• Stugmamman

    Vilka prover ska läkaren ta?

    Har haft PCO i många år och har en son men känner att jag aldrig blivit ordentligt utredd. Har flyttat en del och bytt läkare. Min nuvarande känns inte så intresserad av mig nu då jag fått barn, han verkar vara nöjd med att skriva ut recept på metformin till mig.

    Nu har jag emellertid börjat få diffusa symptom såsom oro, hjärtklappning och nervositet under hela ägglossningen (kan knappt sova för att jag är så uppe i varv). Jag går sakta men säkert ner i vikt fastän jag äter jättemycket och bra mat. Jag fryser mycket.

    Nu sa min familjeläkare att jag kunde börja med att gå till henne så kunde hon ta prover och så. Hon är verkligen jättebra och tar en på allvar men jag är lite orolig över att hon inte kan jättemycket om PCO.

    Vad ska hon ta för prover för att "kolla" min PCO? Jag vet knappt om läkarna har tagit några prover alls på mig de senaste 5-6 åren. Det känns som de bara höftar lite med doserna av Metformin. "Prova det här, prova det här". Ingen tar reda på något.

    Några tips?

  • Svar på tråden Vilka prover ska läkaren ta?
  • versan

    hur många tabletter av Metformin tar du?
    Jag tar 2 på morgonen & två på kvällen.

  • versan

    Många Prover brukar tas för att kolla hur hormonerna "ligger" i kroppen.

    Detta hittade jag på nätet som förklarar vilka prover som skall tas.


    HORMONER

    Kroppens hormonsystem består av flera körtlar, binjurarna, äggstockarna, bukspottkörteln, sköldkörteln och hypofysen producerar de hormoner som läkaren under söker vid misstanke om PCO-S. De bildar signalämnen, så kallade hormoner som transporteras med hjälp av blodet och når hela kroppen. Den överordnade körteln är hypofysen som sitter i hjärnan och är stor som en grön ärta. Hormonerna är specialiserade och påverkar bara bestämda celler, så kallade målceller. Dessa reagerar sedan på ett förutbestämt sätt. Vid PCO-S är jämnvikten i hormonsystemet påverkad. Doktorn tar en mängd prover på dina hormoner för att få en bild av hur din kropp arbetar. Doktorn kan även ta prov på ditt blodsocker (glukos)för att se om din kropp producerar tillräckligt stor mängd insulin (insulin är ett hormon).

    Har valt att inte skriva ut de olika referensvärdena för vad som är normalt, då man behöver vara läkare för att kunna förstå och tolka de olika referensvärdens betydelse i olika kombinationer av hormoner. Alla prover behöver inte tas, din läkare tar oftast bara ett urval av de prover som räknas upp för att säkerställa diagnosen och utesluta annan allvarlig sjukdom.

    Proverna bör tas om med ett intervall som din läkare rekommenderar.


    Proverna är:


    Adrenocorticotropic hormon (ACTH) är ett hormon som produceras av hypofysen, som stimulerar binjurarna att producera kortisol och androgena hormoner.


    Androstendione förkortas A-4 bildas både i binjurar och i äggstockarna. Detta hormon är ett manligt hormon påverkar hårväxten


    DHEAS är ett manligt hormon som kvinnor har. PCO-S kvinnor ligger ofta högt inom normalvärdet av DHEAS. Små höjda nivåer ihop med högre testostron nivåer ger PCO-S symptom.


    Glukos blodsockervärde, för att se om du är påväg att bli insulinresistent eller har diabetes typ två (åldersdiabetes).


    GnRh (Gonadotropin releasing hormon)


    Gulkoppshormon se progesteron


    Insulin behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kolhydrater, socker. Insulin vill lagra fett. Påverkar produktionen av många hormoner i kroppen. Insulin har i sin tur en direkt hämmande effekt på SHBG. Har man lågt SHBG får man högt fritt testosteron och höga nivåer testosteron kan i sin tur mediera insulinresistens. Vid tilltagande insulinresistens hos kvinnor ökar andogennivåerna. Går man ner i vikt och insulinresitensen förbättras minskar testosteronaktiviteten.


