Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!

    Jackie85 skrev 2010-12-09 20:05:13 följande:
    Jag har skrivit in i min aurora plan att jag vill ha sen avnavling ifall det är möjligt. Kommer inte föda på Östra så vad jag vet kan jag inte ens donera till den där blodbanken. Har jag gjort rätt val? Det är himla snurrigt det här tycker jag allt.
    Absolut att du har gjort rätt val!  All forskning visar ju att tidig avnavling, som är ett ingrepp i det naturliga födelseförloppet ,  är skadligt. 

    Jag rekommenderar att du läser insändaren som jag länkade till i  inlägg  434. Hon förklarar så bra och enkelt vad det här handlar om.
  • abuelita
    MammaOchMatte skrev 2010-12-09 20:43:58 följande:
    A det jag har läst så ska en pulserande navelsträng vara starkt blå/vit-randig, medan en tom navelsträng är vit.

    Kunde bara hitta dena bilder. Rätta mig någon om jag har fel.

    Kan detta vara en tom navelsträng

    beckahbitch.blogg.se/images/2009/dscf4865_531...
    Exakt!      Och vet du vad, mamman på bilden är  samma person som har skrivit  den insändare som jag länkade till i inlägg 434 .  
  • abuelita
    MammaOchMatte skrev 2010-12-09 20:43:58 följande:
    Kan detta vara en tom navelsträng

    beckahbitch.blogg.se/images/2009/dscf4865_531...

    Så här ser en pulserande navelsträng ut
    http://ss11i01.stream.ip-only.net/images/blog/images/entries/82/58/51/3161/2e3203c14e442ec2


    Och så här ser en  tidigt avnavlad moderkaka ut.
    http://ss11i01.stream.ip-only.net/images/blog/images/entries/82/58/51/3161/9160902f61ebe2ec


    och så här  när navelsträngen fåt pulsera färdigt helt och hållet
    http://ss11i01.stream.ip-only.net/images/blog/images/entries/82/58/51/3161/5283bbacd5d9d225  

  • abuelita
    MammaochMatte,  jag ska med glädje svara på dina mycket kloka frågor.  håller på och letar efter lite grejer, så ge dig till tåls, kanske 15-20 minuter 
  • abuelita
    MammaOchMatte skrev 2010-12-09 20:28:38 följande:
    En av mina vänner födde för 10 månader sedan i GBG och bad om sen avnavling men de avnavlade tidigt på grund at rutin, fyfasiken vad sur man blir på denna dumhet!

    Jag bor i Trollhättan och har nu frågat min BM om hur det ser ut här (vi tillhör ju Västra Götaland). Hon svarade att man inte får sitt barn på magen direkt utan de håller barnet lägre än mamman i 20-30 sekunder innan för att navelblodet ska rinna snabbare. Vet dock inte om jag vill lita på dem, man hör ju hur folk har blivit lovade sen avnavling men sedan har det gått på rutin som det så fint heter.

    Skulle jag kunna begära att jag och sambon själva ska säga till när de ska klampa? Att de inte får klampa förrän de har fått vår ok. Av det jag har läst så tar det ibland längre tid än 20 - 30 sekunder för all blod att rinna igenom naveln. Sedan har man väl rätt att avsäga sig en aktiv handling enligt HSL eller hur? Skulle det vara rimligt att be om något sådant?

    Sedan sa de också att om barnet är medtaget så gör de tidig avnavling för att kunna göra HLR. Hur tänker de egentligen, det är ju DÅ som barnet behöver sitt blod som mest. Hur ska jag bemöta detta? Varför kan de inte göra HLR på golvet (har planerat att föda på golvet då jag känner mig tryggast där). Jag vet att jag oroar mig för mycket, men av det jag har hört så finns det anledning till oro då många inte blir lyssnade till och mångas önskningar ang sen avnavling inte lyssnas på.

