Känner du till den nya lagen om dimljusen?
Dimstrålkastare kallas det främre dimljuset på ett fordon. De är lampor som sitter antingen separerade från halvljuset eller tillsammans med detta. Eftersom dessa lampor inte är avskärmade, upplevs de som starkare än halvljuset och kan därför blända andra trafikanter. Dimstrålkastarna tänds med en strömbrytare på instrumentpanelen. Vanligtvis tänds en lampa på instrumentpanelen när dimstrålkastarna är aktiverade för att upplysa föraren om detta faktum. Dimstrålkastarna får i dagsljus alltid användas i stället för halvljus men aldrig tillsammans med detta. Bötesbeloppet för att bryta mot detta ligger på 500 kronor (maj 2007). I mörker får dimstrålkastarna endast användas vid nedsatt sikt, såsom vid dimma eller kraftig nederbörd, och även då utan halvljus. Om inga siktproblem föreligger får endast halvljus användas.
Förbudet för användande av halvljus och dimstrålkastare tillsamman infördes år 1995 med anledning av att det bländar och ger mötande trafik en kortare siktsträcka.
Utdrag ur Trafikförordning (1998:1276) 3 kap. Bestämmelser för trafik med fordon:
67 § Lyktor och strålkastare får inte användas på sådant sätt att andra förare kan bländas. 71 § Vid färd på väg med bil, motorredskap klass I, tung terrängvagn, motorcykel eller moped klass I får i stället för halvljus användas annat ljus som är tillräckligt för att uppmärksamma andra trafikanter på fordonet. Detta gäller dock inte vid färd under mörker, i gryning eller skymning eller när väderleksförhållandena eller andra omständigheter föranleder att halvljuset behöver vara tänt. I dimma och vid kraftig nederbörd får dimljus användas i stället för halvljus. Sådant ljus som avses i första stycket, dimljus eller halvljus får inte användas samtidigt. Förbudet gäller inte vid färd med motorcykel under dagsljus.
Ovanstående texter är hämtade från
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dimstr%C3%A5lkastare
Det har alltså varit förbjudet sedan 1995...