    FSH (Follikel Stimulerande Hormon) och LH (Luteiniserings hormon) Produceras av hypofysen i hjärnan. Behövs för att få ägglossning. Nivårena av FSH och LH är ungefär lika höga tills att nivån av LH stiger dramatiskt 24 timmar före ägglossningen. När ägget har lossat sjunker nivån LH till utgångsnivån. Ofta är LH nivån två tre gånger högre än det normala hos kvinnor med PCO-S. Kroppen försöker då bilda nya ägg hela tiden. Äggen mognar inte och bildar det klassiska pärlbandet av cystor.


    Kortisol Det finns två viktiga markörer för binjurebarkfunktion. Kortisol och DHEA (DHEAS). Kortisol halterna påverkas av förhållandet mellan hypotalamus, hypofysen och binjurarna men även av sömnmönstret, stressignaler och/eller patologiska tillstånd. När förmågan att hantera stress är nedsatt, märks detta genom lågt DHEA och högt kortisol. Genom att analysera kortisol och DHEA kan man få en bra bild över enpersons binjurestress.


    OGGT oralt glukos toleranstest för att se om du har insulinresistens eller typ två diabetes


    F-insulin Faste insulin för att se om du har insulinresistens


    F S-C-peptid markör för insulinproduktionens storlek under längre tid, du ska vara fastande vi provtagningstillfället.


    Progesteron (gulkoppshormon) Bildas efter ägglossningen i gulkroppen som är en rest av den kapsel som ett moget ägg har lämnat kvar efter ägglossningen i äggstocken. Hormonet stimulerar slemhinnan i livmodern till tillväxt och gör miljön trevlig för ett befruktat ägg. Fäster inget ägg sjunker halten gulkroppshormon kraftig på 14:e dagen, vid normal cykel på 28 dagar, efter ägglossningen och mensen kommer. Progesteron har ensamt ingen effekt på födointaget, men i kombination med östrogen stimuleras födointaget och vikten


    Prolaktin hormonet stimulerar mjölkproduktionen hos ammande kvinnor. Oftast är prolaktin nivån normal hos kvinnor med PCO-S. Några kan ha för höga nivåer. Vilket ger kroppen signaler att producera mjölk. Det kan ge vita färgförändringar på bröstvårtorna även om du inte är gravid. Det är viktigt att kontrollera höga prolaktin nivåer så att inte andra bakomliggande sjukdomar finns, tex hypofysadenom.


    Testosteron Är det manliga hormonet som kvinnor behöver lite av. Doktorn mäter totalt (totala mängden i din kropp) och fritt testosteron (totala mängden av testosteronet som cirkulerar fritt i kroppen). Det fria testosteronet orsakar bla. generande hårväxt och acne. Många har totalt testosteron inom normalvärdet, i den högre delen. Testosteron ökar både födointaget och kroppsvikten genom en ökad muskelmassa.


    SHBG (Sexual hormon bindande protein) Bildas i levern, som bildar för lite SHBG vid PCO-S pga. den ofta höjda insulinnivån i blodet. Hormonet binder upp testosteron som då blir inaktivt. Hormonet är lågt vid PCO-S.


    TSH (tyroideastimulerande hormon), T3 och T4 Styr sköldkörtelns funktion. Värdet tas ofta för att utesluta struma som orsak till utebliven eller oregelbunden mens.


    Östrogen Ger de kvinnliga formerna. Behövs för att menstruationen ska komma. Påverkar slemhinnan i livmodern så att den byggs upp och kan ta emot ett befruktat ägg. Ligger ofta inom normalnivåerna hos kvinnor med PCOS. Det beroende på att de manliga hormonerna i kvinnor, ibland, kan omvandlas till östrogen hos kvinnor med PCO-S: Östrogen minskar födointaget och kroppsvikten


     
  • versan

    Hmmm... På den "låga" dosen borde du inte få såna biverkningar.
    Ibland kan man få biverkningar från början av metformin.
    men det brukar gå över på någon vecka.
    har du ätit den länge?
    har apoteket bytt tillverkare på metforminen och att du sedan fått nya biverkningar?
    Jag äter tex metformin Meda 500mg & apoteket bytte ut den till actavis & shit vad jag började ´må dåligt. Illamående oro m,m...
    Så läkaren skrev att Medan fick ej bytas ut.
    Äter du 500 mg eller 850mg eller 1000mg?

