• teek taak

    Snabb viktminskning

    Det blir jojo-bantning vilket är inte bra. Du går ner de kilo du önskar och när du börjar äta som vanligt går du upp dom + några till.

  • teek taak
    Birgitta2 skrev 2008-04-17 15:07:11 följande:
    teek taak skrev 2008-04-17 15:03:26 följande:
    Inte om man utesluter onyttigheter som jag beskrev ovan. I övrigt äter man precis som vanligt i form av kött, sås, potatis, fisk, grädde och allt annat. Och gärna mycket grönsaker.
    Potatis kan vara bovet till viktuppgång och samma sak för såser gjorda på vetemjöl.
  • teek taak
    Birgitta2 skrev 2008-04-17 15:42:37 följande:
    teek taak skrev 2008-04-17 15:26:08 följande:
    Njaej, du har både rätt och fel. Vetemjöl är livsfarligt. Men kolhydrater som ris, pasta och potatis är inte farligt om man utesluter annat såsom mjöl, godis, läsk, chips osv. Jag själv äter precis allt. Dock inte i mängder. Normala portioner, och jag tar aldrig nånsin om. Äter dock godis endast en gång i månaden i form av några chokladbitar. Läsk dricker jag väl nån gång i månaden max. Men äter med glädje kolhydrater. Bullar och vetebröd och liknande äter jag dock inte. kan tillägga att jag är 178 lång och väger 67 kg.
    Potatis, ris och pasta är snabba kolhydrater. De förvandlas till socker i blodet precis som godis gör. Och blir blodsockret högre börjar kroppen pumpa på insulin, dels för att sänka blodsockert och dels för att be fettcellerna att lagra överskottsenergin som blir fett.
  • teek taak

    Birgitta2

    Alla är inte stöpta i din form så frågan handlar knappast om dig. De flesta går upp efter de hårdbantat om de inte ser till att minska på kolhydraterna eller att fortsätta svälta sig. Mina info är vetenskapligbelagda att ju mer kolhydrater desstu mer insulinutsöndring. Och ju mer insulinutsöndring desstu mer fett lagras i kroppen. Det är insulinets uppgift.

  • teek taak

    "Alla går upp efter bantning."

    Alla gör inte det. Visst går alla upp cirka 2kg efter man avslutat en diet men det handlar inte om fett utan om vätska. Hittar man en balans att inte äta insulinutsöndrarmat kommer man att behålla sin vikt. Inte genom att fortsätta äta kolhydrater som potatis, ris och pasta.

    "Många många som har många extrakilon äter bullar och kakor, godis och läsk, pizza och hamburgare regelbundet. Och det är där faran ligger."

    Tja potatis, ris och pasta har samma påverkan- tvingar kroppen att utsöndra insulin. Jag ser ingen skillnad mellan godis och potatis. Båda höjer blodsockret.

  • teek taak
    Birgitta2 skrev 2008-04-18 09:28:33 följande:
    teek taak skrev 2008-04-18 09:26:19 följande:
    Jösses. Du menar alltså att om jag äter 5 hg potatis så är det lika illa som 5 hg godis? Ursäkta, men du är bara inte sann!
    Du behöver inte stoppa i dig så många kg, det räcker men en liten potatis för att tvinga kroppen utsöndra insulin precis som godis gör. Nej jag är inte sann kanske men det är ett faktum
  • teek taak
    Birgitta2 skrev 2008-04-18 09:34:46 följande:
    Snabba och långsammaKroppen tar upp kolhydrater olika snabbt beroende på hur de är uppbyggda kemiskt. Man brukar tala om snabba och långsamma kolhydrater.Långsamma kolhydrater är bäst för kroppen. De håller blodsockret på en jämn nivå och det minskar godissug och hungerattacker. Långsamma kolhydrater finns i bönor och baljväxter, pasta, ris, potatis, rotfrukter och grönsaker samt grovt bröd.Snabba kolhydrater är lite sämre. De påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.Ett lågt blodsocker gör dig trött, hängig och inte sällan godissugen. Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex och vitt bröd.Ovanstående är hämtat från www.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/art...och detta är exakt det jag sa i mina inlägg!
    Ris, pasta och potatis är snabba kolhydrater
  • teek taak
    Birgitta2 skrev 2008-04-18 09:35:43 följande:
    teek taak skrev 2008-04-18 09:33:22 följande:
    Läs länken och tänk på att komma med fakta nästa gång!
    Utan att läsa din länk så är det ett faktum att stärkelse är snabba kolhydrater.
  • teek taak

    Det finns en del som är insulinresistenta som inte klarar av en msk grädde för att ge upphov till att kroppen utsöndrar insulin ju.

