekommendera att läsa en bok som heter mindfulness i vardagen! Mycket intressant och tar upp mycket om stress samt verktyg för att bemästra det! 
    Jag trodde i min enfald att om man söker för de symptom vi diskuterar här (t.ex. darrighet, muskelryckningar, myrkrypningar, hjärtklappning, värk, huvudvärk, yrsel, stickningar, domningar, kolsyrekänningar, m.m.) att när dessa sammanfaller så kollas sköldkörteln för att utesluta den, men det kanske inte är så. När jag för första gången besökte läkare för de symptom som jag då hade, så tog de flera blodprov för att kolla bl.a. sköldkörteln, då den kan ge denna typ av besvär. Om en läkare inte kollar det, måste det betraktas som tjänstefel.

    I dag besväras jag av obehagliga och intensiva krypningar/ pirrningar i benen, så vi får väl se hur länge det ska sitta i. Sedan blir det väl något annat som dominerar tillvaron. Jag är så jävla trött på detta ekorrehjul av symptom.
  • dawkins

    Det "jobbigaste" för min del är att alla symptom kommer när man minst förväntar sig det (jag lider inte av panikattacker). När man mår som bäst och känner ett lugn i kroppen, då börjar helt plötsligt något av alla symptom man lider av, och det är svårt att acceptera. För några dagar sedan så mådde jag riktigt bra, jag hade en lugnare situation på jobbet och allt var frid och fröjd på hemmaplan. Jag kände inte av några symptom. När jag vaknade morgonen efter, så kändes det som jag skakade i hela kroppen och jag hade hjärtklappning. Just dessa symptom hade jag inte haft på flera månader och det fanns ingen som helst anledning att de skulle komma nu. Jag "köper" att man kan få symptom om det händer något "jobbigt" eller att det är stressigt på jobbet etc, men nu vara allt bra, men ändå så jälas kroppen hela tiden och man blir aldrig av med skiten. Nu kommer detta (i mitt fall) hålla på ett tag, sedan kommer något annat symptom och jävlas som jag inte haft på ett tag, hur tröttsamt är det?

Svar på tråden Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?