    Ja fy fasiken vad sur man blir när de klampar trots att man begärt sen avnavling. Det här händer tyvärr alltför ofta.  Här är ett  skräckexempel , där det dock slutade bra tack vara att mamman själv var så uppmärksam:

    ”Har nu en liten dotter som kom i söndags. Födde på östra i göteborg. Hann bara vara inne på förlossningen i 18 minuter men min man påminde om avnavlingen till bm och hon han ju läsa journalen innan oxå (kanske inte hela?). När jag fött fram henne, stod på knä i sängen, och skulle lyfta upp henne kom det helt plötsligt en hand och lyfte upp navelsträngen och jag såg en peang. Min man hade vänt sig om för att flytta undan brickbordet och såg inte sköterskan som kom. Jag började smälla henne på fingrarna och sa lite hysteriskt -ingen klampning, ingen klampning!!! Hon släppte navelsträngen och bad om ursäkt flera gånger. BM hade inte meddelat henne. Det gick ju så fort allting så det var lite rörigt runtomkring. La upp henne på bröstet och de väntade med klampning tills det hade pulserat färdigt, vilket gick rätt fort. Hon hade lite avdrag på hudfärg första minuten men sen fick hon apgar 10. Var pigg och sög nästan direkt vilket var en lättnad för det gjorde aldrig min son. Inget ph-prov togs.
    Vi mår bra och spenderar hela dagarna med amning ” 


    Ja man har rätt avsäga sig en aktiv handling enligt HSL .  Så det är verkligen mer än rimligt att be om något sådant.  Tyvärr verkar det som att många inom förlossningsvården inte har förstått det här utan gör precis som de vill  med både mödrar och barn, så det gäller att ens medföljare  vet hur man vill ha det och dessutom har skinn på näsan och kan säga ifrån. Vill man att de väntar med  avnavlingen tills moderkakan kommit ut  så ska de vänta med det.  Och vill man att de väntar ännu längre så ska det göra det också. Det finns ingen som helst anledning att ha bråttom med det, utan tvärtom bör de vänta ända tills mamman själv tycker att det är dags. 
    Det finns många som inte avnavlar alls, utan väntar tills navelsträngen torkar och går av av sig självt efter några dagar, såsom chimpanserna gör.   Detta kallas Lotus Birth. Bl.a har en av världens  ledande experterna på avnavlingsfrågor, Sarah J Buckley (familjeläkare med obstetrikutbildning) , gjort så  när hon födde sina egna barn, hemförlossning .

    Det här att de  tror  att   barnet  måste hållas under moderkakans nivå  i 30 sekunder för att de ska få i sig moderkaksblodet är en  ren missuppfattning av de personer som tagit fram riktlinjerna/rekommendationerna för avnavling. Det är bara om det av någon anledning är bråttom  med avnavlingen,  om  barnet  mår dåligt och måste iväg till barnbordet, som man ska göra så, för att gravitationen ska skynda på transfusionen.
    Jag har påpekat detta  för dessa personer, i kommenterar till deras artikel Vårprogram för avnavling av nyfödda barn, i Läkartidningen 23 oktober 2008.
    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=10609#comment
     
     Dessutom få barnet MER blod om det få komma  till mammas famn meddetsamma och navelsträngen får pulsera färdigt, än om det hålls under placentanivå i 30 sekunder.
    Se denna artikel:

    "Another study estimated that about 35 ml of blood per kg of birth weight is transfused when infants are kept at the level of the vaginal opening and the cord is clamped 3 minutes after birth . The same auth...ors later found a 32% higher blood volume in babies who were placed on their mother's abdomen and the cord clamped after it stopped pulsating “
    http://web.archive.org/web/19960101000000-20061015225030/http://cordclamping.com/mermer1.htm


    Jag återkommer  angående  HLR med  intakt navelsträng. Inser att jag behöver mer tid.


     

  • abuelita
    MammaOchMatte skrev 2010-12-09 23:05:51 följande:
    abuelita: Tack så jättemycket för informationen, jag ska skriva ut båda studierna och ta med till min förlossning och en kopia till min BM som jag ska träffa nästa fredag.

    Man blir ju mörkrädd när man läser historian i ditt inlägg, ska man behöva oroa sig för sådant den viktigaste stunden i ens liv Skrikandes

    Jag läser till sjuksköterska och i vår utbildning pekas det på hur viktigt det är med evidensbaserad vård och att det är vårdpersonalens skyldighet att arbeta därefter, vi läser sammanlagt 60 poäng omvårdnad som grundar sig på att lära sig ett evidensbaserat tänk, ändå så begås sådanna här tjänstefel! För jag tycker att det är tjänstefel att inte arbeta evidensbaserat inom omvårdnaden! En sak om en och en annan vårdpersonal jobbar så, men här så har man satt detta i system.

