Snabb viktminskning
Det blir jojo-bantning vilket är inte bra. Du går ner de kilo du önskar och när du börjar äta som vanligt går du upp dom + några till.
Det blir jojo-bantning vilket är inte bra. Du går ner de kilo du önskar och när du börjar äta som vanligt går du upp dom + några till.
Birgitta2
Alla är inte stöpta i din form så frågan handlar knappast om dig. De flesta går upp efter de hårdbantat om de inte ser till att minska på kolhydraterna eller att fortsätta svälta sig. Mina info är vetenskapligbelagda att ju mer kolhydrater desstu mer insulinutsöndring. Och ju mer insulinutsöndring desstu mer fett lagras i kroppen. Det är insulinets uppgift.
"Alla går upp efter bantning."
Alla gör inte det. Visst går alla upp cirka 2kg efter man avslutat en diet men det handlar inte om fett utan om vätska. Hittar man en balans att inte äta insulinutsöndrarmat kommer man att behålla sin vikt. Inte genom att fortsätta äta kolhydrater som potatis, ris och pasta.
"Många många som har många extrakilon äter bullar och kakor, godis och läsk, pizza och hamburgare regelbundet. Och det är där faran ligger."
Tja potatis, ris och pasta har samma påverkan- tvingar kroppen att utsöndra insulin. Jag ser ingen skillnad mellan godis och potatis. Båda höjer blodsockret.
Det finns en del som är insulinresistenta som inte klarar av en msk grädde för att ge upphov till att kroppen utsöndrar insulin ju.
Socker och stärkelse
Stärkelse består av sockermolekyler som sitter ihop i större sjok. Stärkelse och socker hör tillsammans med kostfibrerna till "släktet" kolhydrater. När stärkelsen kommer in i kroppen spjälkas den snabbt upp till socker. Det spelar alltså ingen störreroll om du äter socker ur sockerskålen eller en fullkornsbrödskiva. Det blir socker av det. Sockret lagras för korttid som glykogen i muskler och lever. När dessa lager är fyllda lagras sockret istället som fett. Sockret kan lagras som fett tack vare att socker och stärkelse utlöser en insulinutsöndring och det är insulinet som gör att kroppen kan lagra sockret som fett. Äter du fett utlöses inget insulin och då kan du alltså inte lagra fettet du äter som kroppsfett. Alltså, du kan bli fet av stärkelse och socker men inte av fett. Enligt kostrekommendationerna ska vi äta mycket stärkelse men man har då också rekommendationen att man ska motionera för att inte bli fet. Motionen är i många fall nödvändig om man följer Livsmedelsverkets kostråd. Vid ett högt fettintag och minimalt kolhydratintag är motionen frivillig.
//Lars-Erik Litsfeldt
www.lipidus.org/node/294
Och här är ett citat ur Dr. Annika Dahlkvists blogg
Fysiologi
Alla kolhydrater, såväl socker som stärkelse, blir i slutänden till glukos (druvsocker) när de kommer ut i kroppen. Stärkelse blir till glukos minst lika fort som socker.
Högt blodsocker orsakar ökad insulinutsöndring i bukspottkörtelns betaceller. Högt blodsocker och högt blodinsulin är de faktorer som är allra mest sammanknippade med dålig prognos för hälsan för diabetiker och personer med metabola syndromet.
Högt blodsocker och högt blodinsulin är inflammationsframkallande och orsakar inflammationshärdar i kärlväggarna, vilka blir plaque, som blir kärlförkalkningar. När de förkalkningarna blir såriga bildas blodproppar (tromboser) som ger hjärtinfarkt, stroke eller kärlstopp i benen.
blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
Birgitta2
Vill man hjälpa andra får man hjälpa dom på rätt sätt. Visst var det bra att du skrev att man ska skippa godis, kakor och du la till en stärkelse som mjöl men det hjälper inte mkt att förespråka andra stärkelse som ger samma upphov till insulinutsöndring som mjöl.
Birgitta2
Ahum var det Aftonbladet du litade på och hänvisade till? Oki doki, här får du ett citat från blaskan
"Snabba kolhydrater finns bland annat i pasta, potatis, kakor och vitt bröd."
wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,70833054_852__,00.html
Det är opålitligt att citera från en sajt och inte hänvisa var har man citerat ifrån.
"Huvuddelen av ditt energiintag, drygt 50%, bör komma från kolhydrater. Främst i form av bröd, pasta, potatis, frukt och grönsaker."
Bröd, pasta, potatis och frukt höjer insulinutsöndringen. Grönsaker innehåller inte mycket kolhydrater så de är bra.
"Konsumtionen av sockerrika livsmedel bör begränsas eftersom socker till skillnad från annat inte innehåller någon näring, bara energi."
Poängen är inte vad som är nyttig eller inte nyttig. Alla stärkelser höjer insulinet oavsett om det är en msk socker eller en skiva fullkornsskiva.