  • LiselottePCOS

    Versan: Du borde skriva att infon är från www.pco-s.com.

    Stugmamma:
    Jag går till endokinläkare han tar inte "PCOS" prover så ofta, 5år sedan sist. . Dina syntom med hjärtkalappning mm får mig att  undra om du kollat TSH (även T3+T4) på sista tiden (ämnesomsättningsprov).det kan läkaren på vrådcetralen ta. Det är känns att TSH probelem är vanligare vid PCOS.

    Jag ha själr tagit  2x850 mg Metformin i 5 år och mår bra på det.

    Husläkare/allmänläkare/distriktsläkare är inte så bra på PCOS de vet knappt vad det är(arbetar  med dem på vårdcentral, der vården fån insidan) , långt i från alla läkare är a´jour iom PCOS ses som något gyenkologiskt . Långt ifrån alla gynekologer kan PCOs bra.


  • rudbeckia

    Jag tycker som föregående att om du känner dig trötta och har PCO bör testa ditt TSH, TRAK, TPO, T4 och Fritt T3 för att kolla så att du inte har något fel på din sköldkörtel.
    För hyetyreos-överfunktion är typiska tecken vikt nedgång, frusenhet och att man är uppe i varv.

    PCO och struma är båda autonom sjukdomar och har du en så har du högre risk att få fler, som ex vi med PCO har större risk för att få typ 2 diabetes som är ytterliggare en autonom sjukdom.

    Själv har jag 3 autonoma sjukdomar så här långt, PCO-S, Hypotyreos-underfuktion och Vitiligo (vita piggmäntfläckar på kroppen).

    I väg med er till närmaste vårdcentral och se till att ta prover så fort du kan för det är ingen idé att gå runt att vara dålig om det finns botemedel mot det. Själv äter jag Levaxin sen 1,5 år tillbaka och mår bra så länge mina värden är ok.

    Tips på bra sidor med mycket info är:
    www.thyroid.se
    www.skoldkortelforeningen.se/

    Lycka till!!!

  • Stugmamman

    Har ätit metformin i ca 8 år i varierande doser. Tar för tillfället 2 x 500g. Åt först Glucophage, sedan Metformin och nu igår fick jag någon ny medicin Metformin Teva.

    Är medveten om att många läkare inte vet något om PCO. Har varit hos flera gynekologer som knappt vet vad det är. Men min husläkare är en sådan där driftig person som tar en på allvar och tar reda på saker. När vi pratade om PCO var hon helt med på snacket om metabola syndromet och undrade om jag tog Metformin för att bli gravid.

    Jag är bara uppe i varv under mot slutet av mensen och ca en vecka efter sedan försvinner det. Kan det ha någon rimlig förklaring?

  • LiselottePCOS

    Vet inte om man kan blir rastlös när halten gulrkoppshormon(progestron) sjunker i blodet före mensen. Halten ökar damatsikt i samband med ägglossning, för att dimpa plöstligt en vecka före mens. Ägglosningen briukar ske ca 14 dagar in i cykeln.Du får höra med någon läkare om progestorn har den effekten på kroppen /hjärnan.Det finss psykiatriker som forskar på hormoner och hjärnan.

     De  är annars känt PMS beror på att halten progestron sjunker. Jag själv blir irriterad, sur och deppad (även om jag kan hålla masken på jobbet) vecka före mens.  Tidigare tog jag jättenattljus olja det vart bättre, men så dyrt, att jag avstår nu.
     
    Har tänk på hälsokostprepart men inte gjort än, tex Munkpeppar som även går att ta för att behandla klimakteriebesvär och PCOS. Har inte prövat så jag vet inte uom det fungerar, men även den behandlingen kostar endel.


  • Thaleya1

    sparar.


    kan de ta alla tester genom att ta blod eller hur tar de testerna?

Svar på tråden Vilka prover ska läkaren ta?