    Beundransvärt att du kämpar så hårt med detta, skitbra jobbat!

    Jag tror att jag ska be dem vänta med klampning fram till att vi säger till, om allt går bra vill vi vänta tills moderkakan kommer ut. Väntar med spänning på HLR-inlägget

    Tack igen!
    Precis, det måste ju verkligen vara tjänstefel att inte arbeta evidensbaserat.  Men så  är det inom obstetriken.  tidig avnavling är ett icke evidensbaserat ingrepp i det naturliga födelseförloppet  som man började med  för en herrans massa år den, och det finns ingen utrsäkt  för att fortsätta med det bara för att man alltid gjort så.  

    Angående att vänta med att avnavla tills moderkakan kommit ut, så rekommenderar jag att du läser mitt blogginlägg Varför nyförlösta mödrar riskerar att förblöda.


     Nu blev jag så ivrig  här när jag märkte att du  både är  genuint intresserad och  verkar fatta hela grejen  att jag vill få med så mycket som möjliigt av  det jag samlat på mig om HLR med intakt navelsträng att jag inte  riktigt vet vad jag ska välja.  Men nu kom jag på att   du kanske kunde börja med att läsa ett av mina blogginlägg om detta, nämligen Är neonatal HLR verkligen genomtänkt?  Det finns flera riktigt bra länkar där också som du kan läsa vidare på

     
  • abuelita
    Mamsie skrev 2010-12-09 21:54:07 följande:
    Jag får inte upp länkarna!
    Vad synd!    Själv får jag upp dem, så då  går  det nog tyvärr inte att rätta till.
  • abuelita
    lillkorpen skrev 2010-12-10 00:06:18 följande:
    Abuelita; du verkar vara väl insatt, jag känner att du kommer med mycket bra information och att du gör vår familj en tjänst som tar dig tid att samla och sprida den här. Tack! Jag har försökt att med ett öppet sinne ta till mig så mycket information som möjligt, och det jag läst gällande förlossningsrutinerna här i Göteborg skrämmer mig. Speciellt det jag läste i GP (?) att varken Sahlgrenska eller Borås följer riktlinjerna gällande sen avnavling, jag blir faktiskt väldigt orolig över det!

    Jag är rädd att bli överkörd på förlossningen, jag är rädd att det ska vara något fel på bebisen och att de klampar av tidigt, trots att vi inte vill. Vad har man egentligen för rättigheter? Hur ska man kunna gardera sig som förälder?

    Jag har sagt till min man att han kommer få hålla stenhård koll på allt som händer runtomkring, men hur bra och rätt är det egentligen? Han ska ju också bli förälder och kanske blir chockad under förlossningen och tappar "kollen". Skulle vår bebis då bli tidigt klampad mot vår vilja så vet jag att jag skulle klandra min man, trots att jag även skulle veta att det inte är hans fel. Svårt att förklara, men ja, jag har en mängd olika "skräcktankar" som susar runt i huvudet gällande det här.

    Finns det andra alternativ än Östra och Mölndal att välja på, finns det privata sjukhus? Jag vet inte vad jag ska göra och jag känner mig ledsen över det här, jävla skit-Göteborg man ska bo i då. Gråter 

    Jag tror det du läste  var i insändaren i  Markbladet, som jag länkade till  i inlägg 434.


    Både SÄS, SU har sagt att de skulle vänta tills avnavlingsstudien i Halmstad  presenterats  innan de kunde tänka sig att sluta med tidig avnavling.
    Här är ett inslag om det i P4 Nyheter Radio sjuhärad,  från 7 / augusti:  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=3904878


    och  i den här GP-artikeln från 30  juli  står det bl.a.  så här:

    ”SU väntar på att barnläkaren Ola Anderssons forskning ska bli klar. Han undersöker hur tidig eller sen avnavling påverkar 400 svenska barn, en unik studie.”

    http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.417804-su-gar-emot-nya-rutiner
     
    Och nu ÄR den studien presenterad !  Det stod om det i GP  3 december.  Se mitt senaste tillägg i trådpresentationen.
    Så nu återstår att se om de tänker hålla det löftet eller om de ska hitta på något nytt svepskäl att få fortsätta med tidig avnavling, så de kan  förse nationella biobanken med bebisblod. .  Det  vore ju förstås jättebra om ni som ska föda i Gbg och Borås hör er för  om det så mycket ni kan, på  bl.a. mvc och informationsmötena.   Vore förstås  mycket värdefullt om ni som hör något   kunde rapportera sen här i tråden.

