Vad ska man göra med äggvitor?
Rabarberpaj med jordgubbsmaräng
Ger 10 portioner.
100 g smör, kallt, skuret i tärningar
1 1/2 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
1/2 tsk vaniljsocker
1 st ägg
5 st rabarberstjälkar, medelstora
1 st vaniljstång
1 msk vatten
1/2 dl socker
1 msk maizena
3 st äggvitor
citron, pressad
2 dl socker
1 dl jordgubbar, mosade, eller jordgubbspuré
Hacka samman smör, florsocker, mjöl, salt och vaniljsocker (gärna i matberedare). Tillsätt ägg och blanda kvickt till jämn pajdeg.
Tryck ut degen i en pajform, 28 cm i diameter. Nagga botten med gaffel. Ställ i frys, 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet ca 10 min, mitten av ugnen.
Skala rabarbern om den är grov och trådig. Skiva och lägg i kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ned fröna i kastrullen. Lägg i stången och tillsätt vatten och socker. Koka upp och låt sjud ett par minuter.
Rör ut maizena i kallt vatten och rör ned i kompotten. Koka upp. Ta av och låt svalna. Lyft ur vaniljstången och häll kompotten i pajskalet.
Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvita, 1 tsk pressad citron och 1/3 av sockret. Inte för fort om du kör elvisp. Tillsätt sockret lite i taget, samt jordgubbarna/purén. Vispa järnet!
Fyll en spritspåse med marängen och spritsa över pajen. Sätt in i ugnen i 5 min eller tills den får fin färg.