  • teek taak

    Socker och stärkelse

    Stärkelse består av sockermolekyler som sitter ihop i större sjok. Stärkelse och socker hör tillsammans med kostfibrerna till "släktet" kolhydrater. När stärkelsen kommer in i kroppen spjälkas den snabbt upp till socker. Det spelar alltså ingen störreroll om du äter socker ur sockerskålen eller en fullkornsbrödskiva. Det blir socker av det. Sockret lagras för korttid som glykogen i muskler och lever. När dessa lager är fyllda lagras sockret istället som fett. Sockret kan lagras som fett tack vare att socker och stärkelse utlöser en insulinutsöndring och det är insulinet som gör att kroppen kan lagra sockret som fett. Äter du fett utlöses inget insulin och då kan du alltså inte lagra fettet du äter som kroppsfett. Alltså, du kan bli fet av stärkelse och socker men inte av fett. Enligt kostrekommendationerna ska vi äta mycket stärkelse men man har då också rekommendationen att man ska motionera för att inte bli fet. Motionen är i många fall nödvändig om man följer Livsmedelsverkets kostråd. Vid ett högt fettintag och minimalt kolhydratintag är motionen frivillig.

    //Lars-Erik Litsfeldt
    www.lipidus.org/node/294

  • teek taak

    Och här är ett citat ur Dr. Annika Dahlkvists blogg

    Fysiologi

    Alla kolhydrater, såväl socker som stärkelse, blir i slutänden till glukos (druvsocker) när de kommer ut i kroppen. Stärkelse blir till glukos minst lika fort som socker.

    Högt blodsocker orsakar ökad insulinutsöndring i bukspottkörtelns betaceller. Högt blodsocker och högt blodinsulin är de faktorer som är allra mest sammanknippade med dålig prognos för hälsan för diabetiker och personer med metabola syndromet.

    Högt blodsocker och högt blodinsulin är inflammationsframkallande och orsakar inflammationshärdar i kärlväggarna, vilka blir plaque, som blir kärlförkalkningar. När de förkalkningarna blir såriga bildas blodproppar (tromboser) som ger hjärtinfarkt, stroke eller kärlstopp i benen.
    blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

  • teek taak
    Birgitta2 skrev 2008-04-18 09:44:15 följande:
    teek taak skrev 2008-04-18 09:41:25 följande:
    Vi pratade inte om insulinresistenta. Du påstår att potatis ger samma effekt som godis. Och det gör de INTE. Jag går nu ifrån tråden. Klarar inte slå huvudet i väggen och slå mig blodig.Sorry TS att vi snodde tråden en stund. Försökte bara hjälpa dig.
    Jodå alla stärkelse förvandlas till socker så det spelar ingen roll om det är godis eller en potatis du äter för att kroppen utsöndrar insulin. Båda höjer blodsockret. Läs mina inlägg #21 och #23 så förstår du bättre.
  • teek taak

    Birgitta2

    Vill man hjälpa andra får man hjälpa dom på rätt sätt. Visst var det bra att du skrev att man ska skippa godis, kakor och du la till en stärkelse som mjöl men det hjälper inte mkt att förespråka andra stärkelse som ger samma upphov till insulinutsöndring som mjöl.

  • teek taak
    Birgitta2 skrev 2008-04-18 09:50:52 följande:
    teek taak skrev 2008-04-18 09:39:22 följande:
    Läs länken ovan så ser du att de är L Å N G S A M M A....Nu MÅSTE jag ge mig ifrån tråden här. Blir galen av folk som bara inte klarar ta reson.
    Och Aftonbladet är en faktatidning? *slår mig i huvudet* Visste du verkligen inte att potatis, ris och pasta är stärkelse? Ja du, du får läsa på du och inte lita blint på en blaska.
  • teek taak
    Birgitta2 skrev 2008-04-18 09:59:06 följande:
    teek taak skrev 2008-04-18 09:53:59 följande:
    ALLA kolhydrater innehåller stärkelse. Både snabba och långsamma. Punkt.
    Som tyvärr höjer insulinet precis som godis och kakor gör. Finns ingen skillnad
  • teek taak

    Det är opålitligt att citera från en sajt och inte hänvisa var har man citerat ifrån.

    "Huvuddelen av ditt energiintag, drygt 50%, bör komma från kolhydrater. Främst i form av bröd, pasta, potatis, frukt och grönsaker."

    Bröd, pasta, potatis och frukt höjer insulinutsöndringen. Grönsaker innehåller inte mycket kolhydrater så de är bra.

    "Konsumtionen av sockerrika livsmedel bör begränsas eftersom socker till skillnad från annat inte innehåller någon näring, bara energi."

    Poängen är inte vad som är nyttig eller inte nyttig. Alla stärkelser höjer insulinet oavsett om det är en msk socker eller en skiva fullkornsskiva.

  • teek taak
    Birgitta2 skrev 2008-04-18 10:48:41 följande:
    teek taak skrev 2008-04-18 10:47:37 följande:
    Samma länk som du inte ville läsa ovan.
    Aftonblaskan? Har du kollat vad som står i den länk jag hänvisade till? Citerar igen "Snabba kolhydrater finns bland annat i pasta, potatis, kakor och vitt bröd."
    wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,70833054_852__,00.html
Svar på tråden Snabb viktminskning