    Förstår verkligen att du är rädd att bli överkörd på förlossningen . Förstår även att du är rädd för  hur det skulle bli om din man missade att hålla koll på  navelsträngen.
    Man kan förstås ha en 3.e person med sig, en doula t.ex. , som tar ansvaret för sånt här. Eller så kan man be personalen att  lägga in saxar och peanger i ett skåp t.ex.,  så att de inte ligger framme och blir använda av bara farten.

  • abuelita
    MammaochMatte, kanonbra idé att pappan stoppar på sig grejerna i fickan  

    Det mesta jag har om HLR med intakt navelsträng är på engelska. Men jag gissar att du är bra på det.

    Tänkte nu distribuera lite i taget. Här har jag  saxat  lite  ur en  väldigt  bra barnmorskeblogg:

    The Placenta – Essential Resuscitation Equipment

    “Suggestions

    *Try and ensure that the baby does not arrive compromised by minimising unnecessary interventions.
     
    *Do not clamp or cut the cord.

    *Give the baby time to transition – if the cord is pulsing the placenta is providing oxygen… relax and reassure the mother if she needs reassurance.

    *Do not clamp or cut the cord.

    *If the baby requires assistance, start small – gentle stimulation, talking, blowing in his face (all can be done by a parent).

     *Do not clamp or cut the cord.
     
    *If further measures are needed, take the resuscitation equipment to the baby and resuscitate him in his mother’s arms.
     
    *Did I mention – Do not clamp or cut the cord.

     Summary
      Babies are born with their own resuscitation equipment. The placenta not only helps the baby to transition, but assists with resuscitation if needed. There is no reason to clamp and cut the cord of a baby who needs help. Doing so will create more problems for the baby and mother. Anything that needs to be done can be done with back-up from the placenta, and the involvement of the mother.”

     http://midwifethinking.com/2010/08/26/the-placenta-essential-resuscitation-equipment/ 
     
  • abuelita
    MammaOchMatte skrev 2010-12-10 01:12:30 följande:
    abuelita: Väldigt intressant detta med lotus birth!!

    Jag tror att det är viktigt att pappan väldigt nogrant går igenom exakt vad det är som han vill ska ske vid avnavligen med barnmorskan, det räcker att han går ut någon minut och pratar med henne samt sköterskan som klampar (i min kompis fall så var det sköterskan som inte hade en aning om att föräldrarna hade en önskan på sen avnavling). Man ska berätta hur viktigt det verkligen är för en och att man inte kommer att acceptera att det sker på något annat sätt.

    Man kanske också ska berätta att det är väldigt viktigt att detta följs och att man har hört att det inte har gått efter föräldrarnas önskan på dessa sjukhus förut. Be dem även fysiskt göra de omöjligt att nå klamporna utan att gå förbi pappan, han kanske han ha klampbordet på sin sida och sköterskan måste gå förbi honom för att nå klamporna. På så sätt kan han påminna henne om er önskan och behöver hon dem akut så är det fortfarande enkelt att nå dem.
    Ja det är nog väldigt klokt att gardera sig på det här viset som du beskriver.   det viktigaste är att undersköterskan informeras. Det är nämligen hennes uppgift att klampa navelsträngen, och  barnmorskorna glömmer tydligen väldigt ofta att informera  dem om  att det ska vara sen avnavling och vad som som står i förlossningsbrevet i övrigt ..
    Det är   även viktigt att komma ihåg att påminna  vid ev personalbyte,  ja alla som  ö.h.t. sticker in näsan i förlossningsrummet behöver underrättas.

    Ja  visst  är det intressant det här med Lotus Birth.   Clair Lotus  Day  fick idén från en chimpansmamma när hon själv var gravid.  Hon tänkte  att om  detta  är det naturliga för chimpanserna, vår närmaste släkting,  så  kanske det är  det mest naturliga för oss människor också, och gjorde alltså så  när hon födde sin son. 

    Här är en fantastisk historia  på engelska om Lotus Birth vid kejsarsnitt.  Den handlar om  en hemförlossning som blev tvungen att avslutas på sjukhus med kejsarsnitt.  Pappan fick verkligen kämpa med att övertala personalen  att låta bli navelsträngen.   Till slut gick de med på det men  ville ändå klampa tillfälligt för att ta pH-prov.  Barnet, som redan  var medtaget,  försämrades förstås snabbt när blod- och syretillförseln ströps. När så  klämmorna togs bort  igen,  efter en onödigt lång stund och mer övertalning , fick  personalen se hur snabbt  han  kvicknade till .
    Så här berättar mamman mot slutet:  ”Senare på kvällen när jag ammade Jarrah, kom läkaren och narkosläkaren och besökte mig. De  uttryckte sin uppskattning över den process som ägt rum och lät mig veta att alla inblandade hade lärt sig något värdefullt av denna erfarenhet.  De hade hopp om att detta var början till fler Lotus  födslar på sjukhus”  (hade förstås räckt med vanlig sen avnavling)

    Det  här med livräddning med intakt navelsträng handlar alltså inte så mycket om att aktivt livrädda, utan att
    det  oftast räcker med att moderkaka och navelsträng  själva  får sköta det här.  Låter man bara navelsträngen vara intakt  så brukar de flesta barn återhämta sig inom bara någon minut, så att inga andra åtgärder behövs.

    Men nästan varje gång jag förseslår det här för  förlossnings- och neonatalpersonal så möts jag av  kommentarer som dessa:  

    " Men då måste vi ju tänka på BARNETS bästa!!"  (vems bästa tänker man på vid sen avnavling av pigga  barn då, kan man undra?) .  

    " Det är inte praktiskt genomförbart, bl.a. så är slangarna till syrgasuttagen för korta och når inte fram",      " Vi måste kunna jobba i en bekväm ställning, avskilt  från  oroliga/hysteriska föräldrar" . 

    Angående syrgas, så gör det mer skada än nytta, vilket alla som jobbar inom förlossning- och neonatalvård  borde känna till.  Det bästa är alltså att ventilera barnet med rumsluft.   Se denna artikel  . Det räcker alltså att ha en ventilationsmask tillhands som första akutåtgärd. Och tycker man det är för obekvämt att jobba med barnen när det ligger hos mamman, i hennes famn eller mellan hennnes ben, så  är det inte svårare än att .
    sätta hjul på  akutborden  och sänka dem ett par dm under mammans nivå (om det inte går att höja mammans säng) .

    Men så länge de fortfarande inte kan tänka sig att jobba på det här sättet så borde man kunna kräva att de innan avnavling håller barnet under placentanivå i 30 sekunder, för att på så sätt påskynda placentatransfusionen. På bara dessa 30 sekunder hinner då barnet få nästan allt sitt blod, och kvickar därför i regel till så pass att det inte ens behöver tas iväg till akutbordet.  Men anser de det så akut att de inte ens kan tänka sig att vänta dessa 30 sekunder så kan den här tiden  förkortas  ytterligare  om navelsträngen samtidigt  "mjölkas".  Och  det blod som ev blir kvar i moderkakan bör tas tillvara och transfueras tillbaks till barnet så snabbt som möjligt.    

    Endast  vid följande 2 ovanliga tillfällen är det befogat att klampa navesträngen.:

    Informed Consent for Clamping the Umbilical Cord


    There are two (rare) indications for immediate cord clamping (ICC):


        1.   When a short cord ruptures spontaneously and bleeds during birth.


         2.   When a c-section for anterior placenta previa involves incising or damaging the placenta.


    In these cases, cord blood should be stripped into the child, and the placenta should be preserved; any blood left in it may be used for auto transfusion.

     
    Så här  berättar Davir JR Hutchon på Darlington Memorial Hospital i England  , att de gör  neonatal HLR vid kejsarsnitt :

    The Dragger resuscitaire can be brought right up to the side of the Caesarean section  table, with a sterile drape over the resuscitaire to stop contaminating the operating table. The pediatrician   also needs to be scrubbed gown and gloves and can initiate the resuscitation. The left lateral tilt on the operating table is removed and the table raised so there is about 20cm difference in height above the baby. We do this in the right side of the mother so the obstetrician needs to go round to the other side of the table if the assistant is not able to cope with any bleeding etc in the first few minutes before the cord is clamped, cut and the baby and resuscitaire moved away. We have been prepared to put the placenta intact over with the baby but so far the placenta has not delivered in time. "


    återkommer med